BASINDAN YAZILAR
Part-Time Çalışmanın Emekli Aylığına Bakan Yönleri / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Part-Time Çalışmanın Emekli Aylığına Bakan Yönleri / Şevket Tezel

 Soru: Ben SSK'lı olarak çalıştığım iş harici aynı firmaya bağlı başka bir projede part-time çalışıyorum. Part time çalışmamdan aylık sekiz gün sigortam ödenmektedir. Emekli olacağım zaman bu part-time çalışmaların bana katkısı olacak mı? Bazı kulaktan dolma haberlerde Part-time çalışmanın emekliliğe katkısının olmadığı aksine zararı olduğu yönünde haberler duymaktayız. Bu işin esası nedir? B.ÖZEKE
Cevap: Öncelikle belirtmeliyim ki sorunuz kendi içinde hemen tüm yurttaşlarımızın yaşadığı kavram kargaşasına bir önek oluşturuyor. Maalesef halen milyonlarca vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu halde farkında olmadığı sosyal güvenlik planlamasına ilişkin bir kuşkuyu belirttiğiniz sorunuz birden fazla önemli hususu içeriyor. Bir kere siz zaten sürekli SSK'lı çalıştığınız için ek olarak yaptığınız part-time iş nedeniyle herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya değilsiniz. Part-time olarak sizi çalıştıran işvereniniz de sizin için ayda 3 gün 5 gün 8 gün ne kadar gün çalışıyorsanız o kadar günün primini yatırmak zorunda bulunuyor. Bu yatırılan ilave primlerin matrahı ileride bağlanacak emekli aylığınıza olumlu yansıyacak bir matrah olacaktır. Eğer tam süre çalıştığınız işyerinden yatırılan primler tavan matrahtan değilse part-time sürelerin matrahı ileride yapılacak emekli aylığı işleminize olumlu yansıyacak, eğer tam süre çalıştığınız işyerinden yatırılan primler tavandan yatırılıyorsa part-time çalıştığınız işyerinden yatırılan primlerin matrahının %14'ünü her ay SGK'dan alabileceksiniz.
Part-time çalışma bizatihi emekliliğe zararlı bir çalışma değildir. Mamafih sizin gibi sürekli işi olmayıp da sadece part-time çalışanların bir sorunu vardır ama bu GSS sorunudur. Zira part-time çalışanlar bir ayda 30 günden eksik sürelerini SGK'ya başvurup GSS primiyle her ay 30 güne tamamlamazlarsa sağlık yardımından faydalanamazlar. Bununla birlikte part-time çalışırken yatırılan primlerin emekliliğe yararı olup olmadığı hususu da bir günlük prim matrahının ne olduğuna bağlı olarak değerlendirilir. Örneğin bir ayda 1100 TL matrahtan 30 gün süreyle çalışan bir çalışan için bu miktar emekli aylığını düşürücü etki yapacak iken bir başka çalışan 1100 TL matrah karşılığında ayda 10 gün çalışıyorsa bunun aylığa etkisi 3300 TL gibi olacağından aylığı düşürmez, bilakis artırıcı rol oynar.
Part-time çalışma sadece iki kesim için dezavantajlıdır. Biri SSK sigortalılığından emeklilik için gerekli üç şartı tamamlamış veya 3,5 yıl içinde tamamlayacak olup Bağ-Kur süresinden sonra SSK statüsüne geçmek için en az 3,5 yıl SSK statüsünde çalışarak SSK sigortalılığından emekli olmak isteyenlerdir. Diğeri de 01.05.2008'en sonra çalışma hayatına başlayıp da 65 yaşından önce, yani erkekse 60 kadınsa 58 yaşında emekli olmaları, emeklilikleri için gerekli 4/b sigortalılığı ve 4/c sigortalılığı bakımından asgari 9 bin günü, 4/a sigortalılığı için asgari 7 bin 200 günü doldurma tarihine bağlı olduğundan bu kesimin emeklilik yaşı bakımından faydalı olmayacaktır.

Soru: Ben Bağ-Kur sigortalısıyım ve işyerim faaliyete devam ediyor. SSK'ya geçmek istiyorum. İşyerimi kapamadan ve Bağ-Kur primini durdurarak SSK'ya nasıl prim ödeyebilirim. Yani işyerimi kapamadan veya birinin üzerine devretmeden Bağ-Kur'u durdurarak SSK'lı nasıl olabilirim? Y.YÜCELİK
Cevap: Bunun için bilfiil SSK statüsünde işe girmekten başka bir şey yapmanız gerekmiyor. Yürürlükteki uygulamaya göre SSK (4/a) sigortalılığı başlar başlamaz Bağ-Kur (4/b) sigortalılığı durur, SSK sigortalılığından çıkar çıkmaz da Bağ-Kur sigortalılığınız yeniden devreye girer. Önemli olan gerçekten SSK sigortalığının sizin için en uygun çözüm olup olmadığı noktasıdır. Zira 08.09.1999'dan sonra sigortalılığa başlayanlar için Bağ-Kur emekliliği daha elverişli olabilir. Ya da kaç TL brüt ücretle ve ne kadar süre çalışırsanız kaç TL emekli aylığı bağlanır? SSK statüsünden aylık bağlanırken geçmişteki Bağ-Kur süreleri neye göre değerlendirilir? Bağ-Kur ve SSK statüsünden emekli aylıkları aynı kişi için hangi tarihlerde bağlanabilir? Bu soruların cevaplarına göre analiz yapılıp yapılmadığıdır. Şahsınızda sigortalılara bu yönleri de dikkate alarak bir durum değerlendirmesi yapmaya davet etmek isterim.

(Kaynak: Alitezel.com | 18.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM