BASINDAN YAZILAR
Taşıt Kredisine Sınırlama - MuhasebeTR

Taşıt Kredisine Sınırlama

 Taşıt kredisinde asgari yüzde 25 peşinat ve uzun taksit sayılarında sınırlandırma üzerinde çalışılıyor
Cari açığın büyümesinin en önemli kalemlerinden birisi olarak görülen tüketici kredilerinin artış hızının frenlenmesi kapsamında BDDK; taşıt kredilerinde yüzde 25 asgari peşinat uygulaması ve kullanım ömrü taksit vadesinden önce sona eren ürün ve hizmetlerdeki taksitlerin sınırlandırılması üzerinde çalışıyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekim ayı başında açıklanan OVP’nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, tüketici kredileri ile cari açık arasında bire bir ilişki olduğunu belirterek, tüketici kredileri ve kredi kartları kullanımını sınırlayacak makroihtiyati tedbirler üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.
Reuters’a bilgi veren BDDK kaynakları, düzenlemelerin, yılbaşından önce kurul tarafından değerlendirilmesinin planlandığını; ancak, devam eden etki analizi çalışmalarında, düzenlemelerin büyüme üzerinde olumsuz sonuç doğuracağı sonucuna ulaşılması halinde, uygun şartlar oluşana kadar bekletilebileceğini belirttiler.
Bir BDDK kaynağı, “Makro ihtiyati tedbirler kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarda, takibe dönüşüm oranının çok düşük olduğu konut kredileri için daha önce yapılan asgari peşinat uygulamasının yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılamayacağını çalışıyoruz. Bu yönde, taşıt kredilerinde de yüzde 25 peşinat koşulu getirilebilir” dedi.
Aynı kaynak, bu sayede, cari açığa artırıcı yönde etki eden ithal otomotiv talebinin de baskılanabileceğini söyleyerek, değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi. Kaynak, bireysel diğer tüketici kredilerinde, satın alınacak malın önceden tespiti mümkün olmadığı için asgari peşinat uygulamasının düşünülmediğini de belirtti.
KULLANIM ÖMRÜ TAKSİT SÜRESİNDEN KISA OLAN ÜRÜNLERE SINIRLAMA
Başka bir BDDK kaynağı ise, kredi kartı veya tüketici kredisi ile alınan bazı mal ve hizmetlerin kullanım veya yararlanma süresinin, taksit süresinden kısa olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Tüketici 36 ay vade ile cep telefonu alıyor, 24′üncü ayda telefonu yeniliyor; veya 24 ay taksitli tatile çıkıyor, 12′inci ayda tekrar tatil zamanı geliyor. Nasıl ki daha önce gıda harcamalarında kredi kartına taksit uygulaması kaldırılmıştı; şimdi de bazı mal ve hizmetler için kredi kartı taksitinin ve tüketici kredisi taksit sayısının sınırlanması üzerinde çalışılıyor.”
Aynı kaynak, söz konusu uygulamaların ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine de baktıklarını belirterek, “Çalışmaların yılbaşından önce değerlendirilmesi öngörülüyor; ama düzenlemeler, büyümeyi aşağı çekecekse bir anlam ifade etmiyor. Hem büyüme sağlanacak, hem amacınıza ulaşacaksınız. Eğer etki analizinin sonuçları efektif çıkmazsa hiç yapılmayabilir, beklenebilir” dedi.
BANKALARARASI TEK LİMİT SİSTEMİ UYUMU
Kredi kartlarında borç/gelir oranına göre bütün bankalarda uygulanacak toplam tek limit sisteminin son dönemdeki düzenlemeler içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten kaynak, bu konuda BDDK’nın gereken tüm teknik düzenlemeleri yaptığını kaydetti ve şunları söyledi:
“Bu konuda bankalar her doneye sahip. Kredi Kartları Merkezi, Bankalararası Kart Merkezi ve bankaların kendi bünyesinde bütün veriler var. Düzenlemede bir geçiş süresi tanınmadığı için belki sıkıntılar yaşanıyordur; ama bankalar kendi içlerinde yapacakları bir altyapı çalışmasıyla her an entegre olabilirler.”

(Kaynak: sözcü | 06.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM