BASINDAN YAZILAR
Gelir Vergisi Reformu 2014’e Kaldı - MuhasebeTR

Gelir Vergisi Reformu 2014’e Kaldı

 ANKARA - İş ve ekonomi dünyasının uzun süredir beklediği Gelir Vergisi Reformu’nun, bütçe görüşmeleriyle birlikte yoğunlaşacak Meclis’in sıkışık gündemi dikkate alındığında 2014 yılından önce yasalaşması mümkün görünmüyor.

AK Parti ekonomi kurmayları, bu hafta görüşmelerine başlanacak olan 2014 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin yıl sonuna kadar Plan Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul’un öncelikli gündemini oluşturacağı için Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nın kısa vadede kanunlaşmasının mümkün olmadığını belirttiler. 92 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile vergi mevzuatının sadeleştirilerek, kayıtdışının azaltılması hedefleniyor.

Plan Bütçe Komisyonu bu hafta 2014 Bütçesinin görüşmeleri başlayarak kasım ayı sonuna kadar çalışmalarına devam edecek. Bu sürede komisyon haftanın 5 günü geceleri de dahil olmak üzere çalışacağı için Gelir Vergisi kanun tasarı için alt komisyonun toplanması zor görünüyor. Aralık ayında ise bütçenin Genel Kurul görüşmeleri başlayacak.

Otoyollar için yasal altyapı oluşturulacak

Bütçenin görüşmelerinin sona ermesinin hemen ardından Plan Bütçe Komisyonu’nun Haziran ayında sevk edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Teşkilat Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik öngören 103 maddelik Torba Tasarı’yı görüşmesi planlanıyor. Tasarıda, iptal edilen otoyol özelleştirmesinde, halka arzın da önünü açacak bir düzenlemeye gidiliyor. Tasarıyla otoyolların Özelleştirme İdaresi tarafından kurulacak bir AŞ’ye 30 yıllığına devredilmesinin önü açılıyor.

Tasarıda yer alan diğer bir önemli düzenlemeyle de hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantaj sağlanıyor.

Tasarıyla ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili kamu iktisadi teşebbüslerinin 2 trilyon 300 milyar lirayı aşmayan sanayi katılımı off-set uygulamalarını içeren mal ve hizmet alımları istisna kapsamına alınıyor.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 22.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM