BASINDAN YAZILAR
Sendikalara Kısmi İptal / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sendikalara Kısmi İptal / Sadettin Orhan

 Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası 2012 yılında büyük ölçüde sosyal tarafların mutabakatıyla çıktı. Fakat yine de kimi işçi sendikalarının itiraz ettiği noktalar vardı. Anayasa Mahkemesi, yasayla ilgili CHP’nin yapmış olduğu başvuru üzerine pek çok maddede iptal taleplerini reddederken, bazı maddelerde iptal kararlarına imza attı. İşte AYM’nin kararları.

Sendikal tazminatta tartışma bitti

30’dan az işçi çalıştıran ve dolayısıyla iş güvencesi dışında kalan işyerlerinde sendikal tazminat/güvence konusu tartışmalıydı. Aslında Yargıtay bütün işçilerin sendikal tazminat davası açabileceğine ve en az bir yıllık ücretini tazminat olarak alabileceğine hükmediyordu. Yine de konu üzerinde tartışma vardı. İşte AYM, verdiği iptal kararıyla bu tartışmaya son verdi ve 30’un altında işçi çalışan işyerlerinin de sendikal tazminat kapsamında olduğuna hükmetti. Bu arada “6,5 milyon kişiye sendikal tazminat” başlıklı haberlerin abartılı olduğunu da ifade edelim. Zira zaten 6,5 milyon çalışan isterse yargı yoluyla sendikal tazminat alabiliyordu. Sadece konu üzerindeki teorik tartışma sona ermiş oldu.

Banka ve toplu taşımada grev serbest

AYM’nin bir başka iptali de grev ve lokavt yasaklarına dair. 2012’de yapılan düzenlemede, bankalar ve şehir içi toplu taşıma işleri için grev ve lokavt yasağı konmuştu. Ancak AYM bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Yani bundan sonra bankalarda ve şehir içi toplu taşıma işlerinde grev ve lokavt serbest.

Mezarlıkta grev yasak

İptali istenen daha pek çok madde vardı. Fakat AYM bunlarla ilgili Anayasa’ya aykırılık görmedi. Örneğin mezarlıklarda, enerji nakli ve dağıtımı gibi işlerde grev yasağı devam ediyor. Yine sendikaların birden fazla iş kolunda örgütlenmesi, Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye olmayan sendikaların çerçeve sözleşme yapması, fiilen çalışmayan kişilerin sendika kurması da yasaklar kapsamında devam edecek.

Maaşta fark olmaz

Soru: Sadettin Bey, ben 16 yıldan beri %58 özürlü olarak çalışıyorum. Performansım yüksek olmasına rağmen son performansımı düşürerek, işveren iş akdimi feshetmek istiyor. Hukuki olarak ben ne yapabilirim? Özürlü olarak 6000 prim günüm var. Emekli olurken 25 yıl çalışmış gibi mi emekli maaşı alırız yoksa 6000 gün çalışmış gibi mi? Ali G.

Cevap: Değerli okurum, işveren tarafından geçerli bir neden olmadan işten çıkarılırsanız işe iade davası açabilirsiniz. Fakat işe iade davası lehinize sonuçlansa bile işveren işe başlatmama tazminatı ödeyerek yine işe almayabilir. Emekli olurken engellilerde maaş kaybı olmaz. Normal emeklilik gibi aylık bağlanır. Bu aylığın hesabında da prim günü esas alınır.

Millet’in yolu açık olsun!

İpek Medya Grubu’nda yepyeni bir gazete bugün itibariyle yayın hayatına başladı: Millet. Benim de yazar kadrosunda yer alacağım Millet Gazetesi’ne, Genel Yayın Yönetmeni Değer Özergün’ün şahsında başarılar diliyorum. Bundan sonra hem BUGÜN hem de Millet okurlarıyla buluşacak ve çalışma hayatının nabzını birlikte tutacağız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.10.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM