BASINDAN YAZILAR
Özel Sağlık Sigortası Üzerine / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Özel Sağlık Sigortası Üzerine / Tahsin Sınav

 Kaliteli sağlık hizmeti talebinin finansal yükünü özel bütçelerin karşılayabilmesi, çoğu kere mümkün olmamaktadır. Ve sözkonusu finansal yükü, Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) poliçesi primleriyle karşılayabilmek ise mümkün olabilecektir. Elbette bu sürecin prensipleri vardır ve bu konu üzerinde çalışmalar sürmektedir. İşte bu yönde mevzuatın geliştirilmesi çalışmalarından biri de Özel Sağlık Sigortaları Yönetmeliği'nin Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından Resmî Gazete'nin 23.10.2013 tarih ve 28800 sayılı nüshasında, özel sağlık sigortası uygulamalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek için, 17'nci maddesi yayımı tarihinden 1 yıl sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girmek üzere yayınlanmasıdır. Ve bu Yönetmelik, 3.6.2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 11, 12, 31/B ve 32 nci maddeleri ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 98'inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Bu yönetmelik hükümlerinin uygulaması, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan tarafından yürütülecektir.

Bu Yönetmelik, Seyahat Sağlık Sigortası hariç, bilgilendirme ve teklif, sözleşme türleri, ömür boyu yenileme garantisi, katılım sertifikası, plan değişikliği ve geçiş işlemleri, sözleşme iptali, sigorta süresinin sona ermesinden sonraki tedavilere ilişkin genel hükümler ile özel sağlık sigortası tarifesi, sağlık konularında uzman kişi çalıştırma zorunluluğu ve aktüerya raporu, hizmet satın alma, sağlık bilgileri ve bilgilerin gizliliği, özel sağlık sigortalarında çalışma esasları ile tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortası ürünlerine ilişkin diğer hükümleri kapsamaktadır.

Sözleşme türleri, yönetmeliğin 6'ncı maddesinde, şöyle düzenlenmektedir: 1-Sağlık sigortaları, bireysel veya grup sigortaları, yenileme garantili ve/veya yenileme garantisiz sigortalar olarak düzenlenebilecektir. 2-Ömür boyu yenileme garantisi, bu Yönetmelik hükümleri kapsamında verilecektir. Şirketçe, sözleşme yenilemelerine ilişkin bu Yönetmelikte bahsi geçen ömür boyu yenileme garantisinden farklı taahhütlerin verilmesi mümkündür. Bu durumda verilen yenileme taahhüdünün ömür boyu yenileme garantisinden farklılıkları konusunda bilgilendirme yapılacaktır. 3-Sigortanın yenileme garantisi içerip içermediği ve yenileme garantisi içeriyor ise kapsamı bilgilendirme formunda, özel şartlarda ve poliçede belirtilecektir.

Ömür boyu yenileme garantisi, özel sağlık sigortası sözleşmesinin aynı plan ile ömür boyu yenilenmesi taahhüdüdür. Şirketin ömür boyu yenileme garantisi içeren bir ürün sunması halinde, akdedilen ilk sözleşme tarihinde geçerli olan özel şartlarda, ömür boyu yenileme garantisine ilişkin bilgiler ve değerlendirme şartları belirlenir. Söz konusu bilgiler ve değerlendirme şartları sonradan sigortalı aleyhine değiştirilemez. Şirket, özel şartlarında belirteceği değerlendirme şartlarına uygun olanlara ömür boyu yenileme garantisi verir.

Şirket, ömür boyu yenileme garantisi taşıyacak yeni sözleşmenin teminatlarını ve primini tespit edebilmek için geçmiş sigortalılık dönemindeki sağlık durumunu ve bundaki gelişmeleri de dikkate alır. Sigortalının mevcut veya riskli hastalık ve rahatsızlıklarına, özel şartlarında belirleyeceği kurallar dâhilinde, hastalık ek primi, limit ve sigortalı katılım payı uygulayabilir veya bunları teminat kapsamı dışında bırakabilir.

Şirket, sigortalının ömür boyu yenileme garantisi aldıktan sonraki dönemde;

a) Ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıklarından ötürü teminat kapsamını daraltamaz, teminat limitini düşüremez, sigortalı katılım payını arttıramaz; sigorta teknik esaslarında ve özel şartlarında sigortalı aleyhine değişiklik yapamaz.

b) Ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıklarından ötürü hastalık ek primi uygulayamaz.

c) Ödenen tazminatların sözleşme primine oranına bağlı ek prim uygulayamaz.

BİR SORU – BİR CEVAP

Türkiye emeklisi İsviçre'de yaşayabilir mi?

Sevim: İyi Günler. Ben, 54 yaşındayım. Yaklaşık 26 yıldır İsviçre'deyim ve Türk vatandaşıyım. Bazen çalıştım, bazen çalışmadım. Şu anda çalışmıyorum ve herhangi bir yardım almıyorum. Türkiye'de SGK'ya yurtdışı borçlanma yapıp Türkiye'den emekli olup İsviçre'de yaşamaya devam etmek istiyorum. Emekli olduktan sonra İsviçre'de yaşamaya devam ederken, Türkiye'den emekli aylığımı almaya devam edebilir miyim?

C: Emekli aylığı alanların Türkiye'de ikamet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Emekli kişi, yurtdışında ikamet etse de emekli maaşını almayı sürdürebilecektir. Ancak bu kişi, yurtdışında sigortalı çalışırsa, SGK'ya SGDP yani Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeneme yeceği için, maaş alma hakkı ortadan kalkmaktadır. Bu risk dikkate alınmalıdır.

(Kaynak: Yeni Şafak | 28.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM