BASINDAN YAZILAR
İş Güvenliği İçin 11 Bin Patrona Eğitim - MuhasebeTR

İş Güvenliği İçin 11 Bin Patrona Eğitim

 İşçisinden patronuna “Bize bir şey olmaz” anlayışını kırmak için işverenler de eğitime alınacak. Sektörel Dernekler Federasyonu'nun öncülük ettiği eğitimin ekim ayında başlaması bekleniyor.

Asansör faciası, iş ve işçi güvenliğinin önemle sorgulanmasına yol açarken, çalışanlar ve uzmanlardan sonra patronların da bu konuda eğitilme ihtiyacı olduğu gündeme geldi.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ile TÜRKONFED, “İş Güvenliği Komisyonu” kurarak kendi üyeleri olan 11 bin patronu eğitme misyonunu üstlendi. Ekim ayında başlayacak İlk başvurular Bursa ve İzmir'den geldi.

'Bu anlayış kırılmalı'

SEDEFED ve Asansör ve Yürüyen Mer diven Sanayicileri Derneği Başkanı Sefa Targıt, Türkiye'de iş güvenliği söz konusu oldu mu, genellikle işçisinden patronuna 'bize bir şey olmaz' mantığının hakim olduğunu belirterek, öncelikle patronların eğitime alınması gerektiğini söyledi.

Büyük kısmı KOBİ

TÜRKONFED üyesi çoğu KOBİ sahibi olan 11 bin patrona iş güvenliğinin önemini anlatmak, konu hakkında bilgi vermek ve farkındalık ortaya çıkarmak için bu eğitimlerin verileceğini belirten Targıt, iş güvenliği önlemlerinin maddi ve manevi kazanç getireceği fikrinin de tema alındığını kaydetti.

20 toplantı yapacağız

Örgüte bağlı 20 federasyon olduğunu belirten Targıt, 20 toplantı yapmayı hedeflediklerini dile getirdi ve “Bölgesel federasyonların destek ihtiyacı daha fazla. İstanbul İşadamları Federasyonu da eğitim konusunda istekli” dedi.

Zincirde herkes suçlu

Targıt ayrıca, asansörün yere çakılması sonucu ölen işçilerle ilgili değerlendirme de yaptı ve “Asansör kabahatli olamaz. Mutlaka periyodik muayenelerde sıkıntı var. Bir şeyler by-pass edildi. Güvenlik önlemlerinin devre dışı bırakılması kazaya davetiye çıkarmıştır. Onun için işçiden patrona kadar zincirde herkes suçlu” dedi.

Konferanslara kimse gitmiyor

Yurtiçinde ve dışında birçok iş konferansı düzenlendiğini hatırlatan Targıt, “Bunları sürekli takip eden birisi olarak çok az uzmanı ve izleyiciyi oralarda görüyorum. Başka ülkelerden gruplar halinde katılım oluyor, Türkiye’den ilgi yok” dedi.

‘Elemanlarımla sınava girdim’

Bir patron olarak iş güvenliği eğitimi aldığını, çünkü bu işin çok teknik bir konu olduğunu belirten Sefa Targıt, şöyle konuştu: “Aile şirketimizde asansör rayları üretiyoruz. Bilgi eksikliğimi gidermek amacıyla iş güvenliği uzmanlarıyla, kendi elemanlarımla birlikte sınavlara girdim. Bilgilerimi yeniledim.”

‘Bir kişi bile ölse şaşırmak lazım’

Birçok işyerinde işçilerin güvenlik tedbirleri yeterince uygulanmadığı için öldüğünü belirten Targıt, şöyle devam etti: “Şimdi 10 kişi öldü diye şaşırıyoruz. Oysa tek kişi bile ölse şaşırmalıyız. Bir kişi bile ölmemeli. Ekonomimiz büyüyor ama teknik adamlarımız büyümüyor.” Targıt ayrıca, güvenlik uzmanı olarak görevlendirilen kişilerin ilgisiz alanlardan seçildiğini, inşaat sektöründe ise özellikle sık işçi sirkülasyonunun adaptasyonu önlediğini belirtti.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM