BASINDAN YAZILAR
Sigorta Yap Ödülü Kap! / Faruk Erdem - MuhasebeTR

Sigorta Yap Ödülü Kap! / Faruk Erdem

62'nci Hükümet Programı, çalışma hayatıyla ilgili çok önemli yenilikler içeriyor. Özellikle işsizlik ve kayıtdışı istihdamla mücadele öne çıkıyor. Çalışanını kayıt altına aldıran işverenlere de önemli teşvikler veriliyor

Hafta başında Başbakan Ahmet Davutoğlu 62'nci Hükümet Programı'nı TBMM'de okudu.
Program Yeni Türkiye'nin yol haritasını çizerken, 'Güçlü Ekonomi' vurgusuyla da dikkat çekti. Programın, özellikle çalışma hayatıyla ilgili bölümlerine dikkatinizi çekmek istiyorum.
Önümüzdeki hafta yasalaşacak olan Torba Yasa tasarısının madde madde programda belirtilmesi önemli. Taşeron işçilere verilen haklardan, maden işçilerinin erken emekliliğine kadar yeni düzenlemeler programda yer aldı. Ama asıl dikkat çeken konu ise kayıtdışı istihdamla mücadele. Bu köşede sık sık gündeme getirdiğimiz açık ve gizli kayıtdışılık ortadan kaldırılacak. Yani, çalışan herkes sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.
Bunun için denetimlerin artırılacağı belirtiliyor.
Üstelik müfettiş teftişlerinin yanında, elektronik denetim de geliyor. Böylece teftiş konusundaki birçok eleştiri ve tereddüt de ortadan kalkmış olacak. Çünkü çalışanlar patronlarını şikâyet etmeye çekinirken, bir yandan da yeterli teftişin olmadığından yakınıyordu.
Bu konu şu ifadelerle programda yer alıyor: "Kayıtdışılıkla mücadele için yeni bir eylem planı yürürlüğe konulacak. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılarak elde edilen veriler bilişim teknolojileri vasıtasıyla çapraz kontrollere tabi tutulacak.
Böylece denetimlerin etkinliği ve sayısı artırılarak kayıtdışı istihdamla kararlı bir şekilde mücadele edilecek..."
Program bu noktada önemli bir yenilik de içeriyor. O da sadece denetim ve ceza değil, ödül müjdesi de olması. İşte çalışanın hakkını hukukunu koruyan, onların emeğinden, geleceğinden çalmayan devletten prim ve vergi kaçırmayan işverenler için verilen müjde: "Belirli bir dönem boyunca çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uyduğu tespit edilen, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alan ve kayıtdışı işçi çalıştırmayan işverenler için bu durumlarını gösteren ve ödüllendiren düzenlemeler yapılacak…"

5 PUAN BİLE YETMİŞTİ
2008'den bu yana primini düzenli yatıranlara uygulanan 5 puanlık indirim genişletilecek ve ek teşvikler gelecek.
İşverenlerin yüzde 65'inin bu teşviklerinden yararlandığını görüyoruz.
Bu da 1 milyonun üzerinde işveren demek. Yararlanan işçi sayısı da 9 milyona yaklaştı.
Teşvikler çoğalırsa, hem kayıtdışı çalıştırma azalacak, hem daha çok istihdam sağlanacak.

GENÇ VE KADIN ÇALIŞTIRANA TEŞVİK

Programda dezavantajlı kesimler diye nitelenen engelliler, gençler ve kadınlar için de çok önemli yenilikler bulunuyor. Bir kere gençler, meslek eğitimi alanlar ve kadınlar için işverenlere sağlanan prim desteğinin süreceği belirtiliyor. Ayrıca kadınların iş hayatında yer almalarını sağlayacak çocuk bakımevi ve kreş hizmetleri için de yeni teşvikler geleceği belirtiliyor. Engellilerin istihdamının da artırılacağı özellikle vurgulanıyor. Tabi yaşlılar da unutulmamış. Yaşlılara verilen hizmetlerin kalitesi artırılacak.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

07.04.1974 doğumluyum. 10.09.1998'de sigortam başladı. 3.482 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Ali ASLAN
57 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabisiniz. Bu yüzden çalışmaya devam edin. Eğer askerliği sigortadan önce yaptıysanız 16 ay borçlanarak, şartları 56 yaş ve 5.825 gün yaparsınız.
01.01.1967 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 01.06.1990. 8.500 günüm var. 18 ay askerlik yaptım. Ne kadar süreli borçlanmalıyım? Tahsin KILIÇ
52 yaş ve 5.525 prim günü şartlarına tabisiniz. Askerliğin 7 ayını borçlanırsanız şartlarınız 51 yaş ve 5450 gün olur. Bu durumda 01.01.2018 tarihinde emekli olursunuz.
01.09.1978 doğumluyum. SSK girişim 11.09.1993. 2.500 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Yeşim SERT
20 yıl 50 yaş ve 5.675 prim günü şartlarınız var. Emeklilik için 5.675 prim gününü tamamlayarak 50 yaşınızın dolacağı 01.09.2028 tarihini beklemelisiniz.

EMEKLİNİN FARKI YOK

Babam 25 sene önce SSK'dan emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışmaya başladı. Şimdi 68 yaşında ve işten ayrılmak istiyor. Tazminatını almak için ne yapmalı? Ramazan CAM Çalışan emeklilerin diğer çalışanlardan bir farkı yok. Onların da tazminat ve izin şartları aynı. Bu yüzden babanızın haklı bir sebeple fesih hakkını kullanması ya da işten çıkartılması gerekiyor.

İŞSİZLİK PARASI ALAMAZ

15 yıl ve 3.600 gün yazısı ile tazminatımı alıp işten ayrılacağım. İşsizlik maaşı bağlanır mı? Şule KİRAZ İşsizlik maaşı için işverence işten çıkartılmanız ya da kanunda belirtilen haklı sebeplerle ayrılmanız gerekiyor. Yaşı beklemek için tazminat alıp ayrılırsanız, işsizlik maaşı hakkınız olmuyor.

MAAŞINIZ ARTAR AMA…

05.08.1973 doğumluyum. 27.09.1992 SSK girişim var. Şu an 5.477 günüm var. Fazla yatan prim avantaj olur mu? Abdullah ERDOĞAN Emeklilik için 53 yaş ve 5.600 güne ihtiyacınız var. Bunun üzerinde yatan primler eğer brüt kazancınız 3 bin lira ve üzerinde ise ilerideki emekli maaşınızı artırır.

 

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 06.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM