BASINDAN YAZILAR
İhbar Tazminatı Alabilirsiniz / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İhbar Tazminatı Alabilirsiniz / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben 09.09.2009 tarihinde işe başladım. İşveren tarafından 31.10.2013 tarihinde yapılan tebligatta, iş akdimin 31.12.2013 tarihinde mesai bitimi itibariyle sona ereceğini bildirildi. Fakat fiilen işten çıkışım bu tarihte değil 29.01.2014 tarihinde yapıldı. Bu durumda ihbar tazminatı alabilir miyim? Adem U.

Cevap: Değerli okurum, belirsiz süreli iş sözleşmeleri sona erdirilirken, sözleşmeyi sona erdirecek tarafın diğer tarafa belirli bir süre önceden ihbarda bulunması gerekir. Buna göre:

- İşçinin kıdemi 6 aydan kısa ise 2 hafta önce,

- 6 ay ila 1,5 yıl arasında ise 4 hafta önce,

- 1,5 yıl ila 3 yıl arasında ise 6 hafta önce,

- 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce,

İşçi veya işverenin ihbarda bulunması gerekir. Sizin işyerindeki kıdeminiz üç yıldan fazla olduğu için işten çıkışınız verilmeden sekiz hafta önce size bildirimde bulunulması gerekir. İşveren ilk bildirimi buna uygun olarak yapmış. Fakat bildirimde belirtilen tarihte çıkış verilmemesi ve yaklaşık bir ay daha fiilen çalışmaya devam etmiş olmanız, iş sözleşmenizin iki taraflı olarak devam ettirildiğini gösteriyor. Dolayısıyla 31.12.2013 tarihinde uygulanmayan ihbardan sonra, işverenin size yeni bir ihbar süresi tanıması gerekirdi. İşveren bu süreyi tanımadan çıkış yaptığı için sekiz haftalık ücretinizi ihbar tazminatı olarak size ödemesi gerekir.

Emeklilik işlemi dört ay sürmez

Soru: Sadettin Bey, ben 13/05/1973 doğumluyum ve 18/09/1998'den beri tarım Bağ-Kur sigortalısıyım. Sigortalı olmadan önce %75 engelli raporum vardı. 18/09/2013 tarihinde emeklilik başvurusunda bulundum fakat hâlâ haber gelmedi. Acaba bu bilgilere göre emekli olabilir miyim? Bu gecikme normal midir? Ahmet S.

Cevap: Değerli okurum, işe başlamadan önce %60'ın üzerinde iş göremezlik raporunuz olduğu için 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3.960 günle emekli olabilirsiniz. 15 yılı 18 Eylül 2013 tarihinde doldurmuşsunuz. Zaten aynı gün emeklilik başvurunuzu yapmışsınız. Eğer 3.960 gününüz varsa ve halen %60'ın üzerinde engellilik durumunuz devam ediyorsa emekli olabilirsiniz. Eski raporunuz geçerli sayılmazsa yeni bir rapor istenebilir. Başvuru tarihinizin üzerinden dört aydan fazla zaman geçmiş. Normalde emeklilik işlemleri bu kadar sürmez fakat hatalı adres bildirimi veya benzer bir sorun olabilir. Başvuru yaptığınız ilgili birime yine yazılı olarak dilekçe vererek işlemler hakkında bilgi talep edebilirsiniz.

İşe giriş tarihiniz önemli

Soru: Sadettin Bey, ben bir işyerinde 10 yıldır çalışmaktayım. İkinci doğumum olacağı için işimi bırakmak zorunda kalabilirim. Eğer kendim işten ayrılırsam 10 yıllık kıdem tazminatımı alabilir miyim? Nihal A.

Cevap: Nihal Hanım, doğum sebebiyle işten ayrılmanız kıdem tazminatı için haklı neden oluşturmaz. Bu durumda işveren tazminat ödemek zorunda değil. Ancak ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999'dan önceyse ve 3.600 günü doldurduysanız istifa etseniz bile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. İstifa etmeden önce SGK müdürlüğüne başvurarak "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını temin etmeniz ve işverene ibraz etmeniz yeterli olur.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM