BASINDAN YAZILAR
2008 Sonrası İlk Defa Memur Olanların Hizmet İntibakı Farklıdır / Şevket Tezel - MuhasebeTR

2008 Sonrası İlk Defa Memur Olanların Hizmet İntibakı Farklıdır / Şevket Tezel

 Soru: Engelli kadrosu ile atandığımda rapor oranım % 60 olup bunun öncesinde de raporum bulunmaktadır. En son vergi indirimi için alınan Maliye'de onaylanan oran % 75 olup sol kulağım hiç duymuyor. %12 de onun için değer veriliyor ama onlar Balthazard Formülü ile birleştirmemişler. 07.02.2007 ile 05.04.2007 tarihleri arasında TÜİK'te görev aldım. Sigorta girişimi kurum yaptı. Daha sonra 17.04.2007 ile 23.03.2011 tarihleri arasında taşeron elemanı olarak Devlet Hastanesinde Veri Hazırlama için Bilgi İşlem Sorumlusu olarak görev aldım. 24.03.2011 tarihinde aynı kurumda engelli memur kadrosunda memur olarak atandım. O günden beri memur olarak çalışıyorum. Atandıktan sonra kuruma talepte bulunup vergi indirimi için başvuru yaptım ve % 75 vergi indiriminden faydalanıyorum.

Şimdi benim emekliliğimle ilgili olarak;

1. Kurumdan özel şirket elemanı olarak görev aldığıma dair yazı aldım. Hizmet birleştirmesi için başvuruda bulunmak istiyorum. Hizmet birleştirmesinde SSK hizmetlerim de memuriyetimden sayılacak mı? SSK'lı olarak çalıştığım memur işini yapıyordum. Memuriyetime yansır mı? Yoksa sadece emekli kadro dereceme mi yansır?

2. Emeklilik Hakkım nasıl olur? Ne zaman emekli olurum? Emekli maaşım ne kadar  olur? Emeklilik süremi doldurduktan sonra çalışırsam emekli maaşım yükselir mi?

Cevap: Ekim 2008 ayı sonrasında memur olanlar bir çok bakımdan dezavantajlarla karşı karşıyasınız. Zira emeklilik için 5510 sayılı Kanuna tabi olduklarından 9 bin günü dolduracakları tarihe göre yaşa tabi olacaklar. 01.01.2036 tarihine kadar 9 bin günü doldururlarsa 60 yaşında 5510/4/c sigortalılığından emekli olabilirler. Siz de aynı durumda olmakla beraber yüzde 75 çalışma gücü kaybında olduğunuzdan 15 yıl ve 3960 günle emekli olabilirsiniz.

Ekim 2008 ayı sonrasında memur olan bir sigortalı olarak özle sektör hizmet intibakının da sizin için bir önemi bulunmuyor. Zira derece ve kademeye göre değil, tıpkı bir SSK'lı gibi prime esas kazanç matrahınızla orantılı bir aylığa sahip olacaksınız. 2008 sonrası için ne kadar aylığa hak kazanacağınızı öğrenmek istiyorsanız kabaca prime esas kazanç matrahınızın üçte biri olarak düşünebilirsiniz. Çalışmaya devam ettikçe aylığın artıp artmayacağı prime esas kazanç matrahınıza bağlı bulunuyor.

"Aylık + Taban Aylık + Ek Gösterge + Kıdem Aylığı + Yan Ödeme Tazminatı + Özel Hizmet

Tazminatı + Ek Ödeme + Aile Yardımı (Çalışmayan Eş için) + Aile Yardımı (Çocuk için) + (Varsa) Yabancı Dil Tazminatı"

biçiminde özetlenebilecek aylığınızın içindeki aile ve çocuk yardımı hariç tamamı sigorta primine tabi bulunuyor. Prime esas kazancınız da diğerlerinin toplamı oluyor. Bunların toplamı 3000 TL brütün altındaysa çalışma devam ettikçe aylığınızın düşeceğini söyleyebilirim. Bu bakımdan emekliliğiniz geldiğinde emekli olmanızı tavsiye ederim.

5434 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren yürürlükten kaldırıldığından, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamında 4/1-c sigortalısı sayılan personelin, daha önce mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi geçen sigortalı sürelerinin, emeklilik keseneğine esas aylık derece ve kademe ilerlemesinde değerlendirilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanunda bir hüküm bulunmadığından, söz konusu sürelerin emeklilik keseneğine esas aylıklarında değerlendirilmesine imkân bulunmamakta olup bu süreler yalnızca toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacaktır.

Derece ve kademenize, unvan ek göstergenize göre değil de prime esas kazanç matrahlarınıza göre emekli aylığı bağlanacağından memuriyet öncesi hizmet sürelerinin memuriyet kazanılmış hak aylık derecesi veya emekliliğe esas derece intibakı bakımından yapılacak bir işlem de bunun faydası da sizin için bulunmamaktadır.

 

Soru: Toplu iş arama izni ile ilgili bir sorum olacak. İnternette bu konu ile ilgili bir yazınızı okudum. 04.08.2014 tarihinde istifa ettim ve 8 hafta ihbar sürem var. Üç hafta da kullanmadığım yıllık iznim var. Üç hafta yıllık iznimi ve toplu iş arama iznimi sekiz haftalık ihbar süresinden düşmek istiyorum. Ama istifa ettiğim tarihte ve istifa dilekçemde iş arama iznini toplu kullanmak istediğimi belirtmedim. Bunun için nasıl bir yol izlemem lazım? A.IŞIK

Cevap: Toplu kullanmadığınıza göre 04.08.2014 tarihinden bu yana geçen ihbar süresinde iş arama izinlerinizi süresinde kullanmış olmanız lazım. Kalan 6 haftalık sürenin iş arama izinlerini yine yazılı olarak işverene başvurup kalan 9 günlük izni toplu kullanabilirsiniz. Keza ihbar süresi içinde yıllık izninizi de kullanabilirsiniz. Ancak işveren vermesi gerekmesine rağmen yıllık izni vermezse bu defa izin parasını ödemesi gerekir. 

(Kaynak: alitezel.com | 09.10.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM