BASINDAN YAZILAR
İşçilerin Ara Dinlenme Süreleri Ne Kadardır? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İşçilerin Ara Dinlenme Süreleri Ne Kadardır? / Ali Şerbetçi

 Bir ihracat firmasında gömlek üretiyoruz. İşveren, büyük parti mallar sipariş alınca mola yapmamıza izin vermiyor. Eğer işi yetiştiremezsek maaşımızdan bile kesinti yapacağını söylüyor.
İşverenin bizi molasız çalıştırma hakkı var mı? Y.A. 


İş Kanunu'na göre; günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere; a) 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, b) 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, c) 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir. Bu dinlenme süreleri en az olup, aralıksız verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.
Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. 

Son 2 yıldır asgari ücret ile çalışmaktayım. 2 yıldır fazla mesai ücreti alamıyorum. 2'nci yıllık iznime çıktığımda ise mazeretsiz işe gelmemişim gibi gösterilip tutanakla işime son verilmiş. Hakkımı nasıl arayabilirim? D.K. 

İşyerinden haksız olarak çıkartılmış iseniz 1 ay içinde iş mahkemesine işe iade davası açabilirsiniz. İşe geri dönmek istemiyorsanız ödenmeyen fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınız için çalışma ve işkur il müdürlüğüne şikayette bulunabilir veya doğrudan iş mahkemesine alacak davası açabilirsiniz. 

Babamı kaybedeli 1 sene oldu. Kardeşim 19 yaşında. Lise sona gidiyor ve staj görüyor. Sigortası başladı, annem ve babamdan 450 lira Bağ-Kur aylığı alıyor. Kardeşim yetim aylığı alabilir mi? Ne gibi evraklar gerekiyor? Kimler yetim aylığı alabilir? Kaç yaşına kadar alabilirler? F.D.

Yetim aylığı alacak olan erkek çocuklar 18 yaşına kadar sorunsuz yetim aylığı alabilmekte.
Eğer okuyorsa ve okuduğu okul lise ise 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilir. Eğer yüksekokul okursa 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilmektedir.
Kardeşiniz lisede okuduğuna göre 20 yaşı dolana kadar yetim aylığı alabilecek.
Bunun için okuduğuna dair alacağınız öğrenci belgesi ile bağlı olduğunuz sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Ayrıca kardeşinizin sigortasının stajyerlik nedeni ile başladığını belirtmişsiniz.
Stajyerlikten dolayı ödenen primler yetim maaşına engel teşkil etmemektedir. 

Engelli ve bakıma muhtaç çocuğu olan bir memurum. Engelli çocuğu olanların emeklilikte indirimi var mı? Galip ÖZ 

Engelli çocuğu olan babalarla ilgili, kanunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Sadece 5510 Sayılı Kanun'la bu hak annelere verilmiştir. Şöyle ki; çalışan ve engelli çocuğu olan annelerin bunu belgeleyerek çalıştıkları sürenin 4'te 1'i kadar süre prim gün sayısına eklenir ve bu süre ayrıca emeklilik yaşından düşülür. Eğer eşiniz çalışıyorsa bu imkandan faydalanabilir. 

Ne zaman emekli olurum?

22.01.1974 doğumluyum. 12.04 1999 Bağ-Kur başlangıcım. Prim günümü bilmiyorum. Ne zaman emekli olabilirim?
Lütfi GÖKKAYA 


Aralıksız Bağ-Kur kapsamındaysanız 9000 prim gün ve 58 yaşa tabisiniz. 5 aylık askerlik borçlanması ile 57 yaşa tabi olabilirsiniz. Bu durumda 2023'te prim gün sayınız tamamlanır. Ancak 57 yaşınız 2031'de dolacağından, emekli talebi vereceğiniz tarih 23 Ocak 2031 olacaktır. SSK'ya geçseniz de emeklilik tarihiniz aynı olacaktır. Ancak 9000 prim gün ödemek zorunda kalmayacak 5900 prim günle emekli olabileceksiniz. 

01.03.1996'da SSK'lı oldum. SSK'dan 5880 günüm var. Bağ-Kur'dan 1590 günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olurum?
5...580117 Nolu SMS 


Bağ-Kur'dan emeklilik tarihinizi söyleyebilmem için SSK girişinizden itibaren 1 Mayıs 2002 tarihine kadar ne kadar priminiz olduğunu bilmem gerekiyor. Çünkü Bağ-Kur emekliliğinde yaş ve kademeyi bu tarihteki hizmete göre hesaplamaktayız. 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 30.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM