BASINDAN YAZILAR
Tüm Dünyada Her Yıl 2.5 Milyon Yeni İşsiz! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Tüm Dünyada Her Yıl 2.5 Milyon Yeni İşsiz! / Okan Güray Bülbül

 ILO rakamlarına göre 2018’e kadar her yıl ortalama 40 milyon yeni iş yaratılması bekleniyor. Fakat bu dönemde işgücü piyasasına 42,6 milyon kişi girecek.

Geçen hafta IMF ve ILO “Yüksek büyümeli senaryolar, küresel ekonomilerde geçerliliğini yitirdi” tespitini yaptı. ILO’nun rakamlarına göre finansal krizin ortaya çıktığı 2008’den bu yana 62 milyon iş kaybolmuş durumda. Yani 5 yıl öncesine göre 62 milyon daha az istihdam imkânı var. 2018’e kadar her yıl ortalama 40 milyon yeni iş yaratılması bekleniyor. Fakat bu dönemde işgücü piyasasına girecek kişi sayısının 42,6 milyon olacağı tahmin ediliyor. Yani her yıl en az 2,5 milyon kişi işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Yeni dönemde girişimcilik çok daha önemli hale gelecek. Bunun yanında Ar-Ge ve patent üretmek ekonomilere can verecek noktalar olacak. Dolayısıyla işgücü piyasası politikalarında girişimciliğe yönelik desteklerin daha fazla pay alması gerekecek. Bu sayede yalnızca bir kişinin istihdam sorunu değil girişimci olarak işyeri açan ve istihdam yaratan bu kişi sayesinde onlarca kişinin işsizlik sorunu çözülebiliyor.

3 SORU 3 CEVAP

Annem iki maaş birden alır mı? 

SORU: Annem eşini yani babamız 1999 yılında rahmetli oldu. Annemin babası ise 1996 yılında rahmetli oldu. Her ikisi de Bağ-Kur esnaf statüsünde idi. Annem eşinden şu anda maaş almakta. Yargıtay’ın yeni kararına göre babasından da maaş alabilir mi? Burak Dağkıran

CEVAP: Annenizin durumunda anneniz ancak iki aylıktan yüksek olanı alır. Ayrıca diğer tüm gelirleri toplamı brüt asgari ücretin altındaysa babasından aylık alması mümkün olur. Yani eğer babasından alacağı aylık yüksekse, bu aylığı alabilmesi için diğer tüm gelirleri toplamının brüt asgari ücretten düşük olması gerekir. Aksi halde yüksek olan aylık babasından olan olsa bile eşinden gelen aylığı alması gerekir.

GSS borcu ödenmeli mi?

SORU: Üniversitedeyken part–time üniversitenin kütüphanesinde çalışıyordum. Bu döneme ilişkin genel sağlık sigortası prim borcu çıkartılmış. Bu borcu ödemek zorunda mıyım? Part–time bursiyer statüsünde çalışıyordum. Burak Cebeci

CEVAP: Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki part – time çalışmalarda puantaj usulü ile ödeme yapılması halinde genel sağlık sigortası primi ödemesi zorunluluğu yoktur. İlgili dönemdeki çalışmanızda bu husus atlandığı için size borç çıkarılmış olabilir. SGK’ya itiraz ederek bu çalışmanın Yükseköğretim Kanunu kapsamında olduğunu ispatlarsanız borcunuz silinecektir.

Davayı kazanan işe başlamalı

SORU: İşe iade sonrası işe geri başlamasam tazminat alabilir miyim? Yusuf Arslan

CEVAP: Dava sonuçlandıktan sonra 10 işgücü içerisinde işvereninize işe başlamak istediğinizi bildirmek durumundasınız. Bu süreyi geçirirseniz dava sonucu hak ettiğiniz bütün haklar ortadan kalkacaktır. İşveren sizi başvurunuzdan sonra 1 ay içerisinde işe başlatmaz ise o zaman dava boyunca çalışmış gibi sayıldığınız süreye dair ücretinizi, mahkemenin taktir ettiği tazminatınızı alabilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 14.10.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM