BASINDAN YAZILAR
İstifa Dilekçeleri Hak Kaybına Uğratır / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İstifa Dilekçeleri Hak Kaybına Uğratır / Ali Şerbetçi

 Taşeron şirkete bağlıyız.
Çalışmış olduğumuz şirket ihaleyi kaybetti. Kıdemi olanlar yeni gelen şirketle çalışmak istediğini beyan etti. 1 saat sonra bilgisayarda yazılarak hazırlanmış istifa dilekçesi sunuldu. "Bu kağıtta yazılanların aynısını yazacaksınız" denilerek bizlerden istifa dilekçesi alındı. Bu yasal mı? Kendim istifa etsem bile kıdem tazminatımı talep edebilir miyim? A.A. İş kanununa göre haklı ve geçerli bir sebep olmadan işçi, iş sözleşmesini sona erdirirse ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz. İşten haklı bir sebebi olmadan kendi isteği ile ayrılan işçiden işten kendi isteği ile ayrıldığına dair işveren yazı alır. Bu şekilde iş sözleşmesini fesh eden işçilere ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez. Ancak işveren tarafından haksız olarak işten çıkartılan işçilere veya işe girerken alınan istifa dilekçeleri işçileri hak kaybına uğratır. 

2 yıldır bir işte çalışıyorum.
Hastaneye kontrole gittiğimde menenjit hastalığına yakalandığımı öğrendim. Hastane tedavimi ücretsiz karşıladı. Ancak işveren hastalığı gerekçe göstererek beni tazminatsız işten attı. Tazminat alma hakkım var mı? T.A. 


İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve iş yerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulu'nca saptanması durumunda işçi işten çıkartılırsa, işveren tardafından tazminatının ödenmesi gerekir. 

Benim yüzde 60 raporum var.
Beni kapasitemin üzerinde işlerde çalıştırıyorlar, tazminatlı işten ayrılmam için ne yapmam gerekiyor? E.U. 


İş kanununa göre, işveren sizi sağlık durumunuza uygun bir işte çalıştırmak zorunda. Sizi raporunuza uygun bir işte çalıştırmıyorsa bununla ilgili olarak işverene yazılı olarak başvurarak durumunuza uygun bir işte çalıştırmasını talep edebilirsiniz. Size uygun bir iş vermezse iş sözleşmenizi fesh ederek kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. 

Bağ-Kur'dan ölen eşim üzerinden maaş almaktayım. Aynı zamanda isteğe bağlı ödemekteyim.
Sağlık yardımını eşimden aldığımdan isteğe bağlıya sağlık primi ödememek için dilekçe versem kabul edilir mi? N.B. 


İsteğe bağlı sigortalı olanlar malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigorta primi ödemeleri zorunludur.
Yalnızca malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da sadece genel sağlık sigortası primi ödeyip isteğe bağlı sigortalı olarak sayılmaları kanunen mümkün değildir.
Ayrıca, isteğe bağlı olduğunuz sürece sağlık hizmetini ölen eşinizden değil kendi isteğe bağlı sigortalılığınızdan almanız gerekmektedir. 

Ne Zaman Emekli Olurum?

İlk sigorta girişim 12.12.1996.
Hizmet yılım 6 yıl. 6 Ocak 2004'de doğum yaptım. 3600 günden emekli olabilir miyim? Normal zamanda nasıl olurum? İsteğe bağlı ödeme yapabilir miyim? S.K.


SSK girişinize göre 20 yıl, 53 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanması yaparak prim gün sayınızı arttırabilirsiniz. 3600 prim günden emekli olma imkanınız var. Ancak doğum tarihinizi yazmadığınızdan 3600 prim günden hangi yaşa tabi olduğunuzu hesaplayamıyoruz. 

28.03.1961 doğumluyum. 04.11.1989 sigorta başlangıcım, 4100 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? A.Y.

SSK girişinize göre 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Yaşınız tamamlanmış ancak prim gün sayınızın tamamlanması için 1350 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Askerlik yaptıysanız hepsini borçlanarak (tahmini 600 gün) hem prim gün sayınızı arttırır hem 5450 prim gün değil de 5375 prim güne tabi olarak ödeyeceğiniz primi de indirmiş olursunuz.
Askerlik yoksa 1350 gün daha prim ödemeye devam etmelisiniz. 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 28.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM