BASINDAN YAZILAR
İş Sağlığı ve Güvenliği Teşviği / Arif Temir - MuhasebeTR

İş Sağlığı ve Güvenliği Teşviği / Arif Temir

 Bilindiği üzere 10 dan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine teşvik/destek uygulaması 01.01.2014 tarihinde başladı. Ancak bu teşvikin alınması için işverenler tarafından nelerin yapılması gerektiği konusunda açıklayıcı bilgiler bulunmamaktaydı. İş sağlığı ve güvenliği teşvikini almak için işverenlerin ne yapması gerektiğini düzenleyen İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca düzenlenerek 03.05.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı. Buna göre işyerindeki sigortalı sayısı belirlenirken 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile işyeri dışından örneğin ortak sağlık ve güvenlik biriminden hizmet alınan kısmi süreli işyeri hekimleri, diğer sağlık personelleri ve iş güvenliği uzmanları toplam çalışan sayılarına dahil edilmeyecek.

NEREYE BAŞVURACAK?

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine sahip işverenler, iş sağlığı ve güvenliği desteğinden yararlanmak için işyerlerinin tescil edildiği sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine örneği kurumca belirtilen başvuru formu ile müracaat edecekler. Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması halinde müracaat, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri başvuru formunda ayrı ayrı belirtilmek suretiyle işverenin merkez işyerinin tescilli olduğu müdürlüğe yapılacak.
Başvuru formunda tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ayrı ayrı olacak şekilde destekten yararlanmak istenilen işyerlerine ait işyeri sicil numaraları ile ödemenin yapılacağı banka hesap numarası (IBAN) belirtilecek.
Destek ödemelerine ilişkin başvurular;
- Ocak, şubat ve mart ayları için nisan ayının,
- Nisan, mayıs ve haziran ayları için temmuz ayının,
- Temmuz, ağustos ve eylül ayları için ekim ayının,
- Ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın ocak ayının, sonuna kadar yapılması gerekiyor.

YASAL SÜRESİ İÇİNDE

Teşvikin işverenlere ödenmesi için sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde kuruma verilmiş olması ve işverenin kuruma destek ödemesinin yapıldığı tarih itibariyle Türkiye genelinde prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması koşullarının gerçekleşmesi gerekiyor. Bu koşulları sağlayanlara teşvik ödemeleri;
- Birinci dönem destek ödemeleri ocak, şubat ve mart ayları için mayıs ayının sonunda,
- İkinci dönem destek ödemeleri nisan, mayıs ve haziran ayları için ağustos ayının sonunda,
- Üçüncü dönem destek ödemeleri temmuz, ağustos ve eylül ayları için kasım ayının sonunda,
- Dördüncü dönem destek ödemeleri ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın şubat ayının sonunda, yapılacak.

FATURA DÜZENLENMESİ

İşverenler destek ödemelerini almak için Kurum adına tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için tek bir yansıtma faturası düzenlemeleri gerekiyor. Düzenlenecek yansıtma faturalarında Kurumun vergi numarası olarak Hitit Vergi Dairesi Müdürlüğü 7750409379 vergi numarası kullanılacak.
Her bir ay ve her bir işyeri için ayrı ayrı hesaplanacak tutarlar, tehlike sınıfına göre toplanarak toplam destek tutarı bulunacak. Toplam tutara KDV uygulanarak fatura toplamı bulunacak.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 05.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM