BASINDAN YAZILAR
Sendika ve Sendikalı Sayısında Artış / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sendika ve Sendikalı Sayısında Artış / Sadettin Orhan

 Sendika, bir kurum olarak sanayileşmenin ürünü. İşçi sınıfı bu kurumsal yapıya kavuşuncaya kadar çok ağır bedeller ödedi. 19. yüzyılın ikinci yarısıyla geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısı yani yaklaşık yüzyıl boyunca sendikalar altın çağını yaşadı. 1970'lerden sonra tüm dünyada sendikal hareket duraklama ve gerileme dönemine girdi. Bu dönemde sendikalaşma açısından emekleme aşamasında olan Türkiye de bu dalgadan etkilendi. Ayrıca 12 Eylül 1980 askeri darbesi, kör-topal yürüyen sendikal harekete yeni bir darbe daha indirmiş oldu.

2010 ve sonrası...

2010 yılında yapılan Anayasa referandumu ve sonrasında yapılan yasal düzenlemeler, sendikal örgütlenmeyi eskiye nazaran kolaylaştırdı. Barajların düşürülmesi, formalitelerin azaltılması ve işlemlerin sadeleştirilmesi bu düzenlemelerden bazıları. Özellikle 7 Kasım 2013 itibariyle üyeliğe giriş ve çıkışların noter yerine internet üzerinden yapılmaya başlanması, sendikalar için avantaj sağlamışa benziyor. Zira Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önceki gün yayımladığı 2014/Ocak istatistiklerine göre sendikalı işçi sayısında son altı ayda 64 bin 374 kişilik artış var. Aynı artış sendika sayısında ve yetki barajını aşan sendika sayısında da söz konusu. Hâlâ sendikalaşma oranımız %10'un altında olsa da, yeni düzenlemelerin kısa sürede anlamlı artışlar sağladığı görülüyor. Umarız artış eğilimi yükselerek devam eder.

Vergi indirim belgesi gerekir

Soru: Sadettin Bey, ben 10 Ekim 1998 yılında bir yıl isteğe bağlı Bağ-Kur yatırdım. 1999 yılında aldığım %40 sürekli engelli raporum var ama vergi indirimi belgesi almadım. 1999/Ekim ayından beri düzenli olarak 15 yıldır kamuda çalışmaktayım. Pirim gün sayım 5000 gün, yaşım 42'dir. Acaba mevcut raporumla emekli olabilir miyim yoksa benden vergi indirim belgesi istenir mi? Nuh A.

Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan engellilerden emeklilikte vergi indirim belgesi istenmezken, bu tarihten önce sigortalı olanlardan söz konusu belge isteniyor. Dolayısıyla siz de engelli statüsünde yaşı beklemeden emekli olmak istiyorsanız vergi indirim belgesi almanız gerekiyor. Bunun için önce işyerinizden çalıştığınıza dair bir belge alacak, vergi indirim belgesi talep dilekçesiyle birlikte vergi dairesine vereceksiniz. Vergi dairesi sizden sağlık kurulu raporu talep edecek. Eğer bu raporda %40 ve üzeri bir engel tespiti yapılırsa, vergi indirim belgesini alırsınız. Bu belgeyle hemen SGK'ya başvurabilir ve emekli olabilirsiniz.

3600 günle emekli olamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 60 yaşında bir bayanım. 01.06.2002 tarihinde isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başladım. 2012 yılında 3600 günümü doldurdum. 2002 yılının kanununa göre 3600 gününü doldurup beş sene bekleyenler emekli olunabiliyordu. Ben bu haktan yararlanabilir miyim? Gülizar

Cevap: Değerli okurum, söylemiş olduğunuz kanun 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olanlar için geçerli. Siz bu tarihten sonra başladığınız için 3600 günle emekli olamazsınız. Ancak bundan sonra isteğe bağlı prim ödemeye devam eder ve 5400 günü tamamlarsanız emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 31.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM