BASINDAN YAZILAR
Vatandaşın Torbası Nerede? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Vatandaşın Torbası Nerede? / Şevket Tezel

 Yaklaşık bir yıldır doğum borçlanmasının üç çocuğa çıkartılacağı, sigortalıların sigortalılık başlangıcından önceki doğumların borçlanılabileceği, Bağ-Kur sigortalılarının da doğum borçlanması yapabileceği yönünde Bakanlık yetkililerince özenle basına yansıtılan beklentiler artık tavan yapmış bulunuyor.

Keza, emeklilik için yaşı geldiği halde yeterli günü olmayanlara boş süreleri borçlanabileceği biçiminde hak tanınacağı yönünde de bilgiler gene aynı bakanlık yetkililerince basına sızdırıldı. O nedenle ileri yaşlarda olup sözgelimi 1800 günü olan bir sigortalı 1800 gün de bu kapsamda borçlanıp emekli olabileceğini hayal etmeye başlamıştı.

 

Sırf bunlar değil;

 

04.10.2000 tarihinden önce hatta 20.04.1982 tarihine kadar Bağ-Kur sigortalısı olmasını gerektirecek bir faaliyeti olup da Bağ-Kur'a o zaman kayıt olmadıkları için bu sürelerinin primlerini ödeyip sigortalılık sürelerini artırmak isteyenler,

 

Bağ-Kur'a yüksek miktar borçlu olup aslında bu sürelerde SSK sigortalısı olan ama döneminde uygulanan çakışma kuralı nedeniyle Bağ-Kur süresini sildirip SSK'lılığı canlandırıp bu emekliliklerine engel sorundan kurtulmak isteyenler,

 

Bilerek veya bilmeden son 7 yılda yarıdan fazla Bağ-Kur süresi bulunduğundan dolayı avantajlı emeklilik yöntemi olan SSK emekliliğine geçmek için ihtiyaçları olmasa bile bir 3,5 yıl daha SSK'lı olarak çalışmak zorunda olanlardan bu süreyi beklemeden Bağ-Kur sürelerini sildirip geçmek isteyenler,

 

Zamanında gelir testi yaptırmadıkları için GSS prim borçları azami düzeyden hesaplananların bu fazladan prim borçlarının revize edilmesini bekleyenler,

 

Büyük bir merak ve iştiyakla Torba Kanunun çıkmasını bekliyorlar.

 

Bu konuda tam bir vaadin olmadığı EYT'leri saymıyorum bile.

 

TBMM'den son günlerde “Torba Kanun” adıyla habire yasa çıkıyor. Bunların içinde çalışma yaşamının ucundan kıyısından bahseden, yetim çocuklar ve engellilerle ilgili olumlu kazanımlar var elbette. Ama bu Torbalar hemen tamamı Hükümetin kendisi için çıkardığı kanunları içeriyor.

 

Seçim de yaklaşıyor ama vatandaşın beklediği Torbalar henüz TBMM semalarında gözükmüyor bile.

 

Vatandaş her “Torba Kanun çıktı” haberini aldığında hemen bizleri ve SGK'yı arıyor ve beklentilerini içeren kanunun yürürlüğe girdiğini sanıp kendi durumuna etkisini sorgulamak istiyor. Her defasında “Bu Torba sandığın Torba değil, bu Torba başka Torba” demek bizi de üzüyor.

 

Bu haklı beklentilerin basında yer alıp gündemde tutulmasına rağmen habire başka Torbaların çıkıyor olması akla yoksa umut tacirliği mi yapılıyor sorusunu getiriyor.

 

Daha dün esamesi okunmayan konularda habire “Torba Yasa” çıkarken 1-1,5 yıldır mavi boncuk dağıtılıp duran konularda yani "Vatandaşın Torba Kanununda" mesafe alınmaması etik değil, hele seçim sonrasına bırakılıyorsa hiç ahlâkî değil.

 

Hükümet, eğer bu konularda vatandaşını ciddiye alıyorsa yukarıda belirtilen vaatleri içeren "Vatandaşın Torba Yasası" bir an önce yasalaşmalıdır. Zira herkes çok iyi bilmelidir ki bu yasa eğer 30 Mart 2014'e kadar çıkmazsa ve seçimde AKP beklediği oyu da bulursa beklenen bu yasanın seçimden sonra çıkacağını beklemek artık hayalcilik olacaktır.

 

 

 

Soru: 02.01.1961 doğumlu babam 1980 yılından 1995 yılına kadar tarımla uğraşmış, beldenin tarım kooperatifine üye olmuş, buna karşın Bağ-Kur'a kayıt yaptırmamıştır. 19.04.1995 yılında esnaflığa başlamış Bağ-Kur'a kayıt yaptırmıştır. 15.08.2005 yılına kadar ödemiş, daha sonra maddi nedenlerle ödeyememiş ve kapatmıştır. 2010 yıllarında gelen afla toplu ödeme yapmış 10 yıl 3 ay 26 gün hizmet süresi çıkmıştır. Akabinde yeniden isteğe bağlı sigortaya çevirmiş ve 2 yıl 2 aydır ödemektedir. Ek olarak 18 ay askerlik borçlanmasını yatırmayı düşünmektedir. Babam ne zaman emekli olur? Çıkacak Torba Yasadan ne derece yararlanabiliriz? Bağ-Kur borçlanması ile ilgili yasanın bize faydası olur mu?

 

Cevap: 01.04.1994'ten önce Tarım Bağ-Kur sigortalılığı zorunlu değildi, buna rağmen babanız istese Tarım Bağ-Kur sigortalısı olabilirdi, ama demek ki o zaman sigortalı olmayı düşünmemiş. Babanızın Bağ-Kur'dan emekliliği 25 yıl (9 bin günü) doldurarak veya 15 yılı doldurarak (5 bin 400 günle) 58 yaşında yaştan emekli olabilir. Babanızın 1995'te kaydı olduğundan şayet 1982-1995 arasında başka vergi mükellefiyeti varsa onları da bildirip bu sürelerin primini ödeyerek 9 bin günü doldurup emekli olabilir. Bunun için ise zaten Torba Yasaya ihtiyacı yok. Askerliği borçlanarak da borçlanmadan da 5 bin 400 günü doldurabilir ama eğer primlerini ayda 300-500 TL gibi ödüyorsa askerlik borçlanmasını kullanması aylık açısından daha olumlu olacaktır. Babanızın makul emekliliği 02.01.2019'da yaştan Bağ-Kur emekliliğidir. 1982-2000 arasındaki sürelerde zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olması gerekip de bildirim yapılmadığı için oluşmayan Bağ-Kur sigortalılığını tesis etmeyi öngören Torba Kanun babanızın durumuyla ilgili bir getiri öngörmüyor.

(Kaynak: Alitezel.com | 20.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM