BASINDAN YAZILAR
Baskın Çalışma Olgusu / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Baskın Çalışma Olgusu / Sadettin Orhan

 Soru: Saadettin Bey, ben 01.05.1999 tarihinden beri bir şirkette muhasebeci olarak çalışmaktayım. 2001 yılında mali müşavir oldum, Eylül 2004 tarihinde serbest muhasebeci mali müşavirlik bürosu açtım. Ancak Bağ-Kur tescili yaptırmadım, sigortalı olarak devam ettim.

Yani hem işyeri bünyesinde çalışmaya devam ettim hem de bürom açık durdu. Bu arada SGK tarafından yapılan bir incelemede, vergi mükellefi olduğum Eylül 2004 tarihinden 31.03.2014 tarihine kadar olan 11 yıllık SSK hizmetim iptal edildi. Ödenen primler SGK'ya gelir kaydedildi. Bu durumda 11 yıllık çalışmam boşa gitmiş oldu. Buna karşı ne yapabilirim? Nasıl bir yol izlemem gerekir? Hizmetlerimi geri kazanabilir miyim? Hasan B.

Cevap: Değerli okurum, 3568 sayılı meslek yasanız gereği, serbest muhasebeci ve mali müşavirler bir işverene bağımlı olarak çalışamıyorlar. Konunun iki farklı boyutu var; biri mesleki mevzuat boyutu, birisi de sosyal güvenlik mevzuatı boyutu. Meslek yasanızı ihlal etmeniz mesleki olarak yaptırıma maruz kalmanızı gerektirir. Odanız, yasayı ihlaliniz sebebiyle disiplin cezası verebilir. Fakat bu ihlaliniz ayrıca sosyal güvenlik açısından da cezalandırılacağınız anlamına gelmez. Burada "baskın çalışma durumu" dikkate alınmalıdır. Yani mali müşavirlik büronuzu açtığınız halde fiilen işyerinde çalışmaya devam ettiyseniz, hizmetinizin iptal edilmemesi fakat konuyla ilgili odanıza bilgi verilmesi gerekirdi. Nitekim Yargıtay kararlarında da baskın çalışma olgusu üzerinde durulmakta. Yok eğer fiilen mali müşavirlik büronuzu işlettiniz yani baskın çalışmanız büroda geçti ve sadece kağıt üzerinde SSK'nız devam ettiyse, SGK tarafından yapılan işlem doğrudur. Durumunuz birinci şıkka uyuyorsa dava açarak işlemin iptalini talep etmenizi tavsiye ederim.
 
Birleştirme otomatik olarak yapılır
 
Soru: Sadettin Bey, bir konuda sizden fikir almak istiyorum. 01.12.1967 doğumluyum, 20.02.1990 tarihinde öğretmenlik hayatıma başladım. Şu ana kadar aralıksız devam ettim. Bu yaz emekli olmayı düşünüyorum. Ancak 05.10.1983-30.09.1985 tarihleri arasında toplam 373 gün SSK'lı olarak çalıştım. Fakat bu çalışmaların tamamı 18 yaş öncesine aittir. Geçen sene emekli olacaktım, 18 yaşından önceki SSK'lı olarak çalıştığım sayılmaz dediler. Bu seneyi bekledim, bu defa da 373 gün için hizmet birleştirmesi yapmalıydın diyorlar. Bu durumda hizmet birleştirmesi yapabilir miyim? Bana bir faydası olur mu? Sema A.

Cevap: Değerli okurum, Emekli Sandığı'nda hizmet birleştirilirken 18 yaştan önce ödenen primler dikkate alınmaz. Zaten birleştirme kapsamında olan hizmetler siz talep etseniz de etmeseniz de SGK tarafından otomatik olarak birleştirilir.
 
Türkiye'de bir ilk!
 
İşverenler için iş ve sosyal güvenlik mevzuatı her geçen gün biraz daha çetrefilli hale geliyor. Bu konuda uzman istihdam etmek veya yüksek maliyetli danışmanlık hizmeti almak da her işverenin harcı değil. İşte bu konuda tüm işverenlerin yararlanabileceği bir hizmeti sunmak için İş ve Sosyal Güvenlik Atölyesi ile Rentrop&Straton güçlerini birleştirdi. İş ve Sosyal Güvenlik soru-cevap aboneliği ile işverenler, üye oldukları paket kapsamında sınırsız sayıda soru sorup ve aynı gün cevabını alabilecek. Detaylı bilgiyi istesosyalguvenlik.net adresinden veya 0212 284 36 44 no'lu telefondan alabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 10.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM