BASINDAN YAZILAR
Soma Maden Kazasında Ölen Madencilere Yasal Süre Olmasa Da Maaş Bağlama Sözü Verilirken Bu Konuda Hak Arayanların Çığlığına Sessiz Kalmak Sosyal Güvenliğin Ruhuna Aykırı Değil Mi? / Vedat İlki - MuhasebeTR

Soma Maden Kazasında Ölen Madencilere Yasal Süre Olmasa Da Maaş Bağlama Sözü Verilirken Bu Konuda Hak Arayanların Çığlığına Sessiz Kalmak Sosyal Güvenliğin Ruhuna Aykırı Değil Mi? / Vedat İlki

 Başlık biraz uzun oldu , umarım TBMM iktidar ,muhalefet milletvekillerinin dikkatini çeker ellerini vicdanlarına koyarak bu hakkın diğer mağdurlara da tanınması için kanun nezdinde düzenlemeye yer verilir.

Gece gündüz mesai süresi gözetmeden Manisa SGK çalışanları gelir ,maaş ,cenaze ödeneklerinde ,geçici iş göremezlik gelirlerinde çalışıyorlar.

 

301 Madencinin hayatını kaybettiği Soma Faciasında bir gerçek ile yetkililerde yüzleşti.

 

NEDİR BU GERÇEK?

 

5 yıl Sigortalılık Süresi ,Borçlanma Hariç 900 gün dayatmasıydı.

 

5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan EKİM/2008’den sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

 

En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartları aranmaktadır.

 

Burada şayet 1800 günü borçlanırsa ölen işçinin hak sahibine ölüm aylığı var.

 

Fakat her türlü borçlanma süreleri hariç 5 yıl ve 900 gün MYÖ prim ödenmemiş ise maaşı unutun demektedir.

 

Oysa ölüm aylığında sınırlama yapmak ,hak sahiplerine haksızlık yapmaktadır.

 

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=6591 linki tıkladığınızda bu konuyu gündeme taşımıştık.

 

Aslında konuyu her zaman canlı tutmaya özen göstermiştik.

 

Anayasa Hukukunda 60ıncı Maddesinde ;

 

Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.

 

Devletimiz Anayasa gereğince Sosyal Güvenlik Hukukunu düzenleyerek çalışanlarına sahip çıkmış, fakat 4-1(a)’lı çalışanlarının ölüm sigortalarında maaş bağlanmasında koşul olan 900 gün de eksik olan günler için borçlanma haklarını engellemiştir. Bu durumda herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir,fakat 4-1(a)’lılar her türlü borçlanma hariç 900 gün prim günü ödemez ise ölümü halinde hak sahipleri sosyal güvenlik hakkına sahip değildir.

 

Bir çok dul bayanın özellikle vefat eden eşleri genelde kayıtdışılığın yaygın olduğu sektörler olan İnşaat, konfeksiyon, küçük sanayi işletmelerinde, esnaf yanlarında çalışanlar olduklarından eksik sigortalılık günü bildirilerek ölüm aylığı bağlanmayarak mağdur olmuşlardır.

 

Bu kesimde çalışanların eğitim seviyeleri de yetersiz olduğundan, ekonomik yönden güçlü olmadıkları için de zamanında hizmet tespit davaları açamayarak dul maaşı için gün kazanımları da ortadan kalkmıştır.

 

Bu mağdurların bir çoğu da İş Kazası yada Meslek Hastalığında hayatını kaybedenler oluşturuyor.

 

Bu gerçekten hareket edilerek

 

Yürürlükte olan yasada yapılacak düzenleme ile çalışma hayatında hizmet akdi ile çalışanların hak sahiplerine 900 günden eksik olan günleri ölüm halinde borçlanma hakkı verilmesi de sosyal güvenliğin ruhuna yakışan bir uygulama olur diye düşünüyorum.

 

Dul ve yetimlere 900 gün için borçlanma hakkının verilmemesi haksızlık değil midir?

 

VEDAT İLKİ 

 

NOT:

 

26/05/2014 Tarihli yazımızda SOMA MADEN KAZASI ÖNCESİNDE İŞÇİ SENDİKASI BAZI DÜZENLEMELERİ GÖRMEDİ Mİ? Başlıklı yazımızın sonrasında sorumlular istifa etmiştir. Bu konuda Soma işçisi duyarlı davranmıştır.

 

27/05/2014 Tarihli yazımızda MADENLERDE TEKNOLOJİ DEDİLER MADENCİYİ 5 YIL GEÇ EMEKLİ EDİYORLAR başlıklı yazımızla ilgili yasal düzenleme yapılması olumlu bir yaklaşım olarak görmekteyiz.

(Kaynak: Alitezel.com | 30.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM