BASINDAN YAZILAR
Maliye Bakanı’ndan Af İtirafı - MuhasebeTR

Maliye Bakanı’ndan Af İtirafı

 Bakan Şimşek, Şimşek, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, af niteliğinde bir düzenleme yapmadıkları için 2011’deki başarıyı yakalama ihtimallerinin çok zor olduğunu belirterek, “Vergi gelirlerinin asılları itibarıyla alacağımız Nisan itibarıyla 67 milyar 7 bin 759 TL, Kurumlar Vergisi 5.8 milyar TL, Motorlu Taşıtlar Vergisi 7.30 milyar TL, Özel Tüketim Vergisi 4.7 milyar TL, Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi 3.5 milyar TL, diğer vergi alacakları 7.9 milyar TL, Vergi cezaları 41 milyar TL, gecikme faizleri 16.7 milyar TL. Bunların hepsini topladığınız zaman maliye açısından 124.6 milyar TL’lik bir rakam çıkıyor karşınıza” dedi.
“NİSAN AYI İTİBARIYLA ALACAĞIMIZ 67 MİLYAR 7 BİN 759 TL”
“Vergilerden ne kadarlık bir gelir bekleniyor?” şeklindeki bir soru üzerine Bakan Şimşek, “Önceden bizim bir rakam vermemiz zor. Tahsil edilmesi gereken alacakların bir kısmının tahsil imkanı yoktur. Ama bu alacaklar orada şişkin olarak duruyor. Bu anlamda bu rakamlarla bağlantılı tam bir öngörüde bulunmak zor. Vergi gelirlerinin asılları itibarıyla alacağımız Nisan ayı itibarıyla 67 milyar 7 bin 759 TL. Kurumlar Vergisi 5.8 milyar TL, Motorlu Taşıtlar Vergisi 7.30 milyar TL, Özel Tüketim Vergisi 4.7 milyar TL, Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi 3.5 milyar TL, diğer vergi alacakları 7.9 milyar TL, Vergi cezaları 41 milyar TL, geçilme faizleri 16.7 milyar TL. Bunların hepsini topladığınız zaman maliye açısından 124.6 milyar TL’lik bir rakam çıkıyor karşınıza. Bayağı ciddi bir rakam. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları ise faizler dahil olmak üzere 85 milyar TL. Biz af niteliğinde bir düzenleme yapmadığımız için matrah artırımı öngörmediğimiz için burada 2011’deki başarının yakalanması ihtimalini ben düşük görüyorum” diye konuştu.
Bakan Şimşek, kasa affı ve kayıt dışı ile mücadeleye ilişkin bir soruya yönelik de, şunları kaydetti:
“Bu tür yapılandırmalarda kasa affı, yani hissedarla bir şekilde borç ya da temettü olarak dağıtılan paranın bu kapsama alınması yeni bir şey değil. Geçmişte de defalarca bu düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemeler doğru mu? Prensip olarak değil. Açık ve net ama geçmişte de bu ülkede yolsuzluk tartışmaları siyasi motivasyonlarla üretilen yolsuzluk soruşturmaları olmadığı dönemlerde de kasa affı söz konusu. Dolayısıyla bu ikisini birebir ilişkilendirmek çok anlamlı değil.
Biz kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendirdik. Epey mesafe kat ettik. Ortada bir başarı var. Şimdi kayıt dışı eylem planını yeniliyoruz. Çok somut tedbirler olacak. Yıl sonundan önce bunu kamuoyunda paylaşırız.”
“SORUMLU KURUM BDDK”
Bank Asya ile ilgili tartışmaların devam etmesine ilişkin bir soru üzerine de Bakan Şimşek, “Bank Asya ile ilgili olarak kanun son derece açık. Sorumlu kurum BDDK. Dolayısıyla bu konularda açıklama yapabilecek sadece BDDK var. Dolayısıyla ben o konuya girmeyeceğim” dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, “Kredi Derecelendirme Kuruluşlarına ilişkin, benim görüşlerim ortada. Biz uluslararası piyasalardan borç alan bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu çerçeveden ben inanıyorum ki Türkiye’nin temelleri sağlam. Bazı kırılganlıklarımız var, her şey mükemmel değil” diye konuştu.
“BÖYLE BİR YILDA TÜRKİYE BÜTÇE HEDEFLERİNİ TUTTURACAĞIM DİYOR”
Bakan Şimşek, “2015 bütçesi için almanız gereken önlemler var mı?” şeklindeki bir soruya da, “Bütçe çalışmalarımızı henüz bitirmedik. Yoğun bir şekilde orta vadeli programı mali planını çalışıyoruz. Bütçe noktasında bu sene hedeflerimizi tutturacağız. Zor bir yıl. Öngörmediğimiz birçok şok yaşadık. Yanı başımızda çok ciddi bizi doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen Irak’taki kaos var. Yine Rusya ile ilgili gelişmeler… Tüm bunlara rağmen, iki seçime rağmen böyle bir yılda Türkiye bütçe hedeflerini tutturacağım diyor. O nedenle Türkiye bugün yüksek enflasyona rağmen çok düşük bir faizle yoluna devam ediyor. Hiçbir dönem böyle bir şey söz konusu değil. Tüm bu çalışmaların sonucunda tedbir ihtiyacı varsa alırız. Bizim kalıcı olarak refah artışını desteklememiz lazım. 25 alanda dönüşüm değişim programları üzerinde çalışıyoruz” yanıtı verdi.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 17.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM