BASINDAN YAZILAR
İşçi, Sözleşmesini Tek Taraflı Feshedebilir Mi? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İşçi, Sözleşmesini Tek Taraflı Feshedebilir Mi? / Ali Şerbetçi

 Bir şirkette 3 senedir çalışmaktayım. İşten ayrılmak istedim fakat çıkışımı vermediler. İş sözleşmesini kendim tek taraflı olarak fesh etme hakkım yok mu? Sendikaya üye olsam haklarımı nasıl alabilirim? 5...635300 Nolu SMS 

İş sözleşmesini tek taraflı olarak fesh etme hakkınız bulunmaktadır.
Ancak işten ayrılacağınızı 8 hafta önce işverene bildirmeniz gerekir. İş Kanunu'na göre, haklı bir neden olmadan fesh ederseniz herhangi bir tazminat alamazsınız.
Sendikaya üye olmak yasal hakkınız.
Sendikaya üye olabilirsiniz. Ancak sendikaya üye de olsanız haklı bir neden olmadan işten ayrılmanız halinde tazminat alamazsınız. 

Aynı işyerinde yaklaşık 15 yıldır çalışıyorum. Patronum bana psikolojik olarak baskı yapıyor, hem işi bırakmam için hem de tazminat ödememek için. Ben de her şeye göğüs gerip çalışmaya devam ediyorum. Kendim istifa edersem tazminat alabilir miyim? İsimsiz 

İş Kanunu taciz olarak sadece cinsel tacizi işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih sebebi olarak saymıştır. Bunun dışında psikolojik baskı taciz olarak kanunda bulunmasa da yargı kararlarında işçinin hali fesih sebebi olarak değerlendirilmekte ve tazminata hükmedilmektedir.
Bu nedenle iş sözleşmenizi fesh edip yargıya başvurduğunuz takdirde delilleriniz de mevcut ise yargı lehinize karar verebilir.
Ancak bunu ispatlamak o kadar kolay değildir. Eğer emeklilik şartlarını taşıyor iseniz, yani SGK hizmet süreniz ve prim ödeme gün sayınız dolmuş ve yaşı bekliyor iseniz bunu SGK'dan belgeleyerek bir yazı alıp işverene vermeniz halinde işyerinden ayrılarak kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. 

Yıllarca yurt dışında çalıştım ve Türkiye'de yurt dışı borçlanması yaparak emekli oldum. Halen emekli maaşımı almaktayım.
Almanya'da bana iş teklifi yapan firmalar var. İyi de para veriyorlar.
Eğer onlarla anlaşma yapıp çalışmaya başlarsam Türkiye'den aldığım emekli maaşı kesilir mi? Adnan 


Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın herhangi bir ülkede çalışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başlaması halinde yurt dışı borçlanması yapıp emekli olanların maaşı kesilmektedir. Bu nedenle eğer siz de çalışmaya başlarsanız emekli maaşınız kesilir. 

Kaynakçı olarak çalışmaktayım. İşyerine gelen doktora muayene olup, 2 gün istirahat aldım. İşverenin bunu maaşımdan keseceğini öğrendim. Kanunen böyle yapma hakkı var mı?
5...853650 Nolu SMS 


Sosyal güvenlik mevzuatına göre geçici iş göremezlik ödeneği 2 günden fazla istirahatlerde ödenmektedir. 2 gün ve daha az süreli istirahat raporlarında SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Bu durumda eğer işçi maktu ücretle, yani aylıklı olarak çalışıyorsa ücretini tam alır.
Ancak günlük ücret esasına göre ücret alıyorsa, işveren çalışılmayan günlerin ücretlerini kesebilir. 

Ne Zaman Emekli Olurum?

02.02.1959 doğumluyum. 30.11.1994'te 41 gün sigortam var.
01.06.1998'den beri Bağ-Kur'luyum. 1979-1882'de 20 ay askerliğimi yaptım. Ne zaman emekli olurum?


Osman ŞAHİN 15 yıllık yani 5400 prim gün sayısını tamamlayarak 58 yaşınızın dolacağı 02.02.2017 tarihinde Bağ-Kur'dan kısmi emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması yapmanıza gerek bulunmuyor. 

10.01.1969 doğumluyum. İlk SSK başlangıcım 01.02.1987, toplamda 2512 günüm var.
03.11.1998'den beri memur olarak görev yapmaktayım.
Ne zaman emekli olabilirim?
Mehmet KARACA 


SSK ve memuriyet hizmetleriniz dahil 9000 prim gün ve 53 yaşa tabisiniz. 6 aylık askerlik borçlanarak 52 yaşa tabi olabilirsiniz. Bu durumda 52 yaşınızın dolacağı 10.01.2021 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 31.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM