BASINDAN YAZILAR
Ramazan’da İşten Erken Çıkılır Mı? / Arif Temir - MuhasebeTR

Ramazan’da İşten Erken Çıkılır Mı? / Arif Temir

 Okuyucularımdan A. Selim “bir işyerinde tezgahtar olarak çalıştığını, öğlen 30 dakika ara dinlenmesi verildiğini 30 dakikalık ara dinlenmesini kullanmayıp akşam işten 30 dakika erken çıkmak istediğini, insan kaynakları müdürünün bunun mümkün olmayacağını söylediğini, nasıl bir yol izlemesi gerektiğini” soruyor.
Dinlenme süreleri, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile aralıklı olarak da kullandırılabilir. Ara dinlenme süresinin, işe ara dinlenme süresi kadar geç başlama veya aynı süreyle erken bırakma şeklinde kullandırılması amaca uygun değildir.
Sayın Selim Bey, ara dinlenme süresinin günlük çalışma süresi içerisinde kullandırılması gerekiyor.

Doğum borçlanması

Soru: Annem 01.01.1965 doğumlu. 1979 yılında sigorta girişi var. Toplam 1780 gün sigorta primi yatırılmış. 1986, 1989 ve 1999 yıllarında 3 çocuğu oldu. Annem ne zaman emekli olabilir? Doğumları borçlanabilir mi? Gökhan Kirman
Cevap: Sayın Kirman, annenizin emekli olabilmesi için 25 yıl sigortalılık ve 44 yaş ve 5000 gün prim ödeme koşullarına sahip olması gerekiyor. Anneniz sigortalılık süresi ve yaş koşullarını yerine getirmiştir. Annenizin emekli olabilmesi için 3220 gün prim ödemesi gerekiyor. Anneniz iki doğumu borçlanabilir. Her doğum için 2 yıl olmak üzere toplam 4 yılı borçlanabilir. 4 yılı borçlandığında 1440 gün prim ödemiş olacak. Borçlanma sonucunda annenizin 1780 gün daha prim ödemesi gerekecek. Anneniz torba tasarı kanunlaştığı takdirde 2 yılı daha borçlanabilir.
Soru: Çalışan bir işçinin maaşı düşürülür mü? Sermin Özel
Cevap: Sayın Özel, çalışan kendisi istemediği sürece maaşı düşürülemez.
Soru: Çalışan biri aynı gün içinde ikinci bir işte çalışabilir mi? Kahraman Yavuz
Cevap: Sayın Yavuz, işçinin iş sözleşmesinde yasaklayıcı hüküm yoksa ikinci bir işte çalışabilir.
Soru: Babamın sigorta başlangıcı 07.10.1996. Babam14.01.2014 tarihinde emekli oldu. Tüm ilave haklarıyla birlikte alacakları ne kadar olur? Gülşah Gök
Cevap: Sayın Gök, sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla babanızın ne kadar kıdem tazminatı alacağınızı soruyorsunuz. Babanızın kıdem tazminatını hesaplayabilmemiz için babanıza ödenen ücret ve ücrete ilave olarak yapılan ikramiye vb ödemeleri bilmemiz gerekiyor. Sorunuzda bu bilgiler yer almadığı için babanızın kıdem tazminatını hesaplayamıyoruz.

Kovulanın tazminatı

Soru: Yaklaşık 15 aydır bir yapı denetim firmasında çalışıyordum. Ayda 12 gün sigortamı ödedi. Gecen hafta ise beni işten çıkardı. İhbar ve kıdem tazminatı hakkım var mı? Eğer patron bunu ödemeyi reddederse ne yapmalıyım? /Mehmet
Cevap: Sayın Mehmet Bey, patronunuz sizi haksız olarak işten çıkardıysa ihbar ve kıdem tazminatınızı ödemesi gerekiyor. Haklarınızı patronunuz ödemezse ALO 170’i arayabilirsiniz veya çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine dilekçeyle başvurabilirsiniz.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 05.07.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM