BASINDAN YAZILAR
Asgari Ücrete Doğru Bakmak / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Asgari Ücrete Doğru Bakmak / Sadettin Orhan

 Yeni yıla girerken Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısında asgari ücrete zam oranlarını açıkladı. Buna göre yüzde 5+6 oranlık zamla asgari ücretlinin eline ilk 6 ay net 765 lira, ikinci 6 ay 810 lira geçecek. Asgari geçim indirimi de eklendiğinde rakamlar sırasıyla 846 lira ve 891 liraya çıkacak.

Asgari ücret, ekonomik olduğu kadar sosyal politikaları da etkileyen bir parametre. İşsizlik maaşından evde bakım ücretine, emekli aylıklarından vergi indirimlerine kadar pek çok kalemi etkiliyor. Dolayısıyla asgari ücret etrafında tartışmaların yaşanması doğal. Elbette hiçbir asgari ücretliye "846 lira ile gül gibi geçinirsin" diyemeyiz. Fakat en azından işin uzmanları değerlendirme yaparken ajitasyondan uzak durmalı. Zira şu an Türkiye'de uygulanan asgari ücret düzeyi, satın alma gücü paritesine (SGP) göre 557 euro ile 28 AB üyesi içerisinde 12. sıraya tekabül ediyor. Elbette bizim işçimiz de Lüksemburg işçisinin aldığı 1.800 euro'ya layık fakat 150 euro'ya çalışan Bulgar işçisini de görmek lazım.

"Yetmez ama evet"

Öte yandan "devlet işverenle el ele verdi, asgari ücret yerinde saydı" yaklaşımını da doğru bulmuyorum. Öncelikle devletin işverenle el ele vermesi suç değil. Yeter ki diğer eli de işçinin elinde olsun. Kaldı ki asgari ücretin daha yüksek açıklanması en fazla devleti/hükümeti sevindirir. Ücretlilerin yarısı asgari ücretten gösterildiği için, bu artış hem vergi gelirlerini hem de prim gelirlerini artırır. Fakat devlet konuya sadece bu açıdan bakamaz. Türkiye'deki işsizlik, kayıt dışı istihdam, bölgesel ve küresel işgücü piyasalarındaki koşullar bir arada değerlendirilir. Bu vesileyle yeni rakamların çalışma hayatımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Malulen emekli olabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 01.05.1998 tarihinde sigortaya giriş yaptım. Toplam sigorta primim 3205 güne ulaştı. Geçtiğimiz ay itibariyle %74 oranında engelli raporu ve vergi indirim hakkı aldım. Benim rahatsızlığım ilk sigorta girişimden sonra ortaya çıktı. Buna göre hangi şartlarla emekli olabilirim? Şener K.

Cevap: Şener Bey, rahatsızlığınız işe giriş tarihinizden sonra ortaya çıkmış ve özür oranınız %60'ın üzerinde olduğundan, malulen emekliliğe başvurabilirsiniz. Malulen emeklilik için aranan 1800 prim günü şartını da fazlasıyla yerine getirmişsiniz. Hemen SGK müdürlüğüne malulen emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.

Hizmet birleştirme otomatik yapılır

Soru: Sadettin Bey, özürlü emeklisi olabilmek için gerekli şartlara sahip olduğumu öğrendim. Ben 1994 yılında asteğmen olduğum için Emekli Sandığı'na kaydoldum. 1996 yılında da ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladım. Özürlü emekliliğinde de normal emeklilikte olduğu gibi hizmet birleştirmesi yapılır mı? Bunun için benim ne yapmam gerekir? Kıvanç M.

Cevap: Değerli okurum, engelli emekliliği de dahil olmak üzere tüm emeklilik işlemlerinde hizmet birleştirmesi yapılır. Bunun için sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. SGK'ya emeklilik talebinde bulunduğunuzda, sosyal güvenlik sistemine kayıtlı tüm hizmetleriniz toplandıktan sonra aylığınız bağlanır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM