BASINDAN YAZILAR
Bugünün ve Yarının İşsizlerine 'Stratejik' Bilgiler / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Bugünün ve Yarının İşsizlerine 'Stratejik' Bilgiler / Erdoğan Süzer

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı, “Ulusal İstihdam Stratejisi”ni yaklaşık iki hafta önce kamuoyuna açıkladı. Strateji, Türkiye’nin 2014-2023 döneminde uygulayacağı istihdama yönelik politikaları ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.

Ne var ki strateji, Türkiye’nin içi boş, gerçek sorunlar yerine kutuplaşma refleksini canlı tutmaya yönelik tehlikeli ve durmadan değişen siyasi gündemi arasında kaybolup gitti. Strateji belgesini, bugün bir işyerine sahip olanların, yeni iş kurma cesareti taşıyanların, işsizler ordusunda umutla iş bekleyenlerin, özellikle de mesleki geleceğini planlamak isteyen gençlerle gelecekte işsiz kalma korkusu taşıyan milyonların okumasında yarar var.

Stratejide 7 önemli sektörün istihdam durumu ve gelecekte nasıl seyir izleyeceğine ilişkin analizler yapılmış. Bilişim, finans, inşaat, sağlık, tarım, tekstil-hazır giyim ve turizm şeklinde sıralanan bu sektörlerden çıkardığım stratejik bilgilerin özeti şöyle:

Bilişim: 2012 itibariyle sektörde 238 bin kişi çalışıyor. Devlet her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirmeyi, 2023 yılına kadar da sektörde ilave 120 bin kişilik istihdam yaratmayı hedefliyor. Özellikle yazılım, hizmetler ve içerik alanlarında personel açığı yaşanıyor. İŞKUR 2012’de 12 bin 287 kişiye bu alanda eğitim vermiş. Bu alanda yeni ürün geliştiren, istihdam artırmaya yönelik araştırma yapanlara destek var.

Finans: Çoğunluğu bankalarda olmak üzere sektörde 225 bin kişi çalışıyor. Önümüzdeki 10 yılda çalışan sayısının 63 bin kişi artarak 288 bine ulaşacağı hesaplanmış. Sektör geçmişte iktisadi ve idari bölüm mezunlarına iş imkanı sunarken gelecekte teknoloji, bilişim ve bazı mühendislik dallarının öne geçmesi bekleniyor.

İnşaat: Sektörün istihdamdaki payı TOKİ yatırımlarının da etkisiyle son 8 yılda yüzde 4,9’dan yüzde 7,5’e yükselmiş. Çalışanlar genelde mesleğe ‘geçici’ diye bakıyor. Sektörde çalışan sayısının 10 yılda yüzde 160 oranında artacağı hesaplanmış. Çalışanların yüzde 30’unun sertifika sahibi yapılması hedefleniyor.

Sağlık: Sektörde 670 bin kişi çalışıyor ve bu sayının 10 yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor. 2023’e kadar bin kişiye düşen hekim sayısı 1,7’den 2,4’e; 2,4 olan hemşire/gebe sayısı 3,8’e çıkarılacak. Nüfus artışı ve yaşlanma eğilimi sektörü gözde hale getiriyor.

Tarım: Dünyada artan gıda talebi ve tarımsal sanayideki gelişmeler sektörde istihdam talebinin artacağını işaret ediyor. Sektör kendi hesabına çalışanlar ve aile işçileriyle yürüyor. Yaygın çocuk işçiliğini önlemek için tedbirler alındığında istihdam talebi daha da artacak.

Tekstil/hazır giyim: Sektörde dönemsel şartlara göre değişen talep karşısında üretime uyumlu eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor. Kayıtlı 750 bin kişi çalışıyor. Çalışanların yarısı 10 yıl içinde sertifikalı hale getirilecek.

Turizm: Sektörde artan yatak kapasitesine bağlı olarak önümüzdeki 3 yılda 268 bin yeni sigortalı işçiye ihtiyaç duyulacağı hesaplanmış. 10 yıl içinde ise istihdamın yüzde 80 artması, çalışan 400 bin kişinin meslek içi eğitimden geçirilmesi bekleniyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.06.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM