BASINDAN YAZILAR
62. Hükümet'te Sosyal Politikalar-2 / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

62. Hükümet'te Sosyal Politikalar-2 / Sadettin Orhan

 Geçen haftaki yazımızda Davutoğlu Hükümeti’nin sosyal politikalar konusunda karşı karşıya bulunduğu tabloyu özetlemeye çalıştık. O yazıyı kaleme aldığımızda henüz yeni hükümet programı açıklanmamıştı.

Önceki gün hükümet programı açıklandı ve en azından genel seçimlere kadar hakim olacak sosyal politika vizyonunu artık biliyoruz. Öncelikle açıklanan paket, ağırlıklı olarak bugüne kadar yapılanları ifade ediyor. Örneğin sosyal güvenlik başlığı altında tamamıyla yapılanlar yazılmış, yapılacaklar ise birkaç cümleyle ifade edilmiş. Aynı yaklaşım diğer alt başlıklarda da görülüyor. Tabii ki yapılanları yok sayamayız. Fakat her hükümet kendi kantarında tartılır. Bu anlamda sosyal güvenliğin bugünkü kronik problemlerini programda göremiyoruz. Örneğin:

- Emekliler milli gelirden pay alacaklar mı?

- Tarım kesimi sosyal güvenlik kapsamına girebilecek mi?

- Emekli aylıkları arasında 2000 yılı sonrasında oluşan uçurum giderilebilecek mi?

- Atipik çalışanların sosyal güvencesi için özel politikalar geliştirilecek mi?

- Çalıştıkça emekli aylığı düşen 8 milyon kişi için bir çözüm üretilecek mi?
gibi soruların cevabı programda yer almıyor.

İstihdam ve sendikalaşma

İstihdam ve büyümede 2023 hedefleri ısrarla vurgulanıyor. Fakat ücretler genel düzeyi ortadayken ve henüz Ulusal İstihdam Stratejisi üzerinde sosyal tarafların mutabakatı sağlanamamışken bu nasıl olacak bilemiyoruz. Yine sendikalaşma oranında 2023’te AB ortalamalarının yakalanacağı vurgulanıyor. Ancak özel sektörde sendikalaşma %3’lerdeyken ve Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye olmayan sendikalar için üç kat fazla baraj uygulaması varken, AB standartları nasıl gerçekleşecek bilemiyoruz.

Öte yandan iş sağlığı ve güvenliği alanında, madenlerde iş güvenliğini düzenleyen 176 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanacağı yönünde söz verilmesi olumlu bir adım. Yine iş ve sosyal güvenlik mevzuatına uyum konusunda başarılı işverenlerin ödüllendirilmesi orijinal bir yaklaşımı ifade ediyor. Yine de programın geneline bakıldığında, genel seçimlere kadar kapsamlı bir sosyal politika restorasyonuna girişmektense, vasatın devam edeceği anlaşılıyor. Vatana ve millete hayırlar getirmesini diliyoruz.

Torbadan sonra borçlanırsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 1966 doğumluyum. İlk sigorta girişim 1986 yılında oldu ve 600 gün sigortam var. 1988, 1990 ve 1997 yıllarında üç çocuğum oldu. Benim emekli olabilmem için ne yapmam gerekiyor? En kısa yoldan nasıl emekli olabilirim? Aynur F.

Cevap: Değerli okurum, şu an iki çocuğunuz için borçlanma yapabilirsiniz. Torba kanun çıktıktan sonra ise üçüncü çocuğunuzu da borçlanırsınız. Toplamda 2160 gün borçlanabilirsiniz. Önceki priminizle 2760 gününüz olur. Bunun üzerine isteğe bağlı sigortayla 3600 günü tamamlarsanız, 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

SGK’ya şikâyet edebilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, babam 1988-1989 yıllarında İzmir’de kapıcı olarak çalışmış. Ancak sadece bir ay sigortası yatmış. Mahkemeye vererek diğer prim günlerini ispatlayabilir miyiz ya da nasıl bir yol izlemeliyiz? Tekin Ö.

Cevap: Değerli okurum, mahkeme yoluyla hizmet tespiti için beş yıllık zaman aşımını doldurmuşsunuz. Yani dava açamazsınız. Fakat SGK’ya şikâyet dilekçesi vererek hizmet tespit talebinde bulunabilirsiniz. Tabii iddianızı destekleyecek bilgi ve belgeler sunmanız şartıyla.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 03.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM