BASINDAN YAZILAR
Gelir Vergisi Beyan Ayı / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Gelir Vergisi Beyan Ayı / Veysi Seviğ

 Gelir Vergisi Kanunu’nun 92. maddesi uyarınca “Bir takvim yılına ait beyanname” izleyen yılın mart ayının başından 25. günü akşamına kadar, ticari kazançları basit usulde vergilendirilenler için şubat ayı başından 25. günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine verilmektedir. Bu nedenle 2013 takvim yılında gerçek usulde vergiye tabi olanlar, söz konusu yılla ilgili kazanç ve iratlarını içinde bulunduğumuz mart ayının 25. günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler.
Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri hiçbir hadle sınırlı olmaksızın yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Bu bağlamda 2011 ve izleyen takvim yıllarında gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerde “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile Gelir İdaresi tarafından üçüncü kişilerden elde edilen bilgiler kapsamında hazırlanarak elektronik ortamda mükellefin onayına sunulan beyanname sisteminden de yararlanmaktadırlar.
Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Maliye Bakanlığı’nın veri tabanına aktarılan bilgiler kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulan bir sistemdir.
Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir. Sisteme;
* İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir) veya
* Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.
Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabilmektedir. Bu açıdan, vergi dairesinde mükellef kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilmektedir. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilmektedir.
Ancak; gayrimenkul sermaye iratlarının beyanında yukarıda belirtilen sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla; gayrimenkul sermaye iratları ile ilgili beyannamelerin vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 83. maddesinde de hükme bağlandığı üzere “Hilafına hüküm olmadıkça, gelir vergisi mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh” olunmaktadır.
İlke olarak, mükellefler ister tam mükellef, isterse dar mükellefiyet esasına göre vergilendirilsinler, elde ettikleri gelirleri yıllık beyanname ile beyan etmek zorundadırlar. Ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan özel hükümler gereği bazı kazanç ve iratların münferit veya muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir. Bunlar;
* Dar mükellefler tarafından elde edilen diğer kazanç ve iratların münferit veya muhtasar beyanname ile beyan edilmesi,
* Vergi güvenliği amacı ya da tevkif suretiyle alınan verginin yeterli görülmesi ya da vergilemede basitlik düşüncesinden hareketle elde edilen gelirin, vergi sorumluları tarafından verilen muhtasar beyanname ile vergilendirilmesi halleridir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. maddesi gereği, söz konusu kanun uyarınca beyan edilmesi gereken gelirlerin yıllık beyanname üzerinde toplanarak vergi matrahına ulaşılmaktadır. Başka bir anlatımla mükellefler Gelir Vergisi Kanunu’nun 2. maddesinde yazılı yedi gelir unsurundan bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri kazanç ve iratları, Gelir Vergisi Kanunu’nda aksine hüküm bulunmadığı takdirde yıllık beyannamede toplayıp beyan etmek zorundadırlar.
Sözü edilen kanunun 117. maddesinde hükme bağlandığı üzere;
* Şubat ayı içerisinde verilmesi gereken beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi şubat ve haziran aylarında;
* Mart ayı içerisinde verilmesi gereken beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitle ödenmektedir.

(Kaynak: İto Gazetesi | 08.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM