BASINDAN YAZILAR
Rapor Parası Süresi Teknolojiyle Kısaldı / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Rapor Parası Süresi Teknolojiyle Kısaldı / Okan Güray Bülbül

 Sigortalılar geçici iş göremezlik raporu sürecini cep telefonlarına gelen mesajla takip ediyor, bankaya gidiyor ve paralarını alıyorlar.

 

SGK son yıllarda teknolojiyi etkin bir şekilde kullanıyor. Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması, internet kullanımının artması ile birlikte bazı uygulamaların elektronik ortamdan yapılması gerekliliği ortaya çıktı. SGK da hizmetlerinde teknoloji kullanımını genişleterek sigortalılara bazı kolaylıklar sağladı. E – Ödenek uygulaması bu kolaylıklardan bir tanesi. 

İş görememezlik ödemesi hızlandı
Genellikle “rapor parası” olarak bilinen ve sigortalıların bu durumlarda aldığı paranın adı aslında geçici iş göremezlik ödeneği. Çalışamadığı sürede ücretinden kesinti yapılan ve geliri azalan sigortalı, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alarak gelir kaybını telafi ediyor. Sigortalı hasta olduğunda sağlık kuruluşuna başvuruyor ve doktorun gerekli görmesi halinde istirahat raporu alıyor. Sağlık kuruluşu bu raporu elektronik ortamda SGK’ya bildiriyor. SGK ise hızlı bir şekilde iş göremezlik ödeneği için tüm işlemleri yürütüyor. 

Bankaya bildiriliyor
Prim ödeme şartının kontrol edilmesi ve geçici iş göremezlik miktarının hesaplanmasından sonra raporun bittiği gün SGK, kurumla anlaşmalı bankaya ödeme yapmak için çalışmalara başlıyor. Sigortalının işlemleri tamamlandığında sistemde kayıtlı cep telefonuna kısa mesaj geliyor. Cep telefonuna gelen mesajla işlemlerinin bittiğini öğrenen sigortalı, TC kimlik numarası ile rapor parasını anlaşmalı bankadan alabiliyor. Bu şekilde geçici iş göremezlik ödenekleri çok kısa bir süre içerisinde sigortalının eline geçmiş oluyor.

Üçüncü günden itibaren 
4/a’lı sigortalılar için hastalık halinde SGK rapor parasını geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için ödüyor. Yani iki günlük rapor alan 4/a’lıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenmiyor. 5 Gün istirahat raporu alan 4/a’lı ise 3., 4. ve 5. günler olmak üzere 3 gün için rapor parası alabiliyor. 4/b’liler (Bağ – Kur’lular) için ise rapor parası iş kazası ve meslek hastalığı durumunda ödeniyor. Hastalık halinde Bağ–Kur’lulara rapor parası ödenmiyor. 

'Geçici iş göremez' raporu karşılığında ne kadar ödeniyor
Sigortalılar, iş kazası-meslek hastalığı veya analık halinde rapor alarak çalışamadıkları günler için iş göremezlik ödeneği alıyorlar. Analıkta SGK'yla anlaşması olmayan özel hastane raporları da geçerli. GEÇİCİ iş göremezlik ödeneği yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisi olarak hesaplanıyor. Örneğin rapor aldığı tarihten önceki üç ayda toplam kazancı 5 bin 400 TL ve prim ödeme gün sayısı 90 gün olan sigortalıya, yatarak tedavi halinde raporlu olduğu her gün için 30 TL, ayaktan tedavilerde ise 40 TL rapor parası ödeniyor.

SORU CEVAP
Her iki maaşı da alma hakkı var...
SORU: SSK emeklisi eşim 1982’de vefat etti. Bana da maaş bağlandı. Başka bir gelirim yoktu. Daha sonrada 2005 yılında BAĞKUR emeklisi olan babam vefat etti. 

Bu her iki maaşı alırken geçen ay babamdan aldığım yetim aylığı kesilip geriye doğruda yaklaşık 15.000 TL geri ödemem gerektiği şeklinde bir yazı SGK tarafında gönderildi. Bu uygulama hukuki mi? (İsimsiz) 
CEVAP: Belirttiğiniz kriterlere göre her iki maaşı birden alma hakkınız var. Dolayısıyla en yakın SGK merkezine başvuru yaparak hangi nedenle ödenen maaşların sizden geri istendiğini öğrenmenizi öneririm. 

 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 04.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM