BASINDAN YAZILAR
Şikayette Süre Sınırı Yok / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Şikayette Süre Sınırı Yok / Sadettin Orhan

 Türkiye'de kayıt dışı istihdam yani sigortasız çalıştırılma önemli bir sorun. Son yıllardaki düşüş eğilimiyle birlikte kayıt dışı istihdam hâlâ %37'ler seviyesinde. Bunun hem çalışanlar hem de devlet için ağır sonuçları var. Çalışanlar arasında bu sorunun yüz binlerce mağduru var. Burak Bey de bunlardan birisi ve soruyor:

Soru: Sadettin Bey, ben 1997, 1998 ve 1999 yıllarında ücretli öğretmenlik yaptım ama hiçbir emeklilik ya da sigorta primim ödenmemiş. Bütün kurumlara müracaat ettim ama bir kayıt bulamadım. Elimde sadece görev yaptığıma dair resmi evraklar var. Ücretimin ödendiğini gösteren bordrolarım yok. Bu konuda ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izleyerek çalışmalarımı saydırabilirim? Burak Y.

Cevap: Değerli okurum, sizin gibi çalıştığı halde hizmetleri kayda geçmemiş olanların takip edebileceği iki yol var; SGK'ya şikayet veya hizmet tespit davası. Hizmet tespiti davası açabilmeniz için işten ayrıldığınız tarihi takip eden beş yıllık sürede iş mahkemesine başvurmuş olmanız gerekiyordu. Siz bu süre zarfında dava açmadığınız için bu hakkınız düşmüş. Fakat SGK'ya şikayet yoluyla hizmet tespit talebinde bulunmak için süre sınırı yok. Şu an da şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Şikayet dilekçenize elinizdeki belgeleri eklemeniz ve varsa şahitleri belirtmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
 
Kıdeminizi alabilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben şu an nişanlıyım ve 2014 Mart ayında evleneceğim. Yeni yılda kıdem tazminatının kaldırılacağı söyleniliyor. Evliliğim sonrasında işten ayrılarak kıdem tazminatı almak istiyorum. Bu konuda sorun yaşar mıyım? İşten ne zaman ayrılmalıyım? Dicle D.

Cevap: Değerli okurum, öncelikle kıdem tazminatının kaldırılması gibi bir çalışma yok, hiç olmadı. Sadece uygulamanın değiştirilmesi ve fon kurulması yönünde çalışmalar var. Ancak bir önceki yazımızda da ifade ettiğimiz gibi kıdem tazminatı fonu konusunda işçi ve işveren anlaşamadı. Dolayısıyla yakın zamanda kıdem tazminatı konusunda düzenleme yapılması beklenmiyor. Evliliğinizi takip eden bir yıl içerisinde işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
 
3600 günle emekli olabilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben isteğe bağlı Bağ-Kur'luyum. Emeklilik için 7200 günü doldurmam gerekiyormuş ama daha çok prim eksiğim var. Acaba yaş haddinden emekli olabilir miyim? Örneğin 15 yılı doldurarak emekli olmam mümkün müdür? Şuan 45 yaşındayım. Fatma K.

Cevap: Değerli okurum, 7200 gün yerine daha az prim ödeyerek yaş haddinden emekli olabilirsiniz. 15 yıllık (5400 gün) prim gününüzü doldurmak şartıyla 60 yaşınızı tamamladığınızda Bağ-Kur'lu olarak emekli olabilirsiniz. Eğer bir işyerinden sigortalı olup 3600 günü doldurursanız 58 yaşınızda SSK'lı olarak emekli olabilirsiniz. Bu şekilde emekli olabilmeniz için 3600 günün son 1260 gününü SSK (4/a) kapsamında ödemeniz gerekir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM