BASINDAN YAZILAR
Yurtdışında Vergi Mükellefi Olanlar da Borçlanma Yapabilir Mi? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Yurtdışında Vergi Mükellefi Olanlar da Borçlanma Yapabilir Mi? / Şevket Tezel

 Soru: Yurtdışında kendime ait işyerim var ve bundan dolayı erkek vergi mükellefiyim, Türkiye'den emekli olmak istiyorum. Yurtdışı borçlanması yapabilir miyim? Yapabilirsem hangi belgeler gerekir? A.C.

Cevap: Sahip olduğunuz ve işlettiğiniz işyeri Türkiye ile sözleşmeli bir ülkede mi yoksa sözleşme imzalanmamış bir ülkede mi belirtmemişsiniz. Türkiye ile sözleşme imzalamış ülkelerden birinde (Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Lüksemburg, Danimarka, İsveç, Norveç, Libya, KKTC, Bosna-Hersek, Makedonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Kanada, Kebek) işyeri çalıştırıyorsanız yani vergi mükellefi iseniz 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlanma yapabilirsiniz. Yani yurtdışında hizmet akdine dayalı SSK'lı gibi çalıştığınız süreleri borçlanabileceğiniz gibi, Türkiye ile sözleşmeli ülkelerde Bağ-Kur sigortalısı gibi çalıştığınız süreleri de borçlanabilirsiniz.

Bu amaçla yurtdışında kendi adına ve hesabına çalışan kişi olarak bağlı olduğunuz vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliğince verilen hizmet belgesi yahut bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğu, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgesi yeterli olacaktır.

Her ne kadar yurtdışında çalışmaya devam ettiğiniz için aylık bağlatamayacak olsanız dahi yurtdışı borçlanmasının kaldırılabileceğini göz önüne alarak borçlanma işlemini şimdi yapabilirsiniz. Son bir haftasına girdiğimiz eski rakamlardan borçlanma yapmanı avantajınıza olacaktır. Şayet 31.12.2013 tarihine kadar başvuru yaparsanız üç ay içinde ödemek kaydıyla yeni yıl ödeseniz de (Günlüğü 10,90 TL ila 70,85 TL arasındaki) cari rakamlardan ödeme yapabilirsiniz.

 

Soru: 07.09.1961 doğumluyum. Sigortalılığa Ocak 1984'te başladım. Daha sonra Ocak 1999'da Bağ-Kur sigortalılığına geçtim. Son olarak üçbuçuk yıl SSK sigortalısı oldum ve bu yıl emekli oldum. Elime ulaşan kağıtta 1692 gün SSK hizmet ve 3849 gün Bağ-Kur hizmeti ile toplam 5 bin 535 gün üzerinden emekli olduğum belirtiliyor. Fakat 1988-1989 yılları arasında yedek subay olarak görev yaptığım hizmet burada yok. Emeklilik hizmetlerinin birleştirilmesi ya da başka bir yoldan yaptığım yedek subay dönemini emekliliğime ekletebilir miyim? Ya da bu görev süresinin bir kullanımı olabilir mi? Mehmet P.

Cevap: Aylık başvuru formunu dikkatle doldurmadığınız anlaşılıyor. Emekli Sandığı iştirakçiliği süreleri henüz elektronik ortama aktarılmadı. Bu nedenle memurların ve yedeksubay olarak askerlik yapanların bu Emekli Sandığı iştirakçiliği süreleri kâğıt belge üzerinden birleştiriliyor. Şayet siz yedeksubaylık sürenizi belirtmemişseniz SGK da bu sürelerin arayışında olmamıştır. 2000 yılı öncesindeki bu süreleriniz elbette aylığınızı etkileyecektir. Bağ-Kur basamaklarınız 12 ve altında kaldığına göre 2000 yılı ve sonrasındaki taban aylığınızın düşük çıkacağını göz önüne alırsak 2000 yılı öncesindeki fiili hizmet zammı dahil 15 aylık sürenizin eklenmesiyle aylığınızda yaklaşık 40 TL kadar artma olacaktır. Ama bu artma herkes için mutlak değildir. Örneğin 2000 yılı öncesinde düşük ücretle veya Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödemiş, buna karşın 2000 yılı ve sonrasında yüksek matrahlardan prim ödemiş SSK sigortalıları için 2000 öncesindeki yedeksubay askerlik süresini eklemesi aylığını bir miktar düşürebilir de.

Ek olarak belirtmeliyim ki emeklilik için biraz geç kalmışsınız. Zira sigorta girişiniz itibariyle 48 yaşına tabisiniz. 25 yıl ve 48 yaş şartlarınız 2009 yılında tamamlanmış, ama siz SSK sigortalılığından emekliliğe tabi olmakta geç kaldığınızdan zamanında emekli olamamışsınız. Yani SSK sigortalılığına 2005 yılında geçmiş olsaydınız dört yıl daha erken emekli olabilirdiniz.

(Kaynak: Alitezel.com | 23.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM