BASINDAN YAZILAR
Gelir Testi Cezalarına yenilik / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Gelir Testi Cezalarına yenilik / Ahmet Arıcan

 Değerli okurlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülkemizde herkes genel sağlık sigortalısı oldu. Bunun pratikteki anlamı, memur, işçi, çiftçi ve esnaflıktan veya herhangi bir sebepten dolayı sosyal güvencesi olmayanların, zorunlu olarak sağlık yardım hakkına kavuşturulmasıydı.

Örnek olarak, Ahmet adındaki işçi 2012 yılı Mayıs ayı ile Aralık ayı arasında işsiz kalmışsa, 01.01.2012’den önce herhangi bir sağlık güvencesine sahip olamıyordu. Ancak, 1 Ocak 2012’den sonra, işçi Ahmet’e işsiz kaldığı günler için zorunlu olarak sağlık yardım hakkı geldi. Ancak, bu zorunlu sağlık yardım hakkı, belirli bir prim ödeme karşılığında ancak verilmektedir. İşte, işçi Ahmet’in işsiz kaldığı günler için, genel sağlık sigortalısı sayılmasının karşılığında, ne kadar prim ödemesi gerektiği, Aile Bakanlığı’na bağlı, her il ve ilçede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılmaktadır.
İşsiz ve sosyal güvencesi olmayan kişilerin tesbiti SGK tarafından otomatikman yapılmakta ve kişilere en yüksek prim düzeyi üzerinden genel sağlık sigortası prim borcu çıkartılmaktaydı. Buna ilişkin yönetmelik değişmek üzere. Eğer bu yönetmelik değişirse, işsiz kalan kişilerden gelir testi yaptırmayanların primleri en yüksek seviyeden ödenmeyecek. Kişiye, geçmişe doğru borç çıkartılsa bile, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kişinin gerçek geliri neyse ona göre GSS prim borcu çıkartılacak.

Kamuda Çalışan 4/C’li Personel İçin SGK İPC Keser

Değerli okurlar, kamuda çalışan 4/c statüsündeki memurlar, eski adıyla SSK yeni adıyla 4/1-a sigortalısı sayılmaktadır. 5510 sayılı kanunun 102/i maddesine göre, bu kişiler istirahat raporu aldıklarında, bunların çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yetkililer, bu durumu hemen SGK’ya bildirmek zorundadırlar. Aksi halde yarım asgarî ücret idarî para cezası (İPC) SGK tarafından ilgili kişilere kesilir. Bundan herkesin haberi olsun.

SYD Vakıflarına Neden Başvurmuyorsunuz?

Değerli okurlar, her il ve ilçede valilik ve kaymakamlık bünyesinde, Aile Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları bulunmaktadır. Bu vakıflar, devletin “veren el” organı ve sosyal devlet anlayışının en somut halidir. Vakıflar aracılığıyla, öğrencilere para yardımı, ailelere barınma yardımı, koyun ve keçi gibi hayvansal destek, fakir insanlara ev yapımı, kömür, yakacak ve bir çok alanda maddî destek sağlanmaktadır. Bu sebeple, her vatandaş, eğer şartları tutuyorsa, bu yardımı alması bir hak olduğu için, ısrarla SYD vakıflarına başvurmalarını önemle tavsiye ediyoruz.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı ahmetarican34@gmail.com e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

(Kaynak: Yeni Asya | 24.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM