BASINDAN YAZILAR
İşçi-Memur Farkı Kalkıyor Mu? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İşçi-Memur Farkı Kalkıyor Mu? / Sadettin Orhan

 Geçtiğimiz günlerde toplanan 10. Çalışma Meclisi'nin açılış konuşmasını Sayın Başbakan yaptı ve "işçi-memur tanımı yerine 'çalışan' kavramı getirelim ve haklar eşit olsun" görüşünü yineledi.

Yineledi diyoruz zira aynı görüşü Sayın Başbakan birkaç yıl önce de dile getirmişti. Tabii bu açıklamadan sonra bu konuda çok fazla soru ve yorum almaya başladık.

İşçiler istiyor, memurlar asla!

Esasında konu yeni değil. Türkiye'de, en azından teorik olarak, yıllardır işçi-memur ayrımının kaldırılması tartışılıyor. Mevcut ayrımın devam etmesi yönünde de kalkması gerektiği yönünde de görüşler mevcut. Bu ayrımın kalkmasıyla işçilerin çok büyük kazanımları olmayacak fakat memurlar, anayasal statülerini kaybetmiş olacaklar. Yani "memuriyet güvencesi" dediğimiz, ömür boyu istihdam edilme garantisi sona ermiş olacak.

Memuriyet güvencesinin sona ermesi, devletin şu an kısmen başvurduğu esnek çalışma modelleri ve performans denetimi sisteminin kullanılmasına da zemin hazırlayacak.

Buna karşın memura grev ve toplu iş sözleşme hakkı gibi bazı yeni haklar da tanınacak. Fakat memurların memuriyet güvencesinden vazgeçmeye hiç niyetlerinin olmadığını da ifade etmiş olalım.

İşte bu sebeple işçi sendikalarının tam destek verdiği öneriye, memur sendikaları tereddütsüz karşı duruyor. Düzenleme anayasa değişikliğini gerektirdiğinden, önümüzdeki konjonktürü de dikkate aldığımızda, kısa ve orta vadede bu konuda düzenleme olması pek olası görünmüyor.

Kıdem tazminatı alamazsınız

Soru: Sadettin Bey, bir otomobil fabrikasında 18 ay kadar mühendis olarak çalıştıktan sonra 1 Eylül 2012 tarihi itibarı ile istifamı verdim. Yalnız aradaki yedi ay süresince çalışmadım. 1 Nisan 2013 tarihinde resmi olarak başladığım kısa dönem askerliğimi tamamladım. Acaba şu an kıdem tazminatımı talep edebilir miyim? Rumuz: Kıdemli

Cevap: Değerli okurum, askerlik sebebiyle kıdem tazminatı talep edebilmeniz için, askere gitmeden önce işverene zorunlu askerlik görevi sebebiyle işten ayrıldığınızı beyan etmeniz gerekir. Ayrıca askerlik celp yazınızı da işverene ibraz etmeniz gerekir. İşverene herhangi bir belge ibraz etmemiş olsanız bile, işten ayrıldığınız tarih ile askere gidiş tarihiniz arasında makul bir süre geçmiş olması gereklidir. Oysa siz askere gideceğiniz tarihten çok önce (7 ay) iş akdinizi bir şekilde feshetmişsiniz.

Yani fesih ile zorunlu askerlik göreviniz arasında neden-sonuç ilişkisi ya da zamanlama açısından bir bağlantı bulunmuyor. Dolayısıyla bu durumda işverenin size kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü yoktur.

Kamuda destek primiyle çalışma yok

Soru: Sadettin Bey, bir kamu kuruluşunda özürlü kadrosunda daimi işçi olarak çalışıyorum. Vergi indirimi ile erken emekli olursam, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek aynı işte çalışmaya devam etmem mümkün olur mu? Kamu kuruluşunda bu şekilde istihdam söz konusu olabilir mi? Ünal E.

Cevap: Değerli okurum, emeklilik sonrasında özel sektörde sosyal güvenlik destek primi ödemek şartıyla SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak çalışabilirsiniz. Fakat kamu kurumlarında ister memur isterseniz işçi olarak çalışın, emekli aylığınız kesilecektir. Engelli statüsüyle emekli olmanız bu durumu değiştirmez.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM