BASINDAN YAZILAR
Bireysel Emeklilik Genç İşsizliğinin Sigortası Olabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Bireysel Emeklilik Genç İşsizliğinin Sigortası Olabilir / Okan Güray Bülbül

Çalışanlar ileri yaşlarda işsiz kaldıklarında kolay kolay yeni iş bulamıyorlar. İşte BES bu durumdaki kişiler için önemli bir alternatif.   

Emeklilik için yaş şartını beklemek durumunda kalanlar, emekli maaşlarına kavuşamadıkları için ciddi sorunlar yaşıyorlar. İşsiz kalmaları halinde de yaşları ilerlediği için kolay kolay yeni iş bulamıyorlar. İşte BES bu durumdaki kişiler için önemli bir alternatif. BES’ten emekli olabilmek için sisteme giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl katkı payı ödemek ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Bu koşulları sağlayan kişi BES’nden emekli olabiliyor.   

2013’TEN BU YANA VAR 

2003 yılından bu yana uygulanmaya başlayan BES, 2013 yılından itibaren devlet desteği ile sürüyor. BES’i teşvik etmek amacıyla 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren devlet katkısı uygulanıyor. BES’ne ödenen katkı paylarının yüzde 25’i oranında devlet desteği var. Yani aylık 100 TL katkı payı ödeyen kişinin hesabına 125 TL geçiyor. Bu destekten yalnızca Türk vatandaşları değil, mavi kart ile vatandaşlıktan izinle çıkanlar da yararlanabiliyor. Bu nedenle BES yurtdışında çalışan ve yaşayan vatandaşlarımız için de cazip bir destek ve tasarruf aracı. 

10 yıl prim şartı gerek

Sistemde 10 yıl kalıp, 56 yaşını dolduran kişiler devlet katkısının tamamını sadece yüzde 5 stopaj kesintisi ile alabiliyorlar. Vefat halinde de devlet katkısından stopaj dışında kesinti yapılmıyor. Yaş ve sistemde kalma süresini doldurmayanlar devlet katkısının tamamını alamıyorlar. Sistemde 3 ila 6 yıl kalan devlet katkısının yüzde 15’ini, 6 yıl ila 10 yıl arasında kalan yüzde 35’ini, 10 yıl ve üstü kalan ise % 60’ını alabiliyor. 

Emekliye imkân çok 

BES, emekli olmaya hak kazanmış kişilere üç alternatif sunuyor. Kişi isterse birikimlerinin tamamını bir seferde alıp sistemden ayrılabiliyor. İkinci alternatif birikimin belirli bir kısmını alıp, geri kalanı aylık, üç aylık veya altı aylık ma
aşlar halinde bağlatmak. Üçüncü alternatif birikimlerin bir kısmının ödenmesi ve geri kalan için yıllık gelir sigortasına aktarım gerçekleştirilerek ömür boyu veya belirli bir süre boyunca maaş bağlanması. Tercihi sizler yapıyorsunuz. 

3 Soru 3 Cevap

Vakit geçmeden dava açmalısınız 

SORU: Bir firmada 2.5 ay çalıştım. Maaşımı alamadığım için ayrıldım. Firma hak ettiğim maaşı ödemiyor. Ne yapmalıyım? (Songül Nişancı) 
CEVAP: İş Mahkemesi’nde ücret alacaklarınız için dava açın. Yalnızca ücrete dair alacaklarınızı kapsayan bir dava açmalısınız. 

Bağ-Kur’lu olarak sigorta yaptırın 

SORU: İki aydır bir şirketin ortağıyım. Zorunlu olarak sigorta yaptırmam gerekir mi? Bir borç çıkar mı? (Mehmet Kantar)  CEVAP: Bağ–Kur’lu olarak bir an önce sigorta yaptırmanız şart. Tespit edildiğinde prim borcu ve faizi ödemek zorunda kalırsınız. 

İstifa ederseniz hakkınız olmaz 

SORU: 2005’ten beri özel sektörde çalışıyorum. 10 yılım bittiğinde istifa edersem herhangi bir hak sahibi olabilir miyim? (Tarık Tahir) 
CEVAP: Kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız. 7000 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. Priminizi 7000 güne tamamlarsanız kıdem tazminatı alırsınız.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 26.08.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM