BASINDAN YAZILAR
Hem Babadan Hem De Eşten Ölüm Aylığı Alınabiliyor Mu - MuhasebeTR

Hem Babadan Hem De Eşten Ölüm Aylığı Alınabiliyor Mu

 Bu tarihe dikkat... 1 Ekim 2008 öncesi kocasından ölüm aylığı alan kişilerin bu tarihten sonra anne-babasından da aylığa hak kazanması halinde ölen kişilerin sigortalılık statüleri (Bağ-Kur ve SSK) farklıysa iki aylık birlikte alınabilir. 

SOSYAL Güvenlik Kurumu, sigortalıların ölümü halinde bazı koşulların sağlanmış olması şartıyla geride kalanlara aylık bağlıyor. Fakat bu konuda çok farklı uygulamalar mevcut. Bunların başında da hem ölen eşten hem de babadan ölüm aylığı alabilecek kadınların durumu geliyor.
   
1 EKİM 2008 KRİTİK TARİH 

Bir kadının hem anne-babasından, hem kocasından ölüm aylığı alma durumu söz konusu olabiliyor. 1 Ekim 2008 sonrası bir kişinin hem kocasından, hem anne veya babasından ölüm aylığı alması söz konusu değil. Bu durumda geride kalan kişiye ya kocasından ya da anne-babasından ölüm aylığı bağlanıyor.   

STATÜ FARKLIYSA SORUN YOK 

1 Ekim 2008 öncesi ölüm aylığı bağlama koşulları sigortalılık statüsüne göre farklı olduğu için farklı uygulamalar var. 

BAĞ-KUR VE SSK'DAN İKİ MAAŞ ALABİLİR

1 Ekim 2008 öncesi kocasından ölüm aylığı alan kişilerin bu tarihten sonra anne-babasından da aylığa hak kazanması halinde ölen kişilerin sigortalılık statüleri farklıysa iki aylık birlikte alınabilir. Yani eşi Bağ Kur’lu, babası SSK’lı olan bir kişi ikisinden de aylık alır.

KİMLERE BAĞLANIYOR?

Ölüm aylığı sigortalının eşine, çocuklarına ve anne - babasına bağlanabiliyor. Geride kalan dul eşe hesaplanan ölüm aylığının yüzde 50’si bağlanıyor. Ancak aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşe, çalışmaması, emekli olmaması ve SGK’dan gelir elde etmiyor olması halinde ölüm aylığının yüzde 75’i bağlanıyor. 

HER ÇOCUĞA YÜZDE 25 VERİLİYOR

Çocuklar ölüm aylığı alabilmesi için, erkek çocukların 18 yaşını, lisede eğitim görmesi halinde 20, yükseköğrenim görmesi halinde ise 25 yaşını geçmemesi gerekiyor. Kız çocuklarının ise evlenmemiş olması evlenmiş olsa bile boşanmış olması şart. Aylık almaya hak kazanan çocukların her birine aylığın yüzde 25’i bağlanıyor.GK raporu ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybeden çocuklar ise ölüm aylığını doğrudan alabiliyor. 

YARGITAY: 2003 ÖNCESİ ÖLDÜYSE MAAŞ YOLU AÇIK

Ancak kocasının ve anne - babasının aynı statüde olması durumunda bu iki aylıktan yalnızca birisini tercih etmek durumunda kalıyor. Fakat ölen kocanın ve anne-babanın SSK’lı olması halinde her iki aylığın birlikte alınabileceği yönünde Yargıtay kararı var. 

2003'TEN ÖNCE ÖLENLERE...

Ancak bu karardan yararlanmak ve her iki aylığı birlikte alabilmek için koca veya anne - babadan birinin 6 Ağustos 2003 tarihinden önce vefat etmiş olması gerekiyor. Bu tarihten sonra anne - babasını ve kocasını kaybetmiş kişilerin her iki aylığı birlikte alma şansı yok.

3 SORU 3 CEVAP

Tazminat için 15 yıl dolmalı
Soru: 
14.07.1999 SSK girişim var, prim gün sayım ise 3.774. 13 Ocak 2013 tarihinde işten çıktım, fakat işverenim tazminat vermeye yanaşmıyor ne yapmalıyım? Necip Tandoğan 
Cevap: 15 yıl sigortalılık süresini tamamlamadığınız için kıdem tazminatını alma koşulunu maalesef yerine getiremiyorsunuz. 

Mazaret izni yıllık izinden düşürülmez 
Soru: 
Yıl içerisinde işverenimden mazeret izinleri aldım. Ancak çalıştığım işyerinde insan kaynakları aldığım bu izinleri yıllık izin hakkımdan düşeceğini söylüyor. Bu yasal mı? Yapabilirler mi? 
Cevap: İster ücretli olsun isterse ücretsiz kullandırılsın yıl içerisinde alınan mazeret izinleri ya da raporlu olunan süreler yıllık izin hakkınızdan düşülmez, mahsup edilmez. Bu durumda ısrar etmeleri halinde hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz. 

Rapor alan kesinti için korkmasın
Soru: 
İşyerinde çalışırken rapor aldığım 
3 günün ücretini işveren maaşımdan kesmiş. Bunu yapmaya hakkı var mı? Hakkı Doğru 
Cevap: Eğer ücretiniz maktu olarak ödeniyorsa işvereninizin böyle bir kesinti yapması mümkün değil. Ancak maktu aylık almıyorsanız raporlu olduğunuz günün ücreti kesilebilir.   

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM