BASINDAN YAZILAR
Yeni Yılda Uygulanacak Bazı Maktu Tutarlar / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Yeni Yılda Uygulanacak Bazı Maktu Tutarlar / Osman Arıoğlu

 Yıl sonu geldiğinde birçok vergi, harç ve ceza tutarları ile vergilendirilmeye ilişkin mali hadler yeniden değerleme oranında artırılarak yeni yıla başlanılır. Eskiden bu konuda en bariz olan taşıt alım vergisi idi. Maktu tutarlar her yıl sonunda yeniden değerleme oranında artırıldığı için her yıl sonu geldiğinde hafta sonları dahil motorlu taşıtlara bakan vergi daireleri açık tutulurdu. Amaç vatandaşın vergi artışı yürürlüğe girmeden önce yeni aracını satın alabilmesiydi. Aslında bu alışkanlık Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yürürlüğe girmesinden sonra da kısmen devam etti. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile motor silindir hacmine göre oransal olarak vergi alındığı için yıl sonu ile yeni yılda araç alınması ödenecek ÖTV tutarı bakımından pek fark etmeyecek hale geldi. Üstelik yılın son ayı içerisinde alınsa dahi, aracın satın alındığı yıla ilişkin motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti ödenmesi de gerekeceğinden özellikle yüksek silindir hacmine tabi araçlarda maliyet artırıcı bir durum dahi söz konusudur.
Ancak Bakanlar Kurulu’nun son iki yılda; sonuncusu Ocak 2014 olmak üzere binek otomobillerden alınan ÖTV oranlarında üçüncü defa artış yapması bu alışkanlığın hâlâ devam etmesinin en haklı gerekçesi olmaya devam edecektir. Kaldı ki, özellikle bazen vergi mükelleflerinde bir vergi planlama aracı olarak yılın son ayı içerisinde binek otomobil alımı yine de diğer aylara göre biraz fazla olabilmektedir. Kıst amortisman uygulanmasına, yani sadece bir aylık amortisman ayrılabilmesine rağmen bu durum yine de böyle devam edip gitmektedir.
Burada bizim amacımız bu durumu eleştirmek değil, çoğunlukla alışkanlık gereği yapılan bir durumun artık özel nedenler dışında çok da anlamlı olmadığını belirtmekten ibarettir.
2014 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı kasım ayı enflasyon rakamları açıklandığında zaten belli olmuştu, yüzde 3.93. Çoğunluğu 30 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğler ile bu oranın etkisiyle yeni yılda uygulanacak yeni vergi, harç, ceza ve parasal had tutarları açıklandı. Aslında tebliğler ile yapılan sadece daha önce belli olan tutarların resmen ilanından ibarettir. Açıklanan çok sayıda had ve tutardan günlük hayatta ve vergi mükellefleri bakımından en çok kullanılanları aşağıda topluca hatırlatmaya çalışacağız.
* Mutlaka fatura düzenlenmesi gereken tutar 800 TL ve üzeri
* Amortisman ayrılmaksızın doğrudan gider yazılabilecek tutar 800 TL
* Pasaport bedeli 75 TL. Pasaportlar için ayrıca süreye göre 96.10 ila 458.70 TL arasında değişen harç alınmaktadır.
* Sürücü belgesi 92.5 TL. Ayrıca binek otomobil ehliyetleri için 346.70 TL harç alınmaktadır.
* Motorlu araç tescil belgesi 69.5 TL
* Banka çek yaprağı 4.75 TL
* Mobil telefon aboneliği tesisi 40 TL
* Silindir hacmi 1301-1600 cc olan binek oto MTV’si 1-3 yaş arası 859 TL
* Evlatlıklar eşe ve çocukların her birine isabet eden miras hisselerinde 146.306 TL (çocuk yoksa eşe isabet eden miras hissesinde 292.791 TL)
* İvazsız intikallerde 3.371 TL
* Her bir kağıttan alınacak damga vergisi üst sınırı 1.545.852,40 TL
* Konut kiralarına ilişkin istisna tutarı yıllık 3.300 TL
* İkinci ücret için beyana tabi olma sınırı (brüt) 27.000 TL
* Bilanço esasına tabi olma için sınırlar; alış 150.000 TL, satış 200.000 TL, iş hasılatı 80.000 TL
* Belge düzenlemeyenler için uygulanacak özel usulsüzlük cezası her bir belge için 190 TL, yıllık 97.000 TL.
Elbette yayınlanan tüm hadler bunlarla sınırlı değil ama çoğunlukla rastlanılanları burada belirtmeye çalıştık.

(Kaynak: İto Gazetesi | 06.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM