BASINDAN YAZILAR
Ek-5 İçin Muhtar Onayı Yeterli / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Ek-5 İçin Muhtar Onayı Yeterli / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, eşimi Ek-5 tarım sigortalısı yaptırmak istiyorum. Eşimin daha önceden ödenmiş 1.130 günlük SSK primi var. İstanbul’da yaşıyoruz ama köyle bağlantıyı da koparmadık. Eşimi tarım sigortalısı yaptırmak için nereye müracaat etmem gerekir? Doğum borçlanması hakkı tarım sigortalıları için de geçerli midir? Vural C.

Cevap: Değerli okurum eşinizin Ek-5 tarım sigortalısı olabilmesi için köy muhtarlığından “Tarım ve Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” belgesini onaylatmanız gerekir. Bu belgeyi ikametinizin bulunduğu yerdeki SGK müdürlüğüne vererek tarım sigortasını başlatmış olursunuz. Eşinizin ilk sigorta girişi doğumlarından önce ise doğum borçlanması yapabilirsiniz.

Tüm cevaplar yazı dizimizde

Soru: Sadettin Bey, ben 02.02.1972 doğumluyum. 18.10.1990’da Almanya’da çalışmaya başladım. 21.02.2003’te T.C. vatandaşlığından izinle çıktım. Yani mavi kartlıyım. Hakan T.

Cevap: Değerli okurum, Türk vatandaşlığından mavi kartla çıkanlara şu an için yurtdışı borçlanma hakkı tanınmıyor. Yine de dava açarak borçlanma yapabiliyorlar. Fakat şu an Meclis’te görüşülen torba kanunun yasalaşmasıyla birlikte dava açmadan borçlanma hakkınız olacak. Torba yasayı takip edin ve yasa çıktıktan sonra başvurunuzu yapın. Torba yasayla ilgili gurbetçileri ve diğer vatandaşları ilgilendiren tüm konuları önümüzdeki salı günü BUGÜN’de başlayacak yazı dizimizde detaylarıyla ele alacağız. Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu dizide bulabilirsiniz.

Vekillerin aylığı 2012 ve 2013’te değişti

Soru: Sadettin Bey, “8 milyon kişinin 2.6 milyarı nerede” başlıklı yazınızı okudum. Bu yazınızda milletvekili aylıklarındaki uygulamanın bir gecede yasalaştığını belirtmiştiniz. Bu konuda SGK’yı aradığımda ise böyle bir konudan haberdar olmadıklarını ifade ettiler. Sizden ricam, milletvekilleri için yapılan bu düzenlemenin kanun maddesini verebilir misiniz? Sedat K.

Cevap: Değerli okurum, milletvekilleri için avantajlı emekli aylıklarını düzenleyen değişiklikler 5510 Sayılı Kanun’da yapılmıştır. Bu kapsamda ilk değişiklik 6270 Sayılı Kanun’la 17 Ocak 2012’de yasalaştı. Ayrıca 10 Ocak 2013 tarihinde yine emekli aylıklarıyla ilgili 6385 Sayılı Kanun’la düzenleme yapıldı. Her iki düzenleme milletvekillerinin sosyal güvenlik statüsünü diğer vatandaşlarla eşitlik yerine Cumhurbaşkanlığı makamına endekslemiştir.

Üç doğumu borçlanabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, 01.01.1972 doğumlu olan eşimin 1996 yılının ilk 6 ayında 90 gün sigortası çıkıyor. Başka bir sigortalı çalışması bulunmuyor. 2002 yılında evlendik. 2003, 2006 ve 2010 doğumlu üç çocuğumuz var. Bu duruma göre eşimin en az primle ve en erken emekli olabileceği yöntem hangisidir? Emeklilik konusunda hangi yöntemi tercih edelim? Doğum borçlanmasını hemen yapalım mı? Üzeyir Y.

Cevap: Değerli okurum, eşinizin sigorta girişi doğumlardan önce olduğu için doğum borçlanması yapabilir. Şu an iki çocuk için yapılan borçlanma, torba kanun yasalaştıktan sonra üç çocuğa çıkarılacak. Böylece eşiniz her üç doğumu borçlanabilirsiniz. Eşiniz borçlanma dahil 3600 günü doldurup 58 yaşını bekleyebileceği gibi 5.825 günü doldurup 52 yaşında da emekli olabilir. Az prim ödemek istiyorsanız ilk yöntemi, erken emekli olmasını istiyorsanız ikinci yöntemi tercih edebilirsiniz. Önce borçlanma yapıp sonra da isteğe bağlı primle 3.600 günü tamamlamanızı tavsiye ederim.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.08.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM