BASINDAN YAZILAR
Tahsis Talep Tarihi Nedir? / Vedat İlki - MuhasebeTR

Tahsis Talep Tarihi Nedir? / Vedat İlki

 Emekliliğe başvuran sigortalılar açısından genelde sıklıkla karşılaşılan sorunların başında tahsis talep tarihleri soruları ile karşılaşıyoruz.

POSTA VEYA ŞAHSİ BAŞVURU
Uzun vadeli sigorta kollarından hak kazanılan yardımların yapılması veya aylıkların bağlanması için, sigortalı veya hak sahibince adi posta veya kargo ile veya SGK'na doğrudan yapılan yazılı başvurularda, tahsis talep tarihi olarak dilekçenin SGK'na kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınır. Taahhütlü, iadeli taahhütlü ,PTT kargo veya acele posta servisi olarak gönderilen tahsis taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, SGK'na intikal tarihi olarak kabul edilir.

AYLIK BAĞLANMASINA HAK KAZANILAN TARİHİN TATİL GÜNÜNE RASTLAMASI
Malûllük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazandığı tarihin ayın son günü resmî tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle taleplerini SGK'na veremeyen sigortalıların, bu resmî tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar SGK'na verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilir.

Aylığa hak kazanılmış ve aynı ay içinde olmak kaydıyla, tahsis talep tarihinden sonra işinden ayrılan veya işyerini kapatan sigortalıların tahsis talepleri de geçerli sayılır.

DEVLET MEMURLARI İÇİN AYLIĞA BAŞVURU
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki aktif sigortalıların emeklilik ve malûllük hâllerinde, haklarında yetkili makamlarca alınacak emekliye sevk onayından sonra, görevleriyle ilişiklerinin kesildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı iken görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık hâline tabi olarak çalışmamış olanlardan malûllük aylığına hak kazananlara; malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini, malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini takip eden aybaşından; yaşlılık aylığına hak kazananlara ise son ayrıldıkları kamu idarelerine veya SGK'na yapacakları yazılı istek tarihlerini takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.
İŞVEREN OLUP KENDİ SİGORTASINDAN PRİM BORCU OLMAYACAK
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçen hizmetlerle birlikte Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında yaşlılık, malûllük veya ölüm aylığı bağlanacağı durumlarda, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçen hizmetlerle ilgili prim ve prime ilişkin her türlü borçlar ödenmeden tahsis talebinde bulunulması hâlinde, tahsis talebi borçların ödendiği tarih itibarıyla geçerli sayılır.

YAŞ VE SİGORTALILIK SÜRESİ İLE İLGİLİ
Tahsis talep tarihinde Kanunda yaşlılık aylığı için belirlenen yaş ve sigortalılık süresi şartlarından birini yerine getirememiş olan, ancak yerine getirilemeyen şartı tahsis talep tarihinden itibaren bir ay içinde yerine getiren sigortalının tahsis talebi, bu şartın yerine getirildiği tarih itibarıyla geçerli sayılır.

**
SOSYAL GÜVENLİK,İŞ HUKUKU,İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONULARINDA ERSİN UMDU ÜSTADIN YAZILARINI TAKİP EDİNİZ

Ersin Umdu üstadın yazılarını Yaklaşım,Lebib Yalkın,Muhasebe Odalarının Dergilerinden,Vatan Gazetesinden ve son olarak da Millet Gazetesinden takip ediyorum.

Bu alanda değişik görüşlere yer veren.

Akademik anlamda kanunlara ve ikincil mevzuatlara dayanarak yazılarına anlam katmaktadır.

Özellikle objektif gözlem yaparak , kurumları ve kişileri hedef almadan çözüm sunarak Sosyal Güvenliğin yol haritalarını çizmeyi başarıyor.

Bu alanda bugün köşesinde yer alan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili, çözüm haberi de hoşuma gittiğinden okurlarımın okumasını tavsiye ederim.

Millet gazetesindeki yazarlığının uzun soluklu olmasını temenni ediyorum.

(Kaynak: alitezel.com | 19.11.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM