BASINDAN YAZILAR
Emekli Olacakları Bekleyen Sürprizler / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

Emekli Olacakları Bekleyen Sürprizler / Özgür Erdursun

 Sosyal Güvenlik denince akla ilk önce emeklilik geliyor. Emeklilik bir insan hakkıdır. Tüm gelişmiş ülkelerde insanlar belli bir yaşta çalışmaya başlarlar ve belli bir yaşta da emekliye ayrılırlar. Vücutlarının en sağlıklı olduğu yıllarda çalışan insanlar yaşları ilerleyince emekli olmak ve iş yaşamındaki stresten uzak bir ortamda hayatının geri kalanını tamamlamak isterler. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri de vatandaşların emeklilik sorunudur.

Bir kısım vatandaş emekli maaşlarının düşüklüğünden, bir kısım vatandaş da emekli olma şatlarının zorluğundan ve karmaşıklığından şikâyet eder durur. Ülkemizde emekli olacaklara siyasiler tarafından sık sık kötü sürprizler yapılmıştır. Emekli olacak kişilerin emeklilik tarihleri birçok hükümet tarafından daha sonraki yıllara ertelenmiştir. Bu değişiklikler hayal kırıklığına neden olmuştur. Ülkemizde emekli olmak isteyenlerin işe başlama tarihleri son derece önemlidir. İşe başlama tarihleri emekli olunacak tarihi belirlemektedir.
Ülkemizde emekliliğin zor ve karmaşık olmasının  nedeni emeklilik sisteminde sık sık değişikliklerin olmasıdır. Emeklilik sisteminin yakın tarihine baktığımızda;
Çalışanların emekliliklerinin geciktirilmesi son dönemde ilk kez,1987 yılında 3395 Sayılı Kanun ile Turgut ÖZAL Hükümetince “emeklilikte belirli bir süre prim ödeme ve belirli bir süre sigortalı olma” şartının yanında belirli bir yaşı tamamlama şartı ile başlatılmıştı.
1992 yılında ise 3774 Sayılı Kanun ile Süleyman DEMİREL hükümetince emeklilikte ‘YAŞ’ şartı tamamen kaldırılmıştı.
08.09.1999 Tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan DSP, MHP, ANAP koalisyon hükümetince TBMM’den geçirilen 4447 Sayılı Kanun ile emeklilikte ‘YAŞ’ şartı yeniden eklenmiş ve eski çalışanlar için ‘KADEME’ getirilmişti.
4447 Sayılı Kanunun eski çalışanlar ile ilgili ‘KADEMELER’ Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilmiş ve TBMM iptal edilen bu ‘KADEMELER’ ile ilgili yeni bir düzenleme yapmış ve 23.05.2002 tarihinden geçerli olan 4759 Sayılı Kanun 01.06.2002 günkü Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.
Ardından bu kez 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 01.05.2008 günü ve sonrasında işe girenler için AKP hükümetince yeni bir emeklilik zamanı belirlenmiş ve Kademeler getirilmiştir.
Buna göre,
  •  08.09.1999 gününden önce işe girenler için ayrı bir emeklilik zamanı,
  •  08.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe girenler ayrı bir emeklilik zamanı,
  •  01.05.2008 günü ve sonrasında işe girenler ise daha başka bir emeklilik zamanı, hesaplaması yapılmaktadır.
Yakın zaman emeklilik sistemine baktığımızda hemen hemen her siyasi iktidar döneminde emeklilik sisteminde değişiklikler yapılmış ve sistem karmakarışık bir hal almıştır.
Bu durum da belli başlı sorunlara ve adaletsizliğe yol açmıştır.
Bu sorunlar;
 
  •   Aynı tarihte doğan insanlar çalışma süreleri aynı olsa dahi (işe başlama tarihine göre emeklilik yaşı belirlendiğinden) aynı tarihte emekli olamamakta,
 
  •  Çalışması prim gün sayısı fazla olan kişi, (işe başlama tarihine göre) çalışma süresi prim gün sayısı daha az olan kişiye göre daha geç emekli olmakta,
 
  •  Prim günü fazla olan sigortalı, kendisinden daha az çalışan ve daha az prim gününe sahip sigortalıdan emekli olduğunda daha az maaş almaktadır.
Siyasilerin elinde oyuncak olan emeklilik sisteminin daha adaletli ve emekli olacak kişilerin gelişmiş ülke emeklileri gibi yaşayacağı sık sık sürprizlerle karşılaşmayacağı günler temenni ediyorum.

(Kaynak: Olay.com | 17.11.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM