BASINDAN YAZILAR
Muhtar Maaşı ve Aday Enflasyonu / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Muhtar Maaşı ve Aday Enflasyonu / Sadettin Orhan

 Geçtiğimiz yıl temmuz ayında yapılan düzenlemeyle, muhtar maaşlarının hesaplanmasına ilişkin gösterge rakamı artırılmıştı. Yeni maaşların miktarını Bakanlar Kurulu belirleyecekti ve geçtiğimiz ay alınan kararla muhtar maaşları 457 liradan 871 liraya yükseltildi. Maaşlarda yüzde yüze yakın bir artışın yapılması, yerel seçimler öncesi köy ve mahalle muhtarlıklarını daha cazip hale getirdi. Toplam 53 bin muhtarlık için on binlerce aday rekabete girmiş durumda.

SGDP kesilmiyor

Muhtarlıktaki avantaj sadece maaş artışıyla sınırlı değil. Normalde emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesiliyor. Fakat emekli olduktan sonra muhtar seçilenler hem emekli aylıklarını hem de muhtarlık maaşlarını kesintisiz alabiliyorlar. Bu durum muhtarlığı özellikle emekliler için daha da cazip hale getiriyor. Henüz emekli olmayan muhtarlar ise görev süreleri boyunca Bağ-Kur primlerini kendileri ödüyor. Köy muhtarları aylık 240 lira, mahalle muhtarları ise 342 lira prim ödüyor. Bu vesileyle bütün muhtar adaylarımıza başarılar ve centilmence bir yarış diliyoruz.

Muhtar primini kendisi öder

Soru: Sadettin Bey, 01.04.1989 tarihinde SSK girişim ve şu ana kadar aralıksız çalışmam var. Mahalli idareler seçiminde muhtar adayı oldum. Seçilirsem işi bırakmayı düşünüyorum. Şu an benimle eşdeğer emekliliği hak edenlere 1800 TL maaş bağlanıyor. İşi bırakmam halinde, muhtarlar için ödenen sigorta priminin düşük olması ileride emekli maaşımı nasıl etkiler? Levent E.

Cevap: Değerli okurum, önce bir yanlış bilgiyi düzeltelim. Muhtarların primleri devlet tarafından değil kendilerince ödenir. Devlet sadece muhtar ödeneği verir, muhtar seçilen kişi kendi Bağ-Kur primini kendisi öder. Buna göre muhtar seçildikten sonra işten ayrılmanız halinde siz de Bağ-Kur primi ödemeye başlayacaksınız. Mahalle muhtarı olursanız en az 342 lira, köy muhtarı olursanız 240 lira prim ödersiniz. Bu şekilde 3,5 yılı doldurursanız SSK'lı olarak değil Bağ-Kur'lu olarak emekli olursunuz. Bağlanacak aylığınız şimdikine göre daha düşük olur.

Engelli statüsüyle emekli olabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben iki ay önce özürlü raporu aldım. Emekli Sandığı'na bağlı çalışıyorum. 2003 yılında SSK girişim var. İlk işe girdiğimde özürlü değildim. Üç yıl önce rahatsızlıklarım başladı ve arttı. 2011'de memur kadrosuna geçtim. 3600 gün primim var ve ben 06.02.2014 tarihinde özürlü erken emeklilik için müracaat ettim. Ben ilk işe girişimde özürlü olmadığım için erken emeklilik talebim kabul edilir mi? Acaba erken emeklilik yerine malulen emeklilik mi isteseydim? Sibel K.

Cevap: Değerli okurum, işe girdikten sonra engelli hale gelen memurların da erken emeklilik hakkı var. Buna göre en az %40 oranında engelli olduğunuzu sağlık kurul raporuyla belgelemeniz 6480 günü (18 yıl) doldurmanız halinde engelli statüsünden emekli olabilirsiniz. Eğer özür durumunuz %50-59 arasında çıkarsa bu durumda 5760 gün yeterli sayılacaktır. Malulen emeklilik için ise 10 yıllık hizmet yeterli olur. Engelli olarak emeklilik için hizmet süreniz yetmiyorsa ve gerekli raporu alabilirseniz malulen emeklilik talebinde de bulunabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM