BASINDAN YAZILAR
Askerin Primini Devletin Ödemesi De Tartışılabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Askerin Primini Devletin Ödemesi De Tartışılabilir / Okan Güray Bülbül

 Mevcut durumda askerlik borçlanmasını, bu haktan yararlanmak isteyen herkes kendi cebinden ödüyor. Askerlikle ilgili tartışmalar netleştiğinde konuya dair bazı değişiklikler kamuoyunda gündeme gelebilir.

 

Askerlik borçlanması Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Uygulamaya göre askerliğini er, erbaş veya yedek subay olarak yapanlar, askerlikte geçen süreyi çalışmış gibi borçlanıp prim ödeyebiliyor. 
“Sigortalı bir işte çalışırken askere giden” kişiler, askerlikte geçen süreleri borçlanarak yalnızca prim ödeme gün sayısını artırabilir. Sigortalılık süresini geriye götüremez. Fakat sigortasızken giden, döndüğünde hem gün sayısını artırabilir, hem de yaşını askerlik süresi kadar öne çekebilir. ‘Askerlik süresiyle’ ilgili açıklamaların olduğu bugünlerde askerlik borçlanmasının yükünün kim tarafından karşılanması gerektiği konusunda farklı görüşler var. 

FARKLI GÖRÜŞLER VAR

Mevcut durumda borçlanmaya dair primi, bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşın kendisi ödüyor. Askerliğin zorunlu hizmet olduğu yönünde konuya yaklaşanlar olduğu gibi askerliğin bir ‘çalışma değil, görev’ olduğu yönünde de farklı görüşler mevcut. 

MUVAZZAFLARIN ÖDENİYOR

Asli görevi askerlik olanlar için sigorta primleri devlet tarafından ödeniyor. Profesyonel askerlik alternatifi düşünülmeye başlandığında konuyla ilgili bazı değişikliklerin olması gündeme gelebilir. 

SİGORTASIZ GİDENE 'ÇİFTE KAZANÇ' VAR

”Sigortalı çalışmaya başlamadan önce askere giden” kişiler için askerlik borçlanması yapılırsa hem emeklilik için başlangıç günü öne çekilir, hem de sigortalılığına askerde geçen günler eklenir. Örneğin 2001’de 15 ay askerlik yapmış olan ve öncesinde bir işte çalışmamış kişi, 2006’nın Ocak ayında ilk defa sigortalı işte çalışmaya başlamış olsun. Sigortalılık başlangıcı, ilk işe giriş tarihi olan 2006 yılı yerine 2004 yılının 9. ayı olur. Yani askerliğini yaptığı 2001 yılına kadar geri gitmez, ancak ilk kez sigortalı bir işe girdiği 2006 yılının Ocak ayından askerlik yaptığı süre olan 15 ay kadar geriye çekilir. 

15 AYLIK İÇİN 4 BİN 860 LİRA ÖDEMEK GEREK

Askerlik borçlanması ister sürenin tamamı, ister bir bölümü için yapılabilir. 2013’ün ikinci yarısı için yapılacak 1 günlük borçlanma için gereken minimum tutar 10,8 TL. Yani 15 ay için 4 bin 860 lira...

3 SORU 3 CEVAP

Borçlanarak 20 ay kazanırsınız 

SORU: 1996’da sigorta girişim var. Askerliğimi 1994’te yapmıştım. Sigorta girişim 1994’e çekilir mi? (Sadık Koç) 
CEVAP: Sigorta başlangıcınız borçlandığınız gün kadar geri gider. Bu sigorta başlangıcınız olur. Yani askerliğinizi yaptığınız 
1994 yılına kadar geri gitmez.

Okulda geçen süre sigorta yansımaz 

SORU: Sigortalılık başlangıcım okuldan sonra oldu. Okuldan geçen sürelerim sayılır mı? (Nezaket Sayın) 
CEVAP: Okuldaki süreleriniz sayılmadığı gibi borçlanma da yapamazsınız. Öğrenim hayatında geçen sürelerde yalnız doktora yapılan süreler için borçlanma yapılabiliyor.

GSS’ye gerek yok priminizi ödeyin 

SORU: 2008 Eylül ayından kendi işyerimi açtım. Bağ-Kur’a kayıt yaptırmadım. Genel sağlık sigortası için başvuru gerekir mi? (Sıddık Tan) CEVAP: Aslında zorunlu olarak Bağ–Kur’lusunuz. 2008’den bu yana ödemediğiniz primi ödemeniz gerek. Ödediğiniz taktirde gelir testi yaptırmanız gerekmez.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 08.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM