BASINDAN YAZILAR
5 Yıl Prim Ödenmemişse Ölüm Aylığı Bağlanmıyor / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

5 Yıl Prim Ödenmemişse Ölüm Aylığı Bağlanmıyor / Okan Güray Bülbül

 Çalışan bir kişinin ölümü halinde eğer yeterli prim ödenmemişse, geride kalanlar ölüm aylığı alamıyor. Prim ödeme gün sayısını doldurmuş kişilerde ise ölüm aylığı için ilk olarak geride kalan eşe hak tanınıyor.

Sosyal güvenlik sistemimizde çalışma hayatına ilişkin pek çok risk koruma altında. İşsizlik, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, iş kazası ve meslek hastalığı, ölüm gibi risklere karşılık prim ödenir ve bu risklerden biri gerçekleştiğinde sigortadan gerekli yardımları alınır. Ancak ödenen primler karşılığında SGK’dan hizmet alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
Ölüm riski de, sosyal güvenlik sistemimiz içerisinde tanımlanan ve koruma altına alınan bir risktir. Belirli bir süre çalışan ve prim ödeyen kişinin ölümü halinde geride kalanlara ölüm sigortasından bazı yardımlar yapılır. Bu yardımların amacı, geride kalanların yoksulluk riskine düşmeden yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve ölen kişiye ilişkin cenaze işlemlerinin yapılabilmesidir.

GERİDE KALANLARA 4 YARDIM 

Ölüm sigortasından geride kalanlara 4 tür yardım yapılıyor. İlk olarak geride kalanlara ölüm aylığı bağlanmaktadır. İkinci olarak ölüm toptan ödemesi mümkün. Üçüncü olarak ölen sigortalının kız çocuklarına evlenmeleri halinde ödenek verilir. Son olarak ise ölen sigortalının geride kalanlarına cenaze ödeneği imkanı sunuluyor.

HANGİ ŞARTLAR SAĞLANMALI?

Öncelikle sigortalılık türüne göre belirlenen prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresinin tamamlanmış olması gerekiyor. Ölen sigortalı Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığı’na tabi ise 1.800 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması yeterli. Ölen sigortalının SSK’lı olması halinde ise en az 5 yıldan beri sigortalı olup, 2.5 yıl malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemiş olması yeterlidir. 

İK KAZASINDA PRİM ŞARTI YOK

Ölümün iş kazası sonrası gerçekleşmesi halinde ise geride kalanlara aylık bağlanması için prim ödeme şartı aranmaz. Sigortalı işe girdiği ilk gün iş kazası geçirse dahi geride kalanlara aylık bağlanır. İş kazası ölümlerinde prim şartının aranmaması olumlu bir düzenleme. 

3 SORU 3 CEVAP

Dışarıdan ödeyerek ikramiye mümkün
Soru:
 14 yıllık polisim bugün istifa etsem ve dışarıdan primlerimi ödemeye devam etsem emekli ikramiyesi alabilir miyim? (Mert Çebi)
Cevap: Dışarıdan isteğe bağlı iştirakçi olarak emekli keseneklerinizi ödeyip, emeklilik şartlarını ve yaşı tamamladığınızda emekli ikramiyenizi alabilirsiniz.

Çift maaş için dava açmanız gerekiyor
Soru: 
Babam 2001'de vefat etti. Annem babamın SSK emekli maaşını alıyor. Dedem de Ocak 2014'te öldü. O da SSK emeklisi. Hem babamın hem de dedemin maaşını alabilir mi? (Gül Özdemir)
Cevap: Anneniz ne yazık ki hem kocasından, hem babasından maaş alamaz. Çünkü ikisi de, SSK’dan. Ancak Yargıtay’ın 06.08.2003’ten önceki ölümlerde her iki maaşın birden alınabileceğine dair kararları var. Dava yoluyla her iki maaşı almanız mümkün olabilir.

İşyeri kapatılan işçi işsizlik maaşını alır 
Soru:
 İşyerimiz kapandığı için işten çıkartıldık. İşsizlik sigortasından yararlanmamız mümkün mü? (Koray Genç)
Cevap: İşsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli şartları sağlıyorsanız, yani son 3 yılda en az 600 gün prim ödediyseniz işyeriniz kapandığı için işsizlik sigortasından yararlanabilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 18.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM