BASINDAN YAZILAR
İsgüm İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Hatırlamadan Olmaz / Vedat İlki - MuhasebeTR

İsgüm İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Hatırlamadan Olmaz / Vedat İlki

 İSGÜM’e TARİH SÜRECİNDEN İNCELEYELİM

Kömür Maden Ocaklarının faaliyete geçmesi ile birlikte iş sağlığı ve güvenliğinde uygulamalara ihtiyaç duyulmuştur.1865 yılında Dilaver Paşa Nizamnamesi,1869 yılında yürürlüğe giren Maaddin Nizamnamesi olmuştur.

 

Genç Cumhuriyet Kurulmadan 1921 yılında TBMM maden işçileri için düzenlemeye gidilmiş.1930 yılı ‘’ Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” nun 180. maddesi ile en az elli işçi çalıştıran işyeri sahiplerine hekim bulundurma ve hastaları tedavi etme zorunluluğu getirilmiştir

 

İlk 3008 sayılı İş Kanunu,4857 sayılı İş Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yeni düzenlemelere de yer verilmiştir

 

 

 

1945 yılında Çalışma Bakanlığı kurulmuştur. Bakanlığın kuruluşundan itibaren ana hizmet birimi olarak “İşçi Sağlığı Genel Müdürlüğü” nün de kurulduğu görülmektedir.

 

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Özel Fon İdaresi (UNDP) ve ILO temsilcileri arasında 1968 tarihinde imzalanan “İşçi Sağlığı ve Güvenliği Özel Fon Projesi Ön Uygulama Anlaşması” onaylanarak, 26 Mart 1969 tarih ve 6 / 11568 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile İşçi Sağlığı Genel Müdürlüğüne bağlı olarak “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi (İSGÜM)” kurulmuştur.

 

 

 

İSGÜM; önce İzmir Caddesinde laboratuvar için uygun olmayan küçük bir dairede çalışmalarına başlamıştır. Bu dönemde İSGÜM doğrudan Müsteşara bağlı bir merkez olarak çok aktif bir çalışma dönemi geçirmiştir.

 

 

 

1969 yılında kurulan İSGÜM daha sonraki yıllarda kurulan beş Bölge laboratuvarı (Zonguldak, İstanbul, İzmir, Adana ve Kayseri) ile güçlendirilmeye çalışılmış ancak 2000 yılına gelindiğinde gerek teknolojik anlamda gerekse personel sayısı açısından önemli güç kaybına uğramış, hizmet performansı ve personelin motivasyonu azalmıştır.

 

 

 

Son yıllarda özellikle AB müktesebatının uyumlaştırılması sonucunda iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan değişim ve gelişmeler doğrultusunda; iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlerin daha fazla inceleme ve araştırma yapmaları veya yaptırmalarını gerektiren risk yönetimine dayalı yeni bir yaklaşım hayata geçmiştir.

 

 

 

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet veren kamu ve özel sektör laboratuvarlarının sınırlı olması ve işletmelerin (özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler) işyerinde yapılacak ölçümler ve laboratuvarlarda yapılacak kimyasal analiz ve işlemler için devlet desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duydukları bu dönemde; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yurt çapında yaygınlaştırmak amacıyla mevcut laboratuvar sayısının artırılması ve gezici laboratuvar desteği sağlanması hedeflenmiştir. Bu amaçla İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından AB destekli iki büyük Proje hayata geçirilmiştir:  2004–2006 tarihlerinde “Türkiye’de İş sağlığı ve Güvenliğinin Güçlendirilmesi Projesi – İSAG” ve 2007–2009 yıllarında uygulanan “Gezici İş Sağlığı Araçlarının Kurulması Projesi – İSAG II”. Bu projeler kapsamında İSGÜM laboratuvarları iş sağlığı ve güvenliği işyeri ortam ölçümleri ve çalışanların sağlık ölçümlerini yapacak teknik alt yapıya kavuşturulmuştur. İş sağlığı ve güvenliği yeni yaklaşımı için İSGÜM personelinin eğitim ihtiyacı da bu projeler kapsamında yapılmıştır.

 

SON VERİLER İLE ISGÜM

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü (İSGÜM)

Merkez

95

Adana Bölge Laboratuvarı

7

Bursa Bölge Laboratuvarı

1

İstanbul Bölge Laboratuvarı

14

İzmir Bölge Laboratuvarı

8

Kayseri Bölge Laboratuvarı

4

Kocaeli Bölge Laboratuvarı

18

Toplam

147

 

 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü:

 

İş sağlığı ve güvenliği alanında ulusal politikaları belirlemek ve izlemek, çalışanların iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korunması amacıyla inceleme ve araştırma çalışmalarını planlamak, yürütülen denetimlerin etkinliğinin artırılması için önerilerde bulunmak, kişisel koruyucu donanımların piyasa gözetim ve denetimini yapmaktır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Yapılan İncelemeler ve Ölçümler :

 

 

 

Ülkemizde işyerlerinde çalışma ortamı ve çalışanlara yönelik ölçüm ve analiz yapmaya yetkili tek resmi kurum olan İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü (İSGÜM), Ankara’daki Merkez laboratuvarı ve buna bağlı altı bölge laboratuvarı (İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli, Bursa ve Kayseri) ile hizmet vermektedir. 2012 yılında yapılan işyeri incelemeleri ve ölçümlerine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir.

 

İncelenen işyeri sayısı ve ölçümleri Faaliyetler

2012

İnceleme Yapılan İşyeri Sayısı

405

Fiziksel Ölçümler (*)

2.632

Kimyasal Ölçümler (**)

3.536

Biyolojik Ölçümler (***)

5.715

 

 

 

İnceleme Yapılan İşyerlerinin Laboratuvarlara Göre Dağılımı Laboratuar

İnceleme Yapılan İşyeri Sayısı

Merkez

75

Adana

45

İstanbul

46

İzmir

121

Bursa

47

Kocaeli

55

Kayseri

16

Toplam

405

 

Bazı kimyasal maddelerin ithalatında, iş sağlığı ve güvenliği açısından inceleme yaparak kontrol belgesi ile ilgili maddenin ithalatına izin vermek üzere bir Tebliğ ile görevlendirilmiştir.

 

Bu amaçla yapılan incelemeler ve düzenlenen kontrol belgesi dökümü yıllara göre aşağıda verilmiştir.

 

Yıllara Göre Düzenlenen Kontrol Belgesi Yıllar

Düzenlenen Kontrol Belgesi Sayısı

2008

18.736

2009

19.949

2010

21.592

2011

21.856

2012

23.426

 

 

 

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE İSGÜM ÖNEMİ

 

Kanun amacı;

 

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik

 

şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

 

Buna göre İSGÜM  kadroları güçlendirilmeli ,Laboratuvar sayıları artırılmalı ,yoğun sanayi bölgelerinde gezici araçlar artırılması ile birlikte donanımlar yüksek tutulmalıdır.

 

Kısaca güçlenen ISGÜM ile birlikte bilinçlenen iş hayatında 6331 Kanun hükümleri ,yönetmelikleri de uygulamada sorunların çözülmesinde kılavuz olacaktır.

(Kaynak: Alitezel.com | 05.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM