BASINDAN YAZILAR
Prim Ödemeyi Atlayan Şirket Ortakları, Borç Şokuyla Karşılaşabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Prim Ödemeyi Atlayan Şirket Ortakları, Borç Şokuyla Karşılaşabilir / Okan Güray Bülbül

 Sigortalılık hizmetlerinde karışıklık sürüyor. Geçmişte bir şirket kurup, aynı zamanda başka bir işyerinde çalışan binlerce kişi, prim mağduru olabilir.

HEM şirket kurup, hem de başka bir iş yerinde sigortalı olarak çalışanlar, her an prim borcuyla karşılaşabilirler. Sigortalılıkta görülen hizmet çakışması durumu kimin 4/A’lı kimin 4/B’li olduğunun ve sigortalılığın hangi hallerde askıya alınıp, hangi hallerde yeniden başladığının bilinmemesi nedeniyle mağduriyet yaratıyor.  

HANGİ SİGORTALILIK GEÇERLİ? 

Özellikle hisse alarak şirket ortağı konumuna gelenler ve şirketlerini resmi olarak kapatmadıkları için görünürde şirket ortaklıkları devam eden kişilerden sigorta primlerini yatırmayanlara yüklü miktarda borç çıkartılması durumu söz konu  su. Bunun yanında sigortalı olarak bir işte çalışanlar aynı zamanda şirket ortağı ise hangi sigortalılıklarının geçerli olacağı sorusu gündeme geliyor. Sosyal güvenlik sistemine göre, bir kişi eğer anonim şirketin yönetim kurulu üyesiyse veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortağı ise 4/B’li olarak sigortalı olmak zorunda ve prim ödemesi gerekiyor. Eğer ortak statüsüne rağmen sigortalılığını SGK’ya bildirmez ve prim ödemezse, borç çıkarılma ihtimali yüksek.   

ÇALIŞIYORSA, İŞVEREN ÖDÜYOR

Mevzuata göre, bu kişi aynı zamanda başka bir şirkette çalışıyorsa 4/A’lı olarak sigortalı sayılıyor. Yani bu kişi şirket ortağı olarak prim ödemiyor, çalıştığı yerdeki işveren bu kişi adına SGK primlerini yatırıyor. Ortakların sigortalılığında tek bir istisna var. Şirket ortakları kendi şirketlerinde 4/A’lı gösterilemiyorlar. Yani şirket ortağı kişi kendisini, şirketinde çalışıyor gösterip, sigortalı yapamıyor. 

3 SORU 3 CEVAP

Sadece biyolog uzman olabiliyor

Soru: Fen-Edebiyat fakültesine bağlı Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü mezunları iş güvenliği uzmanı olabiliyorlar mı? (Abidin Yamaner)
Cevap: Şu anki mevzuat uyarınca bir tek biyolog ünvanına sahip biyoloji bölümü mezunları iş güvenliği uzmanı olabiliyorlar. 

Birkaç şirkette çalışabilirsiniz

Soru: İş güvenliği uzmanı olarak birden fazla firmada aylık saat ücreti alarak da çalışabilmemiz mümkün müdür? (Songül Sağ) 
Cevap: İş güvenliği uzmanlarının birden çok şirketle, yarı zamanlı iş sözleşmesi imzalayarak çalışması mümkün. Siz de çalışabilirsiniz. 

Çalışanlar, baba aylığını alamaz

Soru: Kamuda çalışan dul bir bayanım. Eşimden ayrıldığım için vefat eden babamın SSK emekli maaşını alabilir miyim? (Ayşe Kunduracı) 
Cevap: Sigorta kapsamında kız çocuğunun babadan yetim aylığı alabilmesi için çalışmaması gerekiyor. Bu nedenle aylığı alamazsınız.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM