BASINDAN YAZILAR
BAĞ-KUR ve SSK’ya Borcu Olanlara Bankalar Kredi Veriyor Mu? / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

BAĞ-KUR ve SSK’ya Borcu Olanlara Bankalar Kredi Veriyor Mu? / Özgür Erdursun

 Vatandaşların sabırsızlıkla beklediği torba yasa 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 6552 sayılı yasadan yararlanarak borçlarını yapılandırmak isteyenler için müracaatlar başladı. Bağ-Kur sigortalıları 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 3 ay içerisinde, yani en geç 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar, borçlarını yapılandıracaklar. Buraya kadar yazdıklarımızı hemen hemen her yerde okumuş olabilirsiniz.

Burada biz borçlarını yapılandıranların asıl merak ettikleri konulara değinelim:
*Bağ-Kur emeklilik hakkını elde etmiş fakat borcu olan kişiler yapılandırmalarını gerçekleştirdiklerinde emekli olabilecekler mi? Maaşlarını alabilecekler mi?
*Bağ-Kur emeklilik hakkı elde etmiş borcundan dolayı emekli olamayanlara Bankalar kredi verecek mi? Kendilerine bağlanan maaştan kredi taksitleri kesilecek mi?
*Doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması yaparak prim günü eksiklerini tamamlayanlara bu borçlanma karşılığında bankalar kredi verecek mi?
Torba yasa olarak bilinen 6552 sayılı yasa çıktıktan sonra yukarıda bahsettiğim durumda olanlara maalesef güzel bir haber verilmedi.
Peki neden vatandaşların kafası özellikle bankaların kredi verme koşulları konusunda karıştı? Çünkü bundan yaklaşık 3,5 yıl önce 2011 yılında 6111 sayılı bir torba yasa çıkmıştı. 2011 yılında çıkan torba yasayla emeklilik hakkı elde eden fakat SKK’ya borcu olanlara devlet bankaları kredi vermişti. SGK, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank ile protokol yaparak, emeklilik hakkı kazandığını ve borcundan dolayı emekli olamadığını SGK’dan aldığı belgeyle kanıtlayarak bankalara başvuran kişilere kredi verilmesi imkânını sağlamıştı. Ama bankalar SGK’ya borcu olanlara elden kredi vermemiş, buna karşılık krediyi SGK’ya olan borçların ödenmesinde kullandırmıştı.
Fakat 6552 sayılı yasadan yararlanarak borçlarını ödeyip hemen emekli olacak Bağ-Kur borçlularına, doğum borçlanması yapacaklara, askerlik borçlanması yapacaklara ve yurtdışı borçlanması yaparak emeklilik hakkını elde edenlere maalesef devlet bankaları kredi vermiyor.
Vatandaşların büyük bir umutla beklediği borçların yapılandırıldığı torba yasada bankaların kredi vermemesi hayal kırıklığına yol açmış oldu. Yetkililerin vatandaşların mağduriyetlerini görerek tıpkı 2011 yılında 6111 sayılı yasada borçların yapılandırılmasında SGK’nın bankalarla yapmış olduğu protokol gibi 6552 sayılı yapılandırmadan yararlanarak borçlarını ödemek isteyen ve emekli olacaklara da aynı imkânın sağlanması gerekmektedir.
 
 
TEBRİKLER BURSA SGK İL MÜDÜRÜ ERHAN KARACA
 
 
 
Yıllardır mesleğim gereği kamu kurum ve kuruluşlarında bulunurum. Kurumların başında bulunan Müdürlerin vatandaşların sorunlarıyla çok yakından ilgilendiğini görmemiştim. Fakat geçenlerde kendim birebir şahit oldum Bursa SGK İl Müdürü Erhan KARACA vatandaşların sorunlarıyla birebir ilgileniyor ve sorunları çözüyor. Sorunları çözebilmek için mevzuata hâkim olmak gerekir, Bursa SGK İl Müdürü Erhan KARACA genç yaşında bilgi ve birikimiyle sorunların  bir hayli fazla yaşandığı SGK’da güzel  işlere imza atacak diye düşünüyorum. Bursamız için bilgili, birikimli genç bir müdürün kazanç olduğunu düşünüyorum. Kendisini tebrik ediyorum.
 
 
 
SORU: 1958 doğumluyum, bir firmada çalışıyorum. Tarafıma yıllık izin 12 gün ve 2 gün de pazar olmakla birlikte toplam 14 gün kullandırılmaktadır. Bu uygulama doğru mudur?
 
 
 
CEVAP: Toplumumuzda kanunda çok açık bir şekilde yazılmış yıllık izin sürelerini işçi ve işverenlerin bilmemeleri nedeniyle uygulamada çok büyük yanlışlıklar yaşanmaktadır. Öncelikle 18 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde çalışanların yıllık izinleri 20 işgününden az olamaz. Siz 56 yaşındasınız. 20 işgünü yıllık izin süreniz var.

(Kaynak: Olay.com | 27.10.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM