BASINDAN YAZILAR
Beyanname Üzerinde Tamamı İndirilebilecek Harcamalar / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Beyanname Üzerinde Tamamı İndirilebilecek Harcamalar / Veysi Seviğ

 Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükellefleri yapmış oldukları bazı harcamaları sınırsız olarak beyanname üzerinde indirim konusu yapabilmektedir. Şöyle ki;
* Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve 100 yatak kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirilebilmektedir.
Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu ve diğer tesisler ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılan ibadethane ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin yapımı veya bu tesislerin faaliyetine devam edebilmeleri için yapılan bağış ve yardımların (harcamaların) herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın vergi matrahının tespitinde dikkate alınabilmesi için bu bağış ve yardımların genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ile köylere yapılması gerekmektedir.
Diğer yandan, mülki idare izni ve denetimine tabi olarak yaptırılan ibadethaneler ve/veya Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası veya faaliyetine devam etmesine yönelik yapılan bağış ve yardımların; anılan amaçlarla kurulmuş bulunan vakıf veya derneklere de yapılması mümkün bulunmaktadır.
Kanunda yer alan “okul” ifadesinden, doğrudan eğitim – öğretim hizmetlerinin verildiği temel birimlerin anlaşılması gerekmektedir. Bu bağlamda da rehberlik ve araştırma merkezi, mesleki eğitim merkezi, iş eğitim merkezi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve akşam sanat okulları da okul olarak kabul edilmektedir.
Diğer yandan kanun maddesinde yer alan “sağlık tesisi” ifadesinden de Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık tesisi kapsamında değerlendirilen kurum ve kuruluşların anlaşılması gerekmektedir.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere sadece sözü edilen kuruluşlara yapılacak bağış yardımlar yıllık beyanname üzerinde gelirden ve kazançtan indirim konusu yapılabilmektedir.
Yukarıda belirtilen harcamaların;
- Makbuz karşılığı olması,
- Karşılıksız yapılması,
- Beyannamede ayrıca gösterilmesi
halinde indirim konusu yapılması mümkündür. İlgili yılda indirim konusu yapılmayan kısım ertesi yıla devredilmemektedir.
* Beyanname üzerinde sınırsız olarak indirim konusu yapılacak bir diğer harcama konusu da “fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedellerinin tamamı”dır.
Gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddeleri bağışının; dernek veya vakfa yapılmış olması gerekmektedir. Bu bağlamda ihtiyacı bulunanlara doğrudan veya başka organizasyonlar aracılığı ile yapılacak gıda yardımları bu kapsamda yapılmış bağış olarak kabul edilmemektedir. Bağış kabul edecek dernek ve vakıfın tüzüğünde veya senedinde ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunması gerekmektedir. Bu bağlamda da, dernek veya vakfın başka alanlarda da faaliyet göstermesi, kamuya yararlı dernek veya vergiden muaf olup olmaması uygulama açısından herhangi bir sorun yaratmamaktadır.Konuya ilişkin yapılacak bağışların mutlaka fatura ile belgelendirilmesi ve ayrıca taşıma içinde sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.
* Beyanname üzerinde sınırsız indirim konusu yapılacak bir diğer harcama türü de “Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen” harcamalardır. Bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirim konusu yapılabilmektedir.
Söz konusu harcamalar Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesinin 7. fıkrasında, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/d maddesinde sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır.

(Kaynak: İto Gazetesi | 22.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM