BASINDAN YAZILAR
İhbar Süresine Uymayan, Para Öder / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İhbar Süresine Uymayan, Para Öder / Ali Şerbetçi

 Emekli olarak bir işyerinde çalışırken işveren tarafından iş sözleşmem bildirimsiz olarak fesh edildi. İşveren kıdem tazminatımı ödedi. Ancak ihbar tazminatımı vermedi. İhbar tazminatı hakkım var mı? 5...637878 Nolu SMS
İhbar tazminatının, İş Kanunu'nun 17'nci maddesine uyarak yapılan geçerli nedenle fesihlerde fesih ihbar süresi tanımaksızın sözleşmenin işverence feshedilmesi durumunda ödenmesi gerekir. Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamaz. Keza iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işçi tarafından işverene ihbar süresi tanımaksızın derhal feshedilmesi durumunda da bu defa işçi tarafından işverene ödenmesi gerekir ki bu bakımdan da işçinin emekli olup olmadığının önemi bulunmamaktadır. 

Sigortam asgari ücretten yatıyor. Maaşım ve primim elden veriliyor. Prim için oluşturulan bilgisayar çıktısı bir cetvel ve üzerine kendi elleriyle maaş tutarımın ve hangi aya ait olduğunun yazıldığı bir zarf veriliyor. Bunları sakladım. İşten çıkarılma durumunda bu belgeleri sunarak, tazminatımı gerçek maaşım üzerinden alabilir miyim?
İş Kanunu'na göre, işyerinde 10 işçiden fazla işçi çalıştırılıyorsa ücretlerin bankaya yatırılması zorunludur. Sizin işyerinizde 10 işçiden az çalışan varsa işverenin böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak işverenin ücret ödemelerinde ücret hesabını gösterir ücret hesap pusulasını her ay çalışanlara vermesi zorunludur. Ücretinizi gerçek ücret üzerinden değil de asgari ücret üzerinden gösteriyorsa, hem devletin vergi hem de sigorta primi kaybına sebebiyet veriliyor demektir. Bu da kanuna aykırıdır.
Elinizde gerçek ücretinizi belgeleyecek delilleriniz varsa tazminat ödenirken bu ücret üzerinden hesaplanması gerekir. 

Ne zaman emekli olurum
1983 doğumluyum. Sigorta girişim 17.03.2005. Ayrıca 1996'da çıraklık okulundan girişim var, etkisi olur mu?
Ne zaman emekli olurum? 5...538752 Nolu SMS 

Çıraklık girişi emeklilikte sayılmaz, bu nedenle emeklilikte işe başlama tarihiniz 2005 yılı olarak hesaplanmaktadır. En az 4500 prim gün ve 60 yaş ile kısmi, yine 60 yaş ve 7000 prim günle tam emeklilik şartlarına tabisiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 19.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM