BASINDAN YAZILAR
Kira Ödemelerinin Gider Pusulası İle Belgelenmesi Gerekiyor Mu? / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Kira Ödemelerinin Gider Pusulası İle Belgelenmesi Gerekiyor Mu? / Osman Arıoğlu

 İşyeri kira ödemelerinin 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren bankalardan veya PTT’den yapılması gerekiyor. Konuya ilişkin 268 seri no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde gerekli açıklama yapılmıştır. Kira ödediğiniz işyeriniz gerçek usulde vergi mükellefi olmayan bir kişiye aitse o zaman ödemenizi banka veya PTT aracılığı ile yapmanız ve ödemeyi de banka veya PTT dekontu ile tevsik etmeniz gerekmektedir. Üstelik gerçek usulde vergiye tabi tüccar veya sanayici iseniz şayet aylık kira ödemeniz brüt 5 bin TL’yi aşıyorsa bu dekontu BA formu ile de bildirmeniz gerekmektedir. Bu işyerinde avukat veya doktor gibi serbest meslek erbabı iseniz ödediğiniz kira tutarı ne olursa olsun -serbest meslek erbabının BA-BS bildiriminde bulunma mecburiyeti olmadığından- BA bildiriminde bulunmanız gerekmeyecek. Kira ödemenizi gider olarak yazabilmeniz için banka veya PTT dekontu ile belgelemeniz şarttır.
Dekontlar; fatura yerine geçtiği halde gider pusulası yerine geçmez mi?
Bu soru vergilemedeki temel prensibi bilmemek anlamına gelir; belge düzeninde temel belge faturadır. Gider pusulası ve müstahsil makbuzu gibi belgeler banka dekontları gibi fatura yerine geçen belgelerdir. Yani bu belgeler belge düzeninin temel belgesi olan fatura yerine mal veya hizmeti satanın vergiden muaf esnaf veya çiftçi olmasına göre düzenlenen belgelerdir. Temel prensip kayıtlı ve kalıcı olan belgenin düzenlenmesidir. Bu dekontlar bankalar için tevsik edici belgedir. Çünkü 1995 yılında yayınlanan 243 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bankaların düzenleyecekleri dekontların fatura yerine geçeceği belirtilmiştir.
“Kira ödemesinde bankanın veya PTT’nin yaptığı sadece aracılık hizmetidir” denilebilir. Ama bu şekilde akla gelebilecek bir tereddüdü de kira ödemeleri özelinde yukarıda belirttiğimiz 268 seri no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği net olarak gidermiştir.

(Kaynak: İto Gazetesi | 16.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM