BASINDAN YAZILAR
Yeni Yılda Ticari Belgelerde Bulunması Zorunlu Bilgiler / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Yeni Yılda Ticari Belgelerde Bulunması Zorunlu Bilgiler / Osman Arıoğlu

 Yeni Türk Ticaret Kanunu ticari hayatta birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Bu değişiklikler kademeler halinde yürürlüğe giriyor. Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren ve çok sayıda taciri ilgilendiren hüküm, TTK 39/2 maddesindeki tacirlerin kullanacağı belgelerde yer alması gereken bilgilere ilişkin hükümdür. Esasen bu bilgiler birçok şirket bakımından eskiye göre çok önemli değişiklik gerektirmemektedir. Hemen tüm tacirler bakımından ortak olarak kullanılması gereken ilave zorunlu bilgi ticaret sicil numarasıdır.
Ticari belgelerde bulunması gereken bilgiler kadar getirilen zorunluluğun kapsamına girenlerle ilgili de tereddüt yaşanmakta olduğunu gözlemlediğimiz için konuyu değerlendirme gereği duyduk.
Mevcut durum neydi, ne eklendi?
Şimdiye kadar vergi mükellefi olarak ticaret ve sanayici olarak çalışanların kullanacakları belgelerde bulunması gereken asgari bilgiler Vergi Usul Kanunu’nun 130. ve takip eden maddelerinde belirtilmiştir. Örneğin faturada bulunması gereken asgari bilgiler:
Faturanın;
* Düzenlenme tarihi,
* Seri ve sıra numarası.
Faturayı düzenleyenin;
* Adı, varsa ticaret unvanı,
* İş adresi,
* Bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası.
TTK 39/2. maddeye göre tacirler tarafından kullanılan ticari belgelerde bulunması gereken zorunlu bilgiler ise;
* Ticaret sicili numarası,
* Ticaret unvanı,
* İşletmenin merkez adresi.
Şayet şirketin bağımsız denetim yaptırma zorunluluğu varsa bu bilgilere ek olarak internet sitesi adresinin de belgelerde yer alması gerekiyor.
Görüldüğü üzere TTK uyarınca aranan bilgilerin büyük bir bölümü öteden beri zaten aranıyordu, hatta belirttiğimiz ilaveler vardı. Şimdi TTK’ya göre tacirler tarafından düzenlenen faturalarda bu bilgilerin yanında ticaret sicil numarası veya varsa MERSİS numarasının da bulunması zorunlu hale geldi. TTK’ya göre ayrıca, bağımsız denetime tabi olma zorunluluğu getirilen tacirler bakımından düzenlenen ticari belgelerde internet sitesi adresinin de yer alması gerekmektedir. Bu ek bilgiler daha önceden bastırılmış belgelere bir kaşe basılmak suretiyle eklenerek bu belgeler kullanılmaya devam edilebilecektir.
Tacir esnaf ayrımı
Bu bilgileri eklemesi gerekenler kısaca tacirlerdir. Yani ticaret ve sanayi odalarına kayıt olma zorunluluğu bulunanlardır. Esnaflara ilişkin bu ek zorunluluk söz konusu değildir. Aynı zamanda serbest meslek erbabı ve çiftçiler bakımından da bu zorunluluk yoktur.
Burada kritik olan, tacir ile esnaf arasındaki ayrımın nasıl yapılacağıdır. Biz yukarıda bu ayrımı belirttik, ticaret veya sanayi odalarına kayıt zorunluluğu bulunanlar dedik. Ama uygulamada ticaret ve sanayi odalarına kayıt zorunluluğu bulunanlar ile esnaf olup esnaf odasına kayıt olması gerekenler arasında ayırım yapılması o kadar da kolay değil. Bu ayrımın nasıl yapılacağı 2007 yılında yayınlanan bir Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş durumda. Karara göre VUK 177. maddesine göre birinci sınıf tüccar sayılıp bilanço esasına göre defter tutması gerekenler için belirlenen alım ve satım hadlerinin yarısını veya gayrisafi iş hasılatı tutarını aşmayanlar esnaf sayılmıştır.
Bugün için bu tutarlar sırasıyla; 75 bin TL, 100 bin TL ve 80 bin TL’dir. Basit usule tabi olanların da esnaf kapsamı içerisinde oldukları açıktır. Bunların dışında kalan ve işletme hesabı esasına göre defter tutanların bir bölümü de aksine bir belirleme yapılmadığı sürece ticari belgelerine ticaret sicil numarasını yazmak zorundadırlar. Kolay ayrım, ticaret veya sanayi odasına kayıtlı olanlar bu zorunluluk kapsamına girmektedir.

(Kaynak: İto Gazetesi | 22.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM