BASINDAN YAZILAR
Emsal Yargı Kararıyla Hizmet Kazanılabilir mi? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Emsal Yargı Kararıyla Hizmet Kazanılabilir mi? / Şevket Tezel

 Soru: 2001 yılında bir işyerinde 20 gün kadar çalıştım ve tarafıma SSK'dan sicil kartı verildi. 2001'den 2008'e kadar hiç çalışmadım. 2008'de yeni işverenim sigorta işlemlerimi yaptı ve bana SGK tarafından yeni bir numara tahsis edildi. 2001'deki hizmetim SGK kayıtlarında gözükmesine rağmen hizmet dökümümde 2008 girişli olarak görünmekteyim. Sigorta girişimi 2001 yılı olarak gösterebilmem için dava açmam şart mıdır? Emsal bir karar ile 2001'deki hizmetlerimi kabul eden SGK'ya başvursam bu durum düzeltilemez mi? K.ONUR

 

Cevap: Sicil numaranız bulunması işe giriş bildirgenizin verildiğini gösteren bir delildir. Ancak 2001 yılından prim gününüz görülmüyorsa o zaman o işyerinde çalıştığınıza ilişkin prim bildirgesi verilmemiştir. Yani işveren çalışacağınızı bildirmiş ama çalıştıktan sonra çalıştığınızı bildirmemiş ve bu nedenle de primlerinizi yatırmamış olabilir. Bu durum ancak hizmet tespit davası ile çözümlenebilir. Zira aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları SGK tarafından tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.

Haklı da olsanız davayı kazanmak için bir takım prosedürleri yerine getirmek isabetli adım atmak zorundasınız. Üzerinden beş yıldan fazla zaman geçtiğinden dolayı zamanaşımı gerekçesiyle davanızın reddedilmemesi için işe giriş bildirgenizin ibraz edilmesi çok önemlidir. Zira hukuken sigortalıya ilişkin olarak işe giriş bildirgesi, dönem bordrosu gibi yönetmelikte belirtilen belgelerin SGK'ya verilmesi ya da çalışmaların SGK'ca tespit edilmesi halinde; SGK'ca öğrenilen ve sonrasında kesintisiz biçimde devam eden çalışmalar bakımından hak düşürücü sürenin geçtiğinden söz edilemez. Elinizde başka belge varsa davayı kazanmanız için onlar da önemli fonksiyon görürler, bundan ayrı gerek o işyerinde çalışan ve gerekse komşu ve ilişkili işyerlerinde çalışanlardan olmak üzere yeterli sayıda tanık da göstermelisiniz. Bu yolları izleyip kendi bireysel durumunuzla ilgili olarak doğru muhataplara karşı ve doğru yargı yerinde açacağınız hizmet tespit davasını kazanmadan başkalarının benzer konuda kazandığı davayı SGK'ya emsal göstererek amacınıza ulaşmanız mümkün bulunmuyor.

 

 

Soru: 20.10.1961 doğumlu ve 01.03.1989 SSK işe giriş tarihli olup halen 910 günü bulunan annem 01.08.2011 tarihinde Tarım Bağ-Kur sigortalılığına geçti. Buradan da 870 gün primi olan annemin 1993 doğumlu bir çocuğu var. Annemin SSK'lılıktan emekli olması için nasıl bir yol izlemeliyiz? S.BAYRAKTAR

Cevap: Annenizin SSK sigortalılığından emekli olması için iki yolu var. Annenizin şartlarına göre bunlardan en uygunu 3 bin 600 günle yaştan emekliliğidir. Bunun için Tarım Bağ-Kur sigortalılığını 1230 gün olunca kesmeli ve akabinde SSK'lı olarak çalışmaya başlamalıdır. 1993 doğumlu çocuğundan dolayı çocuğun doğum tarihinden sonraki iki yılda primsiz geçen sürelerini muhakkak SSK'lı çalışmaya başladıktan sonra borçlanmalıdır. Çocuğunun doğum tarihinden itibaren iki yıllık sürede kaç günlük boş süresi var olduğunu bildirmediğinizden kaç gün doğum borçlanması yapabileceğini belirtemiyorum.  3 bin 600 günü tamamlamaya kalan süresini de bilfiil çalışmaya devam ederek tamamlamalıdır. Bu şekilde 20.10.2019 tarihinde SSK'lılıktan emekli olabilir.

(Kaynak: Alitezel.com | 09.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM