BASINDAN YAZILAR
Gerçek Usulden Basit Usule Geçmek Mümkün / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Gerçek Usulden Basit Usule Geçmek Mümkün / İsmail Kökbulut

 Bilindiği üzere yakın döneme kadar basit usule tabi olmanın şartlarını kaybedenler ile herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilmiş olanlar bir daha hiçbir şekilde basit usule dönememekteydi. Hatta bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamıyordu. Bu durum, ilgili kişilerin işlerini terk etmelerine veya kayıt dışı olarak çalışmalarına neden olabilmekteydi.

6322 Sayılı Yasa ile Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklik sonrası bu mağduriyet ortadan kaldırıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı da geçen hafta yayımladığı 93 seri no'lu Gelir Vergisi Sirküleri ile uygulamaya ilişkin ayrıntıları netleştirdi.

Basit usul avantajlı mı?

Basit usule tabi olmanın vergi yükü üzerinde bir etkisi yok. Yani gerçek usulde vergilendirilen mükellefler hangi oranda gelir vergisi ödüyorsa, basit usule tabi olanlar da o oranda ödüyor.

Ancak basit usule tabi olmak, pratikte bazı kolaylıklara sahip olmayı da beraberinde getiriyor.

Örneğin, basit usule tabi olanların; yasal defter tutma zorunluluğu, geçici vergi ödeme yükümlülüğü, vergi tevkifatı yapma sorumluluğu bulunmuyor. Bunlara ek olarak, basit usule tabi olanların mal teslimi ve hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna.

Basit usule tabi olmanın şartları neler?

Her şeyden önce, basit usule tabi olmak isteyen gerçek kişinin gelir vergisi mükellefinin kendi işinde bilfiil çalışması veya bulunması gerekmekte. Ancak yardımcı işçi ve çırak kullanmak bu şartı bozmuyor. Diğer taraftan işyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedelinin, kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedeli toplamının; 2013 yılı için, büyükşehir belediyesi sınırları içinde 5300 TL, diğer yerlerde 3700 TL'yi aşmaması gerekiyor.

Bu genel şartları taşımak doğrudan basit usule tabi olmayı sağlamıyor. Ayrıca; satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının, 2013 hesap dönemi için 75000 TL'yi veya yıllık satışları tutarının 110000 TL'yi aşmaması; bu işlerden farklı türde işlerle uğraşanların ise bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 37000 TL'yi geçmemesi gerekiyor.

Gerçek usulden basit usule geçişin şartları

Yeni düzenlemeye göre, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden;

-Basit usule tabi olmanın genel şartlarını taşıyan,

-Arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi basit usul için belirlenen hadlerin altında kalan,

-Yazılı talepte bulunanlar, bu şartların gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilecekler.

Örneğin; Ankara'da öteden beri gerçek usulde vergilendirilen kuaför Ayşe Hanım, 2012 ve 2013 yıllarında yukarıda belirttiğimiz şartların tamamını sağladıysa, yazılı talebi üzerine 01/01/2014'ten itibaren basit usulden faydalanabilecek.

Sahte belge düzenleyenlerin durumu

Düzenlemeye göre; işin eş ve çocuklara devri halinde iş hacminin hesabında devirden önceki süreler de dikkate alınacak.

Diğer taraftan, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmeyecekler.

Yazılı talep tarihi çok önemli!

Şartları sağlayıp basit usule geçmek isteyen mükelleflerin 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları gerekiyor.

Buna göre, gerçek usulden basit usule geçmeye ilişkin olarak bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile başvuruda bulunanların mükellefiyet şekli, ocak ayı başından itibaren basit usul olarak tesis edilecek.

Diğer taraftan, şartları taşıdığı halde ocak ayının başından 31'inci günü akşamına kadar basit usulde vergilendirmeye geçmek için yazılı olarak başvuruda bulunmayan gerçek usule tabi mükelleflerin, kendi istekleri ile gerçek usulde vergilendirmeyi seçtikleri kabul edilerek bu usulde vergilendirilmelerine devam edilecek.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM