BASINDAN YAZILAR
Hangi Durumlarda Ücret Bankaya Yatar? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Hangi Durumlarda Ücret Bankaya Yatar? / Ali Şerbetçi

 Sigortam asgari ücretten yatıyor. Maaşım ve primim elden veriliyor, bordro verilmiyor. Sadece prim için oluşturulan bilgisayar çıktısı, maaş tutarımın ve hangi aya ait olduğu yazılı bir kağıt veriliyor. İş sözleşmemde taban maaşım ve alacağım primler yazmakta. İşten çıkarılmam halinde bu belgeleri sunarak, maaşım üzerinden tazminat hesaplatmam mümkün mü? 

İş Kanunu'na göre işyerinde 10 işçiden fazla işçi çalıştırılıyorsa ücretlerin bankaya yatırılması zorunludur. Sizin işyerinizde 10 işçiden az çalışan varsa işverenin böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak işverenin ücret ödemelerinde ücret hesabını gösterir ücret hesap pusulasını her ay çalışanlara vermesi zorunludur.
Ücretinizi gerçek ücret üzerinden değil de asgari ücret üzerinden gösteriyorsa, bu devletin hem vergi hem de sigorta primi kaybına sebebiyet veriliyor demektir. Bu da kanuna aykırıdır. Elinizde gerçek ücretinizi belgeleyecek delilleriniz varsa tazminat ödenirken, bu ücret üzerinden hesaplanması gerekir. İşverenlikle imzalanmış olan sözleşmede gerçek ücretiniz yazılmış ise, bilgisayar çıktısında veya herhangi bir muhasebe kaydında gerçek ücretiniz belirtilmiş ise ve bunlar işyeri evrakları arasında kayıtlı ise bu belgelerle tazminatınızı gerçek ücretiniz üzerinden alırsınız. 

SSK giriş tarihimden önce askerlik yaptım. Nasıl hesaplanma yapılır? 5...911000 Nolu SMS 

SSK emeklilik şartlarına göre, işe başlamadan evvel askerliği yapanların daha sonra askerlik borçlanması yapıp ödemeleri durumunda işe başlama tarihi ilk işe girişlerinden itibaren borçlanılan askerlik süresi kadar tarihin geriye çekilmesi sonucu bulunmakta. Örneğin; ilk işe başlama tarihi 01.01.1987 olan kişi 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabidir. Bu kişi 2 aylık askerlik borçlanması yaparak girişini 01.11.1986 tarihine çeker ve 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olur. İlk işe girişi askerden önce olanlar askerliği borçlanarak prim günlerine ilave ettirir ancak yaş ve kademeden bir düşme olmaz.

Ne zaman emekli olurum?

05.10.1959 doğumluyum. 1976 yılında SSK'ya giriş yaptım fakat arada bir hayli boşluğum var.
Toplam gün sayım 2600. Askerlik borçlanması ile 3200 günü tamamlıyorum. Emekli olmam için hangi koşular gerekiyor? 5...343233 Nolu SMS 


SSK girişiniz 08.09.1976 tarihinden önce ise 400 gün daha ödeyip 3600 prim günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilirsiniz. Ancak bu tarihten sonra ise yine 3600 günü tamamlayarak 60 yaşınızın dolacağı 05.10.2019 tarihini beklemeniz gerekecektir. Çünkü 08.09.1976 tarihinden sonra işe girenlere yaş-kademe uygulanmakta.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 19.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM