BASINDAN YAZILAR
Türk Ekonomisindeki Büyüme İstikrar Kazandı - MuhasebeTR

Türk Ekonomisindeki Büyüme İstikrar Kazandı

 Türkiye, küresel krizde dünya piyasalarından olumlu not aldı. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ‘Dünya Ekonomik Görünüm Raporu' da (WEO) ekonomide istikrar oluştuğunu teyit etti. IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türk ekonomisindeki en önemli gelişmenin büyümenin yurtiçi talebe dayalı olmasından ziyade, yurtdışı talepten kaynaklı olduğunu dile getirdi.

 

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik gelişmelerle ilgili analiz ve tahminlerini içeren Dünya Ekonomik Görünüm Raporu (WEO) sunumunu İstanbul'da gerçekleştirdi. Sunumda ekonomist Damiano Sandri, ekonomist Andrea Pescatori ve IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye'deki büyüme sürecinin istikrara kavuştuğunu söyleyen Mark Lewis, Türkiye'nin çok sağlam ve güçlü bir büyüme sürecinden geçtiğine dikkat çekti. Lewis, sözlerine şöyle devam etti: "Burada önemli olan, büyümenin yurtiçi talebe dayalı olmasından ziyade, yurtdışı talebe dayalı olarak büyüme sürecine dönüştürülmesidir. Bu süreç başladı, bunu çok net görebiliyoruz. Zaten önümüzdeki dönemler için de bu şekilde. Bu sayede sürdürülebilir, güçlü ve de sağlam büyüme süreci devam edecektir." Türkiye için büyüme tahminlerinin bu yıl için yüzde 3,8, gelecek yıl için ise yüzde 3,5 olduğunu söyleyen Daimi Temsilci, çeyrek bazında bakılacak olursa 2013'ün ilk yarısının Türkiye'de çok sağlam geçtiğini belirtti. Lewis'e göre Türkiye'deki büyüme önümüzdeki çeyreklerde biraz yavaşlayacak. Türkiye, 2014'te tekrar hızlı bir yükselişe geçerek, bu yükselişi 2015 yılı için de devam ettirecek.

Ekonomist Andrea Pescatori, bir önceki dünya güncellemesine göre iki önemli gelişme yaşandığını belirterek, bunların mali piyasaların para politikasında sıkılaşmayı öngörmesi ve yükselen piyasalardaki yavaşlama olduğunu söyledi. ABD'deki para politikalarındaki sıkılaştırmanın yükselmekte olan ekonomilerde yavaşlamaya neden olacağını ve bu politikanın önümüzdeki 3 yıl boyunca devam ettirileceğini öngördüklerini kaydetti. Pescatori, küresel büyümeye dair, "Bu koşullar altında küresel ekonomik büyümenin 2013'te yüzde 3, 2014'te yüzde 3,5 civarında olacağı tahmin ediliyor.” değerlendirmesini yaptı. Amerika'daki para politikasındaki sıkılaşma neticesinde faiz oranlarında bir yükselme meydana geldiğini anlatan Pescatori, Amerika'da işsizliğin hâlâ yüzde 6,5'in üzerinde seyrettiğini dile getirdi. Ancak büyük ekonomilerde toparlanma başladığına da dikkat çekti. Ekonomist BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ekonomilerinde 2012'ye göre anlamlı bir küçülme olduğunun altını çizerek, “Çin hariç bu ekonomilerdeki yavaşlama mevsimsellikten kaynaklanıyor. Potansiyel büyüme oranları revize edildi ve yükselmekte olan ülkelerin oranları 2004'te yaptığımız öngörülerle hemen hemen aynı. Faiz oranları 2016'dan sonra artışa geçecek. Euro Bölgesi ve Japonya'da faiz oranları düşük kalacak.” diye konuştu.

Amerika'daki para politikalarındaki sıkılaştırmanın etkilerinin ülkeden ülkeye değişkenlik gösterdiğini söyleyen ekonomist Damiano Sandri de küresel kriz dönemlerinde yabancı yatırımcının ülkelerden çıkış yaptığını ifade etti. Yabancı yatırımcı ülkeden çıktıktan sonra yerel yatırımcının gelmesiyle cari açık dengesinin çok fazla bozulmayacağını vurguladı. Merkez bankalarına döviz kurları ile oynarken yerel yatırımcı ve özel sektörü de göz önünde bulundurması uyarısında bulunan Sandri, finansal sistemi başarılı olan ülkelerde döviz kurlarında esnek bir yapıya gidilmesi gerektiğini kaydetti.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 22.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM