BASINDAN YAZILAR
Taşerona Tazminatı Kim Ödeyecek? / Ersin Umdu - MuhasebeTR

Taşerona Tazminatı Kim Ödeyecek? / Ersin Umdu

 5 Kasım’da yayınlanan “Binlerce İşçiye Kıdem Tazminatı Müjdesi” başlıklı yazımız büyük ilgi gördü. Yazının ardından kamuya hizmet veren taşeron firmalarda çalışan işçilerden çok sayıda mail aldım. Yasal düzenlemenin ardından taşeron işçi olarak çalışmaya devam edenler hallerinden memnun. Yasayla kıdem tazminatı alacak durumda olan işçiler ise müjdeye sevinemedi.

NEDEN SEVİNEMEDİK?

Özgan Gürkan isimli okurumuz mailinde neden sevinmediklerini şöyle izah etmiş: “Binlerce işçiye kıdem tazminatı müjdesi başlıklı köşe yazınızı okudum. Bu bize müjde değil resmen işkence oldu. Ben devlete ait bir yerde taşeron firmaya çalışıyorum. Sözleşmem 2014/Ekim’de bitti. Torba yasa 11 Eylül 2014 çıktığı için taşeron firma ‘tazminatınızı devlet ödeyecek’ diyerek bizi mağdur etti. Şirket bir nevi haklı torba yasada bu yazıyor. Şu anda tazminatı kim ödeyecek hiç belli değil. Kaos ortamı devam ediyor ve nereye gitsek cevap alamıyoruz.”

Okurumuz haklı, çünkü o günkü yazımda da belirttiğim üzere; yönetmelik yayınlanmadığı için kamuda çalışan taşeron işçileri kıdem tazminatını alamıyorlar. Çözüm bulmak için bir işyerine gidiyorlar, bir ihale makamına gidiyorlar bir İş-Kur müdürlüğüne… Ne yazık ki, bir sonuç alamıyorlar ve bundan dolayı müjdeye sevinemiyorlar…

GURBETÇİLERE SGK'DAN TOPLU AYLIK

Soru: Yıllardır Almanya’da çalışan bir gurbetçiyim. Sizin de belirttiğiniz gibi Torba Kanun’daki değişiklikle gurbetçiler anavatanımızda daha kolay emekli olacaklar. Ama ben torba kanundan önce emeklilik için dava açmıştım. Torba Yasa’daki kolay emeklilikten nasıl faydalanacağım? (Hayri Kaya)

Cevap: 11/09/2014 tarihinden önce kurum aleyhine dava açan ve henüz davası neticelenmemiş olanların, davalarından vazgeçtiklerini gösteren mahkemelerden alacakları yazıyı ilgili SGK müdürlüğüne getirmeleri gerekiyor. Bu yaptıkları takdirde mavi kartlılar başvuru tarihindeki prim üzerinden yurtdışı borçlanması yapabilecek. Sözleşmeli ülkede çalışanların da çalışma başlangıç tarihleri ilk işe giriş tarihi esas alınacak.

SİGORTADAN ÖNCEKİ DOĞUM İÇİN BORÇLANILABİLİR Mİ?

Soru: 1995 yılında sigortalı oldum. Yaklaşık 2200 günüm var. Doğum borçlanması yapabileceğimi duydum. Bunu borçlansam ve geri kalanı isteğe bağlı ödesem 15 yıl 3600 güne göre emekli olabilir mi? (Saniye Kalay)

Cevap: Saniye Hanım, kadınlar sadece sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için borçlanma yapabilirler. Bu sebeple siz doğum borçlanması yapamazsınız. 300 gün kadar SSK’lı çalışıp kalanı isteğe bağlı ödemeniz halinde 15 yıl 3600 günle 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Millet.com | 15.11.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM